“ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ”

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΚΥΚΛΑΔΙΤΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ

 

 

 

“Τηλεδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ στις Κυκλάδες – Άμεση απόσυρση του καταστροφικού και για τις Κυκλάδες αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου

 

 

 

  Η απόσυρση του καταστροφικού και για τις Κυκλάδες νομοσχεδίου, με τον παραπλανητικό τίτλο “Εκσυγχρονισμός της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας”, ήταν ο κοινός τόπος όλων των τοποθετήσεων στην πολύ επιτυχημένη διαδικτυακή συζήτηση – διαμαρτυρία που διοργάνωσε χθες η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων και ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, με τη συμμετοχή 36 εκπροσώπων από περιβαλλοντικούς φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση, κινήματα, συλλόγους και ακτιβιστές του περιβάλλοντος.

 

 

 

  Το νομοσχέδιο παραβιάζει Συνταγματικές διατάξεις, Ευρωπαϊκές Οδηγίες και Διεθνείς συμβάσεις, επιτρέποντας την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για τις γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών.

 

 

 

  Παρεμβάσεις έκαναν η Ρένα Δούρου, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΣ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, υπεύθυνη για τον Τομέα Κλιματικής Αλλαγής, ο βουλευτής Σωκράτης Φάμελλος, τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο Ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκκαλης, μέλος της επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρ. Κοινοβουλίου. Για πρώτη φορά η συζήτηση μεταδόθηκε από το νέο κανάλι της ΝΕ Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ στο youtube, και την παρακολούθησαν περισσότεροι από 300 πολίτες.

 

Τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν, αναλύοντας τα άρθρα του νομοσχεδίου και αφορούν το μέλλον των νησιών μας, ήταν:

·           Η απόλυτη απελευθέρωση, διευκόλυνση και προτεραιότητα για την εγκατάσταση βιομηχανικών μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ),  χωρίς έλεγχο και περιβαλλοντικούς περιορισμούς, μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, βουνοκορφές, δάση και γεωργική γη, με τη δημιουργία τετελεσμένων πριν την αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού για τις ΑΠΕ, και τη συνακόλουθη αποδυνάμωση του δικαστικού αγώνα κατά των μεγάλων αιολικών πάρκων στα νησιά μας.

·           Η κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών των Κυκλάδων, η οποία εκθέτει σε άμεσο κίνδυνο τις 36  περιοχές NATURA,  ανοίγοντας τον δρόμο για την ανεξέλεγκτη, fast track εκμετάλλευση και καταστροφή, προς όφελος μεγάλων τουριστικών και βιομηχανικών επενδύσεων.

·           Η πραξικοπηματική μεταβίβαση της διαχείρισης απορριμμάτων από τους Δήμους των Κυκλάδων και των αντίστοιχων έργων ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την επίκληση μάλιστα στη Βουλή από τον κ. Χατζηδάκη και της δήθεν ομόφωνης απόφασης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ν.Αιγαίου, η οποία ουδέποτε υπήρξε, καθώς, όπως αποκαλύφθηκε κατά τη συζήτηση, δεν υπήρξε καν συνεδρίαση της ΠΕΔ για το Περιβαλλοντικό Νομοσχέδιο και οποιαδήποτε αλλαγή αυτό επιφέρει.

·           Η ακύρωση του ήδη ελλιπούς χωροταξικού σχεδιασμού στις Κυκλάδες, με την τροποποίηση της ιεραρχίας γενικών, τοπικών, ειδικών χωροταξικών, κατά το δοκούν από τον εκάστοτε υπουργό.

·           Οι δασικοί χάρτες και χαρακτηρισμοί που επανέρχονται στην πελατειακή συνδιαλλαγή, ενώ δεν λύνεται το ιδιαίτερο πρόβλημα των νησιωτικών χορτολιβαδικών εκτάσεων.

·           Η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, που ακυρώνει τις μεγάλες, κρίσιμες για την οικονομία των Κυκλάδων, ενεργειακές δημόσιες υποδομές που έγιναν σε Σύρο, Μύκονο, Πάρο, Νάξο και το υποθαλάσσιο δίκτυο μεταφοράς – ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών.

·           Η εξυπηρέτηση λατομικών και μεταλλευτικών επιχειρήσεων σε Πάρο, Μήλο, Νάξο, με  φωτογραφικές διατάξεις.

·           Η αντιδημοκρατική διαδικασία που ακολουθήθηκε κατά την κατάθεση του νομοσχεδίου, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εν μέσω καραντίνας, με μειωμένη σύνθεση της Βουλής, με τα 66 άρθρα της διαβούλευσης να γίνονται 130 κατά τη κατάθεση.

 

Καταδικάστηκε από όλους η απαράδεκτη αυτή μεθόδευση που μοναδικό στόχο έχει να μην ακουστούν πραγματικά φιλοπεριβαλλοντικές επιστημονικές  απόψεις και ενστάσεις, να μην γίνει ουσιαστικός διάλογος και κυρίως να αποφευχθούν αντιδράσεις, καταδεικνύοντας έτσι για άλλη μια φορά την απέχθεια της ΝΔ και τόσο για το περιβάλλον όσο και για τη δημοκρατία.

 

Είναι φανερό ότι το νομοσχέδιο προετοιμάζει το θεσμικό πλαίσιο του επερχόμενου μοντέλου επενδύσεων της ΝΔ, όπου το περιβάλλον των Κυκλάδων θα αποτελέσει προνομιακό πεδίο εφαρμογής του. Στον αντίποδα όλων αυτών που απεργάζεται η κυβέρνηση, βρίσκεται η πρόταση της ΝΕ Κυκλάδων, όπως κατατέθηκε στο 15ο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο των Κυκλάδων, για μια βιώσιμη συνανάπτυξη των νησιών, που σήμερα γίνεται ακόμη πιο επίκαιρη μετά την εμφάνιση της πανδημίας και τις τεράστιες επιπτώσεις που έχει επιφέρει στον τουρισμό, θέτοντας σε αμφισβήτηση το μοντέλο της μονοκαλλιέργειας του τουριστικού προϊόντος και οδηγώντας αναπόδραστα στο άνοιγμα μιας μεγάλης συζήτησης για μια διαφορετική πολυδύναμη παραγωγική ανασυγκρότηση των νησιών.

 

Συμπερασματικά,

α) Καταδείχθηκε από όλους τους συμμετέχοντες πόσο σημαντικές είναι τέτοιου είδους συζητήσεις ανταλλαγής απόψεων και συντονισμού δράσεων και κινήσεων, απέναντι σε ζητήματα μείζονος σημασίας που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες, το μέλλον, τη φυσιογνωμία και το μοντέλο ανάπτυξης των Κυκλάδων.

β) Το νομοσχέδιο βάζει σε κίνδυνο έναν ζωτικό για την περιοχή μας φυσικό και οικονομικό πόρο, το μοναδικό φυσικό – πολιτιστικό  περιβάλλον, το κυρίαρχο συγκριτικό πλεονέκτημα του τουριστικού προϊόντος των Κυκλάδων και βασική προϋπόθεση όλων των παραγωγικών δραστηριοτήτων και της ποιότητας ζωής των νησιών. Γι΄ αυτό και πρέπει να αποσυρθεί τώρα! #parteto_ piso

Νίκος Συρμαλένιος, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *