“Είστε ο Δεσπότης μας, ο εκκλησιαστικός και πνευματικός μας Πατέρας.Σας υποδεχόμαστε όλοι με τιμή και χαρά”.  

Η ομιλία του Δημάρχου Θήρας στην τελετή ενθρόνισης  

του νέου Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων.  

 

    “Στην λαμπρή τελετή ενθρόνισης του νέου Ποιμενάρχη της Ιεράς Μητρόπολης Θήρας, Αμοργού & Νήσων, Σεβασμιώτατου κ. Αμφιλόχιου, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 27 Νοέμβριου, από τον Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο, εκπρόσωπο του Μακαριώτατου Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου και Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Θήρας μέχρι προχθές, ο Δήμαρχος Θήρας Αντώνης Σιγάλας, υποδέχθηκε και προσφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Αμφιλόχιο, προσφέροντάς του αρχιερατικό εγκόλπιο, ακολουθώντας το ιερατικό πρωτόκολλο. Η προσφώνηση του Δημάρχου Θήρας Αντώνη Σιγάλα έχει ως εξής:  

 

     Σεβαστοί ιεράρχες  

     Σεβαστέ μας Μητροπολίτη Αμφιλόχιε  

 

     Με βαθιά συγκίνηση και αγαλλίαση Σας υποδέχομαι στην έδρα της Ιεράς Μητρόπολης Θήρας, Αμοργού και Νήσων. Τα ίδια έντονα συναισθήματα διακατέχουν και το σύνολο των Σαντορινιών και Θηρασιωτών, τους οποίους εκπροσωπώ ως Δήμαρχος τους.  

 

     Μετα την πανηγυρική Σας εκλογή από την Ιερά Σύνοδο και την χειροτονία Σας, σήμερα είναι η λαμπρή μέρα “ενθρόνισης” Σας. Γνωρίζω πολύ καλά ότι ο όρος “ενθρόνιση” για Εσάς και για την εκκλησία μας, δεν έχει την κοσμική έννοια της εγκατάστασης σε χρυσοποίκιλτο θρόνο ανέσεων και εξουσιαστικής ισχύος.  

     Πρόκειται για “θρόνο” θυσίας προσφοράς και ταπείνωσης, έτσι όπως τον ορίζουν οι κανόνες και οι ορθόδοξες εκκλησιαστικές μας παραδόσεις.  

 

     Σεβασμιώτατε  

 

     Διαδέχεστε στη θέση αυτή έναν καλό κι αγαθό εκκλησιαστικό ποιμένα τον γηραιό πρώην Μητροπολίτη μας κ.κ. Επιφάνιο.  

     Έναν σεμνό και ταπεινό ιεράρχη που ασκούσε τα καθήκοντα του με γλυκύτητα λόγου και πλεόνασμα καρδιάς.  

     Είμαι βέβαιος ότι εσείς θα επιδείξετε ίσην και μεγαλύτερη γενναιοδωρία, ταπεινοφροσύνη και έργο πνευματικής και ηθικής στήριξης όσων έχουν ανάγκη.  

     Καλείσθε να ποιμάνετε στα νησιά της Ιεράς μας Μητροπόλεως τα οποία, με προεξάρχουσα τη Σαντορίνη εμφανίζουν έντονη τουριστική ανάπτυξη.  

     Η Σαντορίνη, όπως προφανώς γνωρίζετε, αποτελεί έναν εκ των κορυφαίων τουριστικών προορισμών παγκοσμίως.  

     Η ανάπτυξη μαζί με την οικονομική ευμάρεια έχει επιφέρει και σημαντικές αλλαγές στο επίπεδο της κοινωνικής συμπεριφοράς και στον τρόπο ζωής των κατοίκων.  

     Παρά την εμφανή οικονομική πρόοδο και την σαφή βελτίωση του επιπέδου ζωής, στην κοινωνία μας, υπάρχει ακόμη αρκετός πόνος και ανέχεια.  

 

     Απευθυνόμαστε Σεβασμιότατε και οι δυο στην ίδια κοινωνία.  

 

     Ο Δήμος με την εν γένη δραστηριότητα του, έχει ως υποχρέωση και στόχο να επιλύει τα προβλήματα των νησιών της επικράτειας του και να βελτιώνει διαρκώς τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων, καλύπτοντας τις ανάγκες τους σε υλικά αγαθά.  

     Εσείς από την θέση σας φροντίζετε για την πνευματική ανύψωση της κοινωνίας και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων και για την τόνωση του ηθικού τους φρονήματος.  

     Με τον παρηγορητικό σας λόγο και την γενναιοδωρία σας, θ’ απαλύνετε τον πόνο των εμπερίστατων συμπολιτών μας.  

 

     Πολύ γρήγορα θα διαπιστώσετε, Σεβασμιώτατε ότι οι κοινωνίες των νησιών μας είναι ειρηνικές και θεοσεβούμενες.  

     Οι Σαντορινιοί και οι Θηρασιώτες, είμαστε άνθρωποι εργατικοί και φιλοπρόοδοι, φιλικοί και φιλάλληλοι. Φροντίζουμε τις εκκλησίες μας και τις μόνες μας, αγαπάμε και σεβόμαστε τους ιερείς μας, τιμούμε τις παραδόσεις μας και προστατεύουμε τα θρησκευτικά μας μνημεία.  

     Συμβιώνουμε αρμονικά με τους συμπολίτες μας του καθολικού δόγματος αλλά και με τους πιστούς των άλλων θρησκειών.  

 

Σεβασμιώτατε  

     Με σεβασμό σας δηλώνω ότι στο πρόσωπο μου θα δείτε έναν ειλικρινή συμπαραστάτη και έναν ουσιαστικό αρωγό στο έργο σας.  

     Προσβλέπω και στην δική σας συνεργασία και βοήθεια την οποία είμαι βέβαιος ότι θα εκδηλώσετε με το κοινωφελές σας έργο και με την ηθική στήριξη των προσπαθειών μας.  

 

     Πριν ολοκληρώσω την ομιλία μου θεωρώ υποχρέωση μου, να ευχαριστήσω από καρδιάς τον αγαπητό μας Μητροπολίτη Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Μήλου και Μυκόνου κ.κ. Δωρόθεο, ο οποίος ως τοποτηρητής της χηρεύουσας Μητροπόλεως Θήρας, αν και περίφροντις με την πολυνησιακή του Μητρόπολη, μερίμνησε με ζήλο και αγάπη για τα της Μητροπόλεως Θήρας.  

 

     Καλωσορίζω επίσης με εγκαρδιότητα τους σεπτούς Ιεράρχες των άλλων Μητροπόλεων, που μας τιμούν σήμερα με την παρουσία τους στο χαρμόσυνο αυτό γεγονός.  

     Και απευθύνομαι τέλος σ’ Εσάς Σεβασμιώτατε για να Σας καλωσορίσω στο νέο Σας σπίτι στη νέα σας μεγάλη οικογένεια.  

     Είστε πλέον Θηραίος και Θηρασιώτης, Αμοργιανός και Νιώτης, Αναφιώτης και Κουφονησιώτης, Ηρακλιώτης, Σχοινουσιώτης και Δονουσιώτης.  

 

   

     Σας ευχόμαστε καλή ποιμαντορία και αναφωνούμε “Άξιος”  . 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *