Site icon Santonews

“Η τοπική ΕΛΛΕΤ επιδεικνύει συστηματικά μία διάθεση μηδενισμού και απαξίωσης του έργου της Δημοτικής Αρχής”

Η απάντηση του Δημάρχου Θήρας στην “τοπική” ΕΛΛΕΤ
  “Προστατεύουμε την Καλντέρα γιατί είναι η δική μας “Ακρόπολη”
> Ενώ η Σαντορίνη βιώνει την πλέον επιτυχημένη τουριστική περίοδο και αναδεικνύεται ως ο κορυφαίος νησιωτικός τουριστικός προορισμός παγκοσμίως, ερωτηματικά, ως προς τη σκοπιμότητα της, προκαλεί η τελευταία ανακοίνωση του τοπικού παραρτήματος της ΕΛΛΕΤ με την οποία γίνεται προσπάθεια να αποδοθεί στο Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή πρόθεση καταστροφής της Καλντέρας .
> Παρερμηνεύοντας τα όσα ανέφερα, στα πλαίσια πρόσφατης συνέντευξης μου με αφορμή την έναρξη της διαδικασίας εκπόνησης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Σαντορίνης, με εμφανίζουν να υποστηρίζω την άρση της απαγόρευσης της δόμησης στην εκτός σχεδίου Ζώνη 1, σε όλο το μήκος της Καλντέρας.
> Η αλήθεια είναι ότι ούτε υποστηρίζα, ούτε προωθώ σχέδιο αλλαγής του ισχύοντος καθεστώτος ως προς τη δόμηση της Ζώνης 1 στην Καλντέρα.
> Η αναφορά μου είχε ως αντικείμενο αποκλειστικά και μόνο τη δυνατότητα πρόβλεψης επιπλέον χρήσεων, για τα ήδη υφιστάμενα κτίρια εντός της συγκεκριμένης περιοχής και όχι την δυνατότητα ανέγερσης νέων κτιρίων.
  Άλλωστε, η μέχρι σήμερα πολιτική μας στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου της Σαντορίνης δεν δικαιολογεί την απόδοση μιας τέτοιας μομφής σε βάρος μας. Υπενθυμίζω ότι ήμουν ο Δήμαρχος και η παρούσα Δημοτική Αρχή που θέσαμε ως προτεραιότητα του Στρατηγικού Σχεδίου Βιώσιμης Ανάπτυξης της Σαντορίνης, την εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου του νησιού .
> ●που ζήτησαμε τη δραστική παρέμβαση της πολιτείας για την πάταξη του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης
> ● που συνεναισαμε στην αναστολή της έκδοσης οικοδομικών αδειών για τουριστικά κτίρια στην εκτός σχεδίου περιοχή, μέχρις ότου τεθεί σε ισχύ το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Σαντορίνης
> ● που συνεργαζόμαστε με τους πλέον ειδικούς επιστήμονες και επιστημονικά ιδρύματα, επί όλων των θεμάτων που έχουν σχέση με την προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος του νησιού και την βιώσιμη ανάπτυξη της Σαντορίνης
> Είμαι εγώ και η παρούσα Δημοτική Αρχή ,που σε αντίθεση με την ολιγωρία της προηγούμενης διοίκησης του Δήμου ,προώθησαμε ταχύτατα την ωρίμανση και εξασφάλισαμε έγκαιρα τη χρηματοδότηση των έργων της οριστικής διαχείρισης των απορριμμάτων.
> Η παρούσα Δημοτική Αρχή υλοποιεί δράσεις που διασφαλίζουν την κλιματική ουδετερότητα.
> Η παρούσα Δημοτική Αρχή, από τον “πληθωρισμό” των λόγων και τις κενές περιεχομένου διακηρύξεις των προηγούμενων, πέρασε σε έργα και δράσεις ουσίας με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Αυτή η Δημοτική Αρχή, σε συνεργασία με επιστημονική ομάδα από Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας προώθησε φάκελο υποψηφιότητας για ένταξη της Καλντέρας στα πρώτα 100 παγκόσμια μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς της UNESCO.
  Παρ όλα αυτά η τοπική ΕΛΛΕΤ επιδεικνύει συστηματικά μία διάθεση μηδενισμού και απαξίωσης του έργου της Δημοτικής Αρχής που αγγίζει τα όρια της υπονόμευσης.
> Γίνεται φανερό πλέον σε όλους ότι η τοπική ΕΛΛΕΤ, αντί να λειτουργεί με αντικειμενικότητα και αμεροληψία ,προσηλωμένη στους σκοπούς και τους στόχους της Εταιρείας, εμπλέκεται απροκάλυπτα στη διελκυστίνδα των τοπικών αντιπαραθέσεων υπέρ του κ. Ν.Ζώρζου και της παράταξής του.
> Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η συμπεριφορά της τοπικής ΕΛΛΕΤ δεν έχει την κάλυψη της ΕΛΛΕΤ συνολικά.
> Κάτι τέτοιο άλλωστε θα αποτελούσε προσβολή στη μνήμη του αείμνηστου Προέδρου της Κώστα Καρρά με τον οποίο είχαμε ειλικρινή και εποικοδομητική συνεργασία και θα έπληττε το κύρος και την σημαντική προσφορά της ΕΛΛΕΤ.
> Θέλουμε, με αφορμή την ανακοίνωση τους, να τονίσουμε προς τους κήνσορες της τοπικής ΕΛΛΕΤ, ότι δεν είναι οι μοναδικοί κάτοχοι της επιστημονικής γνώσης, ούτε διαθέτουν το “μονοπώλιο” της περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Θέλουμε τέλος να τους διαβεβαιώσουμε ότι οι Σαντορινοί δεν έχουμε ανάγκη από προστάτες.
> Εχουμε τη βούληση και τη δυνατότητα να προστατεύσουμε ενωμένοι το νησί μας και να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον στις επόμενες γενιές.
Exit mobile version