Site icon Santonews

“Χρέος της πολιτείας η επιστροφή των μειωμενων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου”

Του Χαράλαμπου Κόκκινου

“Η “επέλαση” της πρωτοφανούς ακρίβειας δημιουργεί καθημερινά μεγάλα προβλήματα στην  προσπάθεια επιβίωσης της Ελληνικής οικογένειας. 
 Μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι  του Αιγαίου διότι τα προϊόντα που καταφθάνουν στα νησιά μας  επιβαρύνουν περισσότερο τον καταναλωτή , λόγω του υψηλότερου  μεταφορικού κόστους  σε σύγκριση με την ηπειρωτική Ελλάδα!

Την ώρα που ανακοινώνονται μέτρα ανακούφισης για το  “καλάθι του νοικοκυριού και διατίθενται επιδόματα και άλλες οικονομικές ενισχύσεις ,ο  νησιωτικός χώρος  διεκδικεί   δίκαια   την
 επιστροφή  των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α.!
Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ εφαρμόζονταν  στο νησιώτικο χώρο προκειμένου να είναι  ανταγωνιστική η οικονομική ζωή των Αιγαιοπελαγίτων μας,για να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα και να καταπολεμηθεί η ακρίβεια.
Στα “μνημονιακά”  χρόνια βιώσαμε πολλές σκληρές αποφάσεις  και άδικες περικοπές !
Η κυβέρνηση Τσίπρα ( πάρα τις αντίθετες δεσμεύσεις της) τον Αύγουστο του 2015 ,κατάργησε τους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α.  δίνοντας τέλος στο σημαντικότερο  αναπτυξιακό μέτρο του Αιγαίου.
Στην πορεία αποδείχτηκε  ότι τα έσοδα για το κράτος ήταν ελάχιστα και  λόγω αυτής  της λανθασμένης απόφασης  μειώθηκε η κατανάλωση και άλλες οικονομικές  δραστηριότητες που θα απέδιδαν μεγαλύτερα ποσά  στα κρατικά ταμεία.
Συγχρόνως δίχασε την κοινωνία του Αιγαίου  διότι σε ελάχιστα νησιά ( Κω, Λέρο, Σάμο) δόθηκε παράταση του μέτρου ως  “ανταμοιβή ” τους για την συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση του προσφυγικου  ζητήματος! Άδικο …διότι σχεδόν το σύνολο των κατοίκων του έδειξε τις ανθρώπινες αξίες που πρεσβεύει και συνέβαλε θετικά σε αλλεπάλληλα συμβάντα που αφορούσαν τη διαχείριση του “προσφυγικού”!
Η σημερινή κυβέρνηση  καλείται με κοινωνική ευαισθησία και δείχνοντας αποφασιστικότητα :
-να σταματήσει αυτή την αδικία διότι η επιστροφή των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α είναι δίκαιο κοινωνικό αίτημα και αναγκαίο για την οικονομία του Αιγαίου.
-να  αναλογιστεί ότι τα  “μνημόνια” τερματίστηκαν  άρα και τα σκληρά μέτρα πρέπει να πάψουν να ισχύουν.
-να θυμάται ότι  οι Αιγαιοπελαγίτες  “φυλάνε  Θερμοπύλες”  και εθνικοί λόγοι  επιβάλλουν τη στήριξή τους!
 -να διορθώσει το λάθος των προκατόχων της  στον  Προϋπολογισμό  του 2023 που θα συζητηθεί και θα εγκριθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο στις επόμενες ημέρες !
Οι κάτοικοι του Αιγαίου πελάγους δεν έχουν μόνο υποχρεώσεις ούτε είναι αριθμοί….Είναι άνθρωποι που έχουν δικαιώματα,  επιθυμούν να ζουν με αξιοπρέπεια και προσφέρουν πολλά στην Ελλάδα μας!
Ζητούν την  επιστροφή των μειωμένων συντελεστών Φ. Π.Α . και την εφαρμογή νησιωτικών πολιτικών που θα  “θωρακίσουν”  την αναπτυξιακή πορεία των  ακριτικών   νησιών !
 Χαράλαμπος Κόκκινος
Επικεφαλής του Ανεξάρτητου Περιφερειακού Συνδυασμού ” ΠΝΟΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ “
Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου.
Αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (Ε.Ν.Π.Ε. )
π.Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Ν.Αιγαίου και π.Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου”.
Exit mobile version