ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ

«ΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ»

 

ΑΚΡΟΤΙΡΙ_ΠΥΡΓΟΣΤην ώρα που όλα τα βλέμματα, έχουν στραφεί στα ευρήματα της Αμφίπολης, ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους του πλανήτη, έχει καταδικαστεί σε μαρασμό. Πρόκειται για το Ακρωτήρι, τον προϊστορικό οικισμό που όταν ανακαλύφθηκε δημιούργησε ρίγη συγκίνησης σε όλο τον κόσμο. Ετησίως τον επισκέπτονται πάνω από 300.000 άνθρωποι για να περπατήσουν στα βήματα των κατοίκων της Εποχής του Χαλκού που η φύση τους επιφύλαξε την πιο τραγική μοίρα: τον αφανισμό τους από τη μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη που γνώρισε το ανθρώπινο γένος.

Λεπτομέρεια από την περίφημη "Τοιχογραφία της Άνοιξης".

Λεπτομέρεια από την περίφημη “Τοιχογραφία της Άνοιξης”.

Σήμερα, 47 χρόνια από την έναρξη της συναρπαστική περιπέτειας των ανασκαφών, το Ακρωτήρι έχει εγκαταλειφθεί πλήρως. Τα εργαστήρια συντήρησης παραμένουν κλειστά, με αποτέλεσμα αριστουργηματικές τοιχογραφίες να παραμένουν σε σκοτεινά υπόγεια, περιμένοντας την αποκατάσταση και ανάδειξή τους. Και επειδή το κράτος κωφεύει συστηματικά, έρχεται η πρωτοβουλία τοπικών συλλόγων και φορέων για να καλύψει-όσο μπορεί- το κενό. Η Εταιρεία Στήριξης Σπουδών Προϊστορικής Θήρας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Εστία του Πύργου», το Πολιτιστικό Κέντρο «Η Σαντορίνη που έφυγε» και το εστιατόριο «Σελήνη», αποφάσισαν να διοργανώσουν μια εκδήλωση με αποκλειστικό στόχο, να μην παραμείνουν άλλο θαμμένες οι αριστουργηματικές τοιχογραφίες. Ο τρόπος θα είναι μια ολοήμερη εκδήλωση σον Πύργο, στις 12 Οκτωβρίου, όπου θα πωληθούν αντίγραφα των ευρημάτων, μαζί με δημοπρασία έργων τέχνης και λαχειοφόρο αγορά, ενώ το απόγευμα της ίδια μέρας θα γίνει μουσική εκδήλωση με στόχο τη συγκέντρωση χορηγιών για ην Ανασκαφή.
Η πρώτη συνάντηση έγινε στον Πύργο στο Πολιτιστικό χωριό «Santorini of the past», με τη συμμετοχή του Δημάρχου Θήρας Νίκου Ζώρζου, των Δημοτικών Συμβούλων Γιώργου Χάλαρη, Αντώνη Δαρζέντα και Αντώνη Χάλαρη και Ευάγγελου Νομικού και του Προέδρου του Πύργου κ. Γιώργου Δαρζέντα. Στο πάνελ των ομιλητών ήταν η Αρχαιολόγος κ. Τάνια Δεβετζή, ο Πρόεδρος της «Εστίας Πύργου» κ. Μάκη Ζώρζος, ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης από το «Σελήνη”, η υπέυθυνη του«Santorini of the past» Ήβη Χρυσού και ο μουσικός Γιάννης Πανταζής. Όλοι αναφέρθηκαν στην ανάγκη στήριξης της Ανασκαφής και συμφώνησαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης, που πρέπει πλέον να πάρει πανθηραϊκό χαρακτήρα.