“ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ” ΤΩΝ ΒΥΘΩΝ

Υποβρύχιος καθαρισμός Όρμου Φηρών

 

 

 

H επιστροφή στην κανονικότητα για τον κόσμο μεταφράζεται σε επιστροφή στην πραγματικότητα για την περιβαλλοντική οργάνωση Dive In Action. Η πρώτη περιβαλλοντική δράση πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιουνίου, με τον υποβρύχιο και παράκτιο καθαρισμό του Όρμου των Φηρών, κατά την επέτειο της παγκόσμιας ημέρας των Ωκεανών.

 

Στον υποβρύχιο καθαρισμό ανελκύστηκαν από τον βυθό 340 κιλά απορρίμματα με συμμετοχή 7 πιστοποιημένων δυτών και 5 ατόμων στην υποστήριξη επιφανείας.

Στον παράκτιο καθαρισμό στην ομάδα πεδίου, συμμετείχαν οι δυο περιβαλλοντικές ομάδες “Ε.Ο.Σ.” και “Εν Οδώ” με 19 εθελοντές και τους επικεφαλής Βαλεντίνη Κούτουλα και Αντώνη Γάκη αντίστοιχα, συγκεντρώνοντας ρυπογόνα αντικείμενα διασποράς, κυρίως πλαστικά μιας χρήσης, κατά μήκος της προβλήτας.

 

Ευρήματα και εκπλήξεις

     Πλούσια ήταν τα ευρήματα και οι καταγραφές στο πρώτο καθαρισμό του βυθού του Όρμου των Φηρών στην πρώτη αυτή δράση με κυρίαρχα τα αλουμινένια κουτιά αναψυκτικών, διάφορα γυάλινα μπουκάλια, ελαστικά αυτοκίνητων και ιμάντες, μπαταρίες αυτοκίνητων, επαγγελματικά εργαλεία και αναλώσιμα, όπως μπογιές, πετονιές, αγκίστρια, σιδηροκατασκευές, αυτοσχέδια βαρίδια σε πλαστικά μπουκάλια και άλλα τμήματα αλιευτικών εργαλείων.

Στην συγκομιδή των σπάνιων αντικειμένων ανασύρθηκαν σε προχωρημένη διάβρωση λόγω της μακροχρόνιας παραμονής τους στο βυθό, 4 μπαταρίες κινητών, μια επαγγελματική φωτογραφική κάμερα 10ετιας, πλαστικό παγκάκι διερχόμενου σκάφους, μια καρεκλά γραφείου, μεταλλική πλάτη κρεβατιού και πολλά μικρά τουριστικά διακοσμητικά αντικείμενα.

Όλα τα απορρίμματα, αφού ζυγίστηκαν και καταγράφηκαν στο Γιαλό, μεταφέρθηκαν στον Αθηνιό με σκάφος της Ένωσης Λεμβούχων Θήρας και στη συνέχεια οδηγήθηκαν με αυτοκίνητο της ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ στην Ανακύκλωση της Σαντορίνης. Την επομένη της Δευτέρας στις εγκαταστάσεις της “Κάπα Group” έγινε ο διαχωρισμός, ολοκληρώνοντας την διαχείριση του συνολικού τους όγκου των αντικειμένων.

 

Σημαντικές συνεργασίες

     Για την πραγματοποίηση αυτής της δράσης σημαντική ήταν η συμβολή 3 καταδυτικών κέντρων του νησιού. Από το Santorini Diving Center καταδύθηκε εκπαιδεύτρια κατάδυσης Wendy Spidlova και από το Aegean Divers και Atlantis DC στην υποστήριξη επιφάνειας συμμετείχαν οι Κώστας Σαρμάς και Απόστολος Στυλιανόπουλος. Από την Dive In Action καταδύθηκαν 6 δύτες, οι Λάζαρος Αναστασιάδης, Μιχάλης Φιλόπουλος, Βαγγέλης Σιούτης, Ιωσήφ Λομβράνος, Ανδριάνα Δαρζέντα, Δημήτρης Καμπανός και στην υποστήριξη επιφάνειας ο Πάρις Κουτρουμπίλης, Μαίρη Ζώτου και η Αργυρή Ιωάννου.

Αρωγός σε όλες τις δράσεις στη Σαντορίνη αλλά και σε άλλα νησιά είναι πάντα η Ένωση Λεμβούχων, με την διάθεση σκάφους, στους οποίους οφείλουμε ένα μεγάλο δημόσιο ευχαριστώ και ιδιαίτερα τον πρόεδρο κ. Γεράσιμο Κανακάρη και τον καπετάνιο του Λευτέρη Αλεφραγκή.

Τη δράση στήριξαν ο Δήμος Θήρας, η ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ, και η Θηραϊκή Θάλασσα.

Με την διάθεση των ποτηριών πολλαπλών χρήσεων σε όλους τους εθελοντές και έντυπο υλικό για την ενημέρωση και παρότρυνση στην αλλαγή συνήθειας για των περιορισμό των πλαστικών μιας χρήσης συνεργάστηκε το Κοινωφελές Ίδρυμα ΑΚ Λασκαρίδη με το πρόγραμμα Sea Change Greek Islands.

Με την άμεση επικοινωνία, υπηρεσιακή ενδοσυνεννόηση, αδειοδότηση και επιστασία στην υλοποίηση της δράσης, συνέδραμε το Λιμεναρχείο Θήρας με το Τμήμα Περιβάλλοντος με το περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένο προσωπικό του και η HELMEPA.

 

Οι δράσεις συνεχίζονται

     Στον άμεσο προγραμματισμό δράσεων για το 2020 η Dive In Action, στις 19 Ιουνίου θα βρεθεί στην Ανάφη για τον πρώτο υποβρύχιο καθαρισμό στο λιμάνι σε συνεργασία με το Sea Change Greek Islands και μέχρι τις 24 Ιουνίου θα ολοκληρωθεί ο κύκλος μαθημάτων της 2ης περιόδου, για τις υποτροφίες 4 νέων μελών στην Ανάφη του προγράμματος EnviNet 2020″ με τη χορηγία του «Santo Maris Oia Luxury Suites & Spa του ομίλου Metaxa Hospitality Group» που εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδιασμού Vivid Blue στις Κυκλάδες και τη Σαντορίνη.

Στις 30 Ιουνίου και για τις επόμενες 14 ημέρες, τρεις δύτες της ομάδας υποβρύχιων καθαρισμών της Dive In Action θα υλοποιήσει 11 υποβρύχιους καθαρισμούς και περιβαλλοντικές δράσεις στις Μικρές Κυκλάδες και στην Αμοργό, ακολουθώντας το Sea Change Greek Islands.

 

Στη διάθεση σας για περισσότερες πληροφορίες.

 

Με εκτίμηση

Δημήτρης Καμπανός

Διαχειριστής “Dive In Action

 

 

Στοιχεία:

Όνομα οργάνωσης: Προστασία Υποθαλάσσιων Σχηματισμών Ηφαιστείου Σαντορίνης “Δύτες εν Δράση” – “Dive In Action

Υπεύθυνος και στοιχεία επικοινωνίας

Όνομα : Δημήτρης Καμπανός

Τηλέφωνο: 6946244317

Τίτλος προγράμματος: Vivid Blue, υποβρύχιος καθαρισμός Όρμου Φηρών

Email : santorini01@hotmail.com, info@scubasantorini.com

 

Σύντομη περιγραφή οργάνωσης

 

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “Dive In Action” είναι μια Περιβαλλοντική  Οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και δραστηριοποιείται επίσημα από το Φεβρουάριο του 2019 με έδρα τη Σαντορίνη με κύριο σκοπό την προστασία και διατήρηση του φυσικού υποθαλάσσιου τοπίου της επαρχίας Θήρας, και ιδιαίτερα των μουσειακών ευαίσθητων σχηματισμών της Ηφαιστειακής Καλντέρας, ως φυσικής πολιτιστικής κληρονομιάς και πολύτιμου φυσικού πόρου της θαλάσσιας περιοχής που διακρίνεται για την μεγάλη βιολογική, οικολογική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφολογική και παιδαγωγική αξία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Χρησιμοποιώντας ως εργαλεία την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, την έρευνα, καταγραφή κι επεξεργασία στοιχείων από την συστηματική, παρακολούθηση της θαλάσσιας και υποθαλάσσιας περιοχής, το “Dive In Action” στοχεύει στην προστασία και διατήρηση του φυσικού τοπίου, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη για την επίτευξη της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας. Παράλληλα ερευνά προτάσεις λύσεων σε περιβαλλοντικά ζητήματα της περιοχής.

Στα πλαίσια της δράσης της οργάνωσης βασικοί πυλώνες στόχευσης είναι, τα θαλάσσια και υποθαλάσσια απορρίμματα και η σχέση του ανθρώπου με την προστασία του υποθαλάσσιου περιβάλλοντος, παρατηρήσεις για τη βιοποικιλότητα και καταγραφές με τη προσέγγιση citizen science.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *