“ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΝΑ ΛΑΒΟΥΜΕ ΜΙΑ ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ SEA DIAMOND”

ΣΥΝΟΨΗ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΗΣ ΘΗΡΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ  K/Z SEA DIAMOND

 

 

 

“Το Ναυάγιο του Κ/Ζ Sea Diamond βρίσκεται στον βυθό της Σαντορίνης εδώ και 13 χρόνια. Από τον Απρίλιο του 2007 έως σήμερα η συντονιστική επιτροπή των πολιτών με επικεφαλής τον Λουκά Λιγνό, κατάφερε να κρατήσει το θέμα ζωντανό.  Η Ελληνική πολιτεία με τους αργούς ρυθμούς και την αδιαφορία της, δεν επενέβη ουσιαστικά για την απομάκρυνση του ναυαγίου ποτέ.

 

 

Τον Μάρτιο του 2011 οι κάτοικοι της Σαντορίνης κατέθεσαν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας η οποία κερδήθηκε τον Οκτώβρη του 2019 και ορίζει ότι ΚΑΙ το Υπουργείο μαζί με το ΔΛΤΘ (Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας) είναι συνυπεύθυνο για την ανέλκυση του ναυαγίου.  Το 2012 ο Δήμος Θήρας στράφηκε με αγωγές κατά της πλοιοκτήτριας εταιρείας τις οποίες και κέρδισε το 2014.  Η εταιρεία άσκησε έφεση η οποία εκδικάζεται στις αρχές Μαρτίου 2020.

 

 

Όλα τα έτη από το 2011 έως και την 31/05/2016 εκδίδονται συγκεντρωτικοί κατάλογοι για τα δικαιώματα ναυαγίου.  Με τις αποφάσεις 56-60 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Σύρου, το 2015 αναβάλλεται η έκδοση οριστικής απόφασης λόγω των προσφυγών που κάνουν οι εταιρείες κάθε φορά που το ΔΛΤΘ επιβάλλει δικαιώματα ναυαγίου σε αυτές.  Το ίδιο και το 2016 όταν οι εταιρείες προσφεύγουν εκ νέου. Μέχρι σήμερα δεν έχουν τελεσιδικήσει οι προσφυγές και όσο αναμένεται αυτό δεν μπορούν να εισπραχθούν τα δικαιώματα ναυαγίου.

 

 

Και το 2013 και το 2018 πραγματοποιήθηκε εκ μέρους του Δήμου και του ΔΛΤΘ εξώδικη πρόσκληση για την ανέλκυση του πλοίου καθώς και 2 διαγωνισμοί ανέλκυσης οι οποίοι απέβησαν άκαρποι. Από το ΔΛΤΘ έχουν ολοκληρωθεί όλες οι νομικές ενέργειες σύμφωνα με τον νόμο 2881/2001.   Το ΔΛΤΘ με δύο επιστολές το 2017 και 2018 ενημερώνει πλήρως την ΔΑΛ και το Υπουργείο  Ναυτιλίας για την αδυναμία του να πραγματοποιήσει την ανέλκυση καθώς και για τις ενέργειες που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τότε.

 

 

Με την πρόκληση του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου από τις παρατάξεις της Θηραϊκής Πολιτείας και της Λαϊκής Συσπείρωσης καθώς και της Συντονιστικής των πολιτών, καταφέραμε να λάβουμε μια ομόφωνη απόφαση ζητώντας από το Υπουργείο Ναυτιλίας να εκτελέσει άμεσα την 1820/2019 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και να κινήσει τις διαδικασίες της ανέλκυσης όπως αυτή ορίζει”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *