Site icon Santonews

ΠΡΟΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ: «Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ»

ΔΗΜΟΣ ΘΗΡΑΣ & ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ

 

 

“Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μουσείων, ο Δήμος Θήρας σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Θήρας (Κ.Λ.Θ.) θα προβάλει την ταινία του Κίμωνα Τσακίρη: «Η αρχαιολόγος».

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016, στο αμφιθέατρο του Οινοποιείου ΜΠΟΥΤΑΡΗ στο Μεγαλοχώρι, στις 20.00 μμ. Η είσοδος είναι δωρεάν για το κοινό.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με θέμα: «Η διατήρηση του ιδιαίτερου περιβάλλοντος της Σαντορίνης» με ομιλητές τους : Μάγια Ευσταθίου – Αρχαιολόγο, Λευτέρη Ζώρζο – Αρχαιολόγο και Γιάννη Μπίτη – Αρχιτέκτονα.

To επίσημο trailer και λίγα λόγια για την ταινία:

 

«Η αρχαιολόγος» είναι το ντοκιμαντέρ του Κίμωνα Τσακίρη για την αρχαιολόγο Γεωργία Καραμήτρου επί τω έργω. Η Γεωργία Καραμήτρου – Μεντεσίδη, Προϊσταμένη της Λ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων δουλεύοντας σε ανασκαφή στις κοιλάδες του Αλιάκμονα, βρέθηκε να μάχεται τη ροή του χρόνου, γνωρίζοντας ότι σε δυο μήνες ο χώρος θα μετατραπεί σε λίμνη και τα ευρήματα θα πνιγούν στο νερό, από το υπό κατασκευή φράγματος Ιλαρίωνα της ΔΕΗ. Η προσπάθειά της είναι να ολοκληρωθεί όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος του σωστικού της έργου.

Η ταινία με στοιχεία θρίλερ, γουέστερν, μελοδράματος και περιπέτειας, αφενός αφήνει τον θεατή με μια αίσθηση μοναξιάς απέναντι στο σύνολο και στη φύση, αφετέρου εμπνέει για πράξεις υπερβατικές, και αισιόδοξες, χωρίς στιγμή να παραμελεί τις κινηματογραφικές ευθύνες της. Με αφορμή την αρχαιολογική καταγραφή, το «ντοκουμέντο», η «Αρχαιολόγος» έχει, πάνω απ’ όλα, την ικανότητα να μεταδώσει τη σημασία του χρόνου και όσων μπορεί κανείς να κάνει μικροσκοπικός αλλά δυνατός απέναντι στη μεγάλη φύση των πραγμάτων.

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει το ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, όρισε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς».

Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για το 2016 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία».

Ο Δήμος Θήρας και η Κ.Λ.Θ. ευχαριστούν θερμά το Οινοποιείο Μπουτάρη – Θήρας για την δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας προβολών .

Exit mobile version