ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΣΙΓΑΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΛΑΔΕΥΜΑΤΩΝ

 

 

Ο υπεύθυνος του Τομέα Περιβάλλοντος κ. Μάρκος Ζώρζος, συνέταξε μια ενδιαφέρουσα πρόταση.

Ο υπεύθυνος του Τομέα Περιβάλλοντος κ. Μάρκος Ζώρζος, συνέταξε μια ενδιαφέρουσα πρόταση.

Συνεχίζει την κατάθεση προτάσεων για διάφορες πτυχές περιβαλλοντικών θεμάτων ο αρμόδιος τομέας που έχει συστήσει η δημοτική παράταξη «Σαντορίνη, Θηρασία, Ενότητα, Αλλαγή», επικεφαλής της οποίας είναι ο κ. Αντώνης Σιγάλας. Ο υπεύθυνος του Τομέα Περιβάλλοντος κ. Μάρκος Ζώρζος, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, συνέταξε μια ενδιαφέρουσα πρόταση για την αξιοποίηση των κλαδευμάτων, από τους αμπελώνες και τα καλλωπιστικά φυτά του νησιού.

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Σχετικά με την αξιοποίηση των προϊόντων κλαδέματος  έχουμε να σας επισημάνουμε τα παρακάτω :

Η  καύσιμη βιομάζα μπορεί να προέρχεται από τις  γεωργικές εκτάσεις που υπάρχουν στο νησί μας λόγο των αμπελιών και από το πλήθος κλαδιών από τα κλαδέματα που προέρχονται από τον δήμο και τους ιδιώτες  (  ξενοδοχεία,  σπίτια κλπ).

Ανεξάρτητα από πού έρχεται η ξυλώδης βιομάζα περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια: συλλογή, απομάκρυνση, μετατροπή, μείωση μεγέθους, μεταφορά, αποθήκευση και ενεργειακή μετατροπή. Η συλλογή της βιομάζας είναι μια απλή διεργασία συλλογής κλαδιών  που παράγεται ως υπόλειμμα μιας κύριας δραστηριότητας και  που με ένα τηλεφώνημα το ειδικό όχημα μπορεί να βρεθεί στο χώρο των κλαδιών και να τα  απομακρύνει .

Από την στιγμή που θα συγκεντρωθεί η βιομάζα σε συγκεκριμένα σημεία που έχει πρόσβαση το ειδικό μηχάνημα το μόνο που μένει είναι να τροφοδοτηθεί το μηχάνημα  και να μετατρέψει αυτή την άμορφη βιομάζα σε τριμμένο ξύλο, μ αυτόν τον τρόπο μειώνουμε τον όγκο αλλά παράλληλα τον μετατρέπουμε σε τριμμένο έτοιμο προϊόν κατάλληλο   για την επόμενη φάση που είναι η ξήρανση και η συμπίεση του σε pellet  ή πιεσμένα  τούβλα έτοιμα  πλέον για καύση.

Η Σαντορίνη και η Θηρασιά είναι σε θέση να συγκεντρώσουν εκατοντάδες κυβικά έτοιμου προϊόντος κατάλληλο για καύση.

Εμείς λοιπόν εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος, παραθέτουμε παρακάτω τους  λόγους  που δεν πρέπει αυτή η βιομάζα να  καταλήγει σε μια απλή καύση ή να καταστρέφεται , δημιουργώντας ένα τεράστιο κόστος έως σήμερα στο Δήμο μας  και κατ΄ επέκταση σε όλους εμάς

Προτείνουμε να αντικατασταθεί  το πετρέλαιο που καταναλώνουμε στα σχολεία μας αλλά και στις υπηρεσίες του δήμου αλλάζοντας έναν μόνο καυστήρα σε καύση pellet, το υπόλοιπο να διατίθεται σε ευπαθείς ομάδες δημοτών μας.

Με τον τρόπο αυτό αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής μας δημιουργώντας οικολογική συνείδηση σε μας και στα παιδιά μας , δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας , μειώνουμε κατά πολύ το κόστος λειτουργίας θέρμανσης , δεν ρυπαίνουμε το περιβάλλον, και εφ όσον λειτουργήσουν όλα αυτά έρχεται γιατί όχι και μείωση για τα δημοτικά τέλη.

 

Τομέας περιβάλλοντος

 

 

Υπεύθυνος συντονισμού

Μάρκος Ζώρζος»