ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΚΑΙ Ο ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΣ ΘΗΡΑΙΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΣΥΡΙΓΟΣ

ΜΙΑ ΑΓΝΩΣΤΗ ΠΤΥΧΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

 

 

 

 

  “Για την Εργατική Πρωτομαγιά

Η 1η Μάη συμβολίζει όλους τους μεγάλους εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες και τις θυσίες που έκαναν διαχρονικά οι εργαζόμενοι, για να κατακτήσουν καλύτερες εργασιακές συνθήκες και δικαιώματα. Συμβολίζει τα δίκαια αιτήματα των λαών για μια καλύτερη ζωή, την απαίτηση των πολιτών όπου γης για μια κοινωνία δικαιοσύνης και ισότητας, για μια κοινωνία δημοκρατική με πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες, για ένα κόσμο χωρίς εκμεταλλευτές και καταπιεσμένους.

 

 

Η ιστορία, οι θυσίες και το αίμα που χύθηκε από όλους αυτούς τους αγωνιστές, εμπνέουν και καθοδηγούν όλους μας. Αυτούς καλούμαστε να τιμήσουμε, με τους δικούς μας αγώνες.

 

 

Ανάμεσα σε όλους όσους έχασαν τη ζωή τους θυμόμαστε σήμερα τον Θηραίο απεργό Γιώργο Συρίγο που δολοφονήθηκε στο Λαύριο στις 6 Μαρτίου 1929. Η Σαντορίνη και η δημοτική της Αρχή οφείλει ως ελάχιστο φόρο τιμής να φτιάξει ένα μνημείο, ένα μνημείο αναφοράς στους εργατικούς αγώνες.

 

 

Το ιστορικό

Την 1η Φλεβάρη του 1929, ξεκινάει η απεργία των μεταλλωρύχων της Γαλλικής Εταιρείας του Λαυρίου, με αίτημα αρχικά την αύξηση μισθών, που θα διαρκέσει τελικά 47 μέρες και θα αναδειχθεί σε μια από τις πιο μαχητικές απεργίες εκείνης της περιόδου.

 

 

Η κυβέρνηση Βενιζέλου κινητοποιεί σύσσωμο τον κατασταλτικό μηχανισμό. Στις 6/2 η αστυνομία ανοίγει πυρ κατά των απεργών, δολοφονεί τον Θηραίο εργάτη Γιώργο Συρίγο και τραυματίζει 33.

 

 

Αναφερόμενος στη δολοφονία του Συρίγου, ο υπουργός Εσωτερικών, Ζαβιτσάνος, δεν θα διστάσει να πει: «Εάν ο χωροφύλακας πυροβόλησε καλώς έπραξε. Δεν μπορείτε να πείτε, πρόσθεσε σε κάποιο βουλευτή, ότι είχε καθήκον ο χωροφύλακας να σταυρώσει τα χέρια του και αφήσει ελεύθερους τους απεργούς να επιτίθενται κατά των γραφείων της εταιρείας και να αναστατώνουν τον κόσμο». Άλλωστε, ο εισαγγελέας Κώνστας δήλωνε ότι «κράτος επτά εκατομμυρίων δεν θα δειλιάσει να σκοτώσει πέντε χιλιάδες ταραξίες».

 

 

Γενική απεργία διαμαρτυρίας κηρύσσεται σε όλο το Λαύριο, ενώ 7.000 εργάτες παίρνουν μέρος στη κηδεία του δολοφονημένου. Στις 25/2 η απεργία επεκτείνεται σε όλα τα μεταλλωρυχεία της πόλης. Η αστυνομία απαντά και πάλι με βία, τραυματίζοντας στις 14/3 30 απεργούς.

 

 

η απεργία λύθηκε στις 16/3 με νίκη των απεργών και την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων τους. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας υποχρεώνεται σε συμφωνία με την Ενωτική ΓΣΕΕ, που περιελάμβανε: 10% αύξηση σε όλους τους εργάτες και εργάτριες. Να απολυθούν άμεσα όλοι οι κρατούμενοι εργάτες, διατάσσοντας τηλεφωνικώς την αναστολή της εκτόπισής τους. Να επανέλθουν όλοι οι εργάτες στη θέση τους. Εξασφάλιση της αντιπροσώπευσης των εργατών στα ταμεία Αλληλοβοήθειας και Συντάξεων. Επίσης, αποφασίστηκε να αποζημιωθεί η οικογένεια του Συρίγου.

Η συντονιστική επιτροπή της ΟΜ Θήρας ΣΥΡΙΖΑ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *