ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Γ. ΒΑΚΟΝΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ

 

Ο Πολιτευτής της ΝΔ κ. Γιώργος Βακόνδιος

Ο Πολιτευτής της ΝΔ κ. Γιώργος Βακόνδιος

Δέσμη προτάσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου υγείας στα νησιά των Κυκλάδων, κατέθεσε στην Υφυπουργό Υγείας κ. Ζέττα Μακρή, ο πολιτευτής της ΝΔ κ. Γιώργος Βακόνδιος, κατά τη συνάντηση που είχε πρόσφατα μαζί της.  Παραθέτουμε τα βασικά σημεία του υπομνήματος:

 

“ΥΠΟΜΝΗΜΑ

 

Προβλήματα κλάδου υγείας Ν. Κυκλάδων

 

Κινητροδότηση για προσέλκυση ιατρών

 

Υπάρχει μεγάλη απροθυμία των ιατρών αλλά και άλλων κατηγοριών εργαζομένων στον χώρο της υγείας (π.χ. μαίες, νοσηλευτές κλπ.), να στελεχώσουν τις μονάδες υγείας στα νησιά των Κυκλάδων.

Προτείνεται η δημιουργία ενός σημαντικού πακέτου κινήτρων ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα χωρίς άμεσο δημοσιονομικό κόστος.

1) Κίνητρα που να συνδέονται στην επαγγελματική τους εξέλιξη όπως προτεραιότητα στην απόκτηση ειδικότητας, επιλογής θέσης στο κέντρο μετά την αποχώρησή τους, μοριοδότηση σε ότι αφορά στην εξέλιξή τους, συνυπηρέτηση μελών οικογενείας κλπ.

2) Οικονομικά κίνητρα όπως:

– Παροχή κατοικίας σε συνεργασία με ΟΤΑ

– Παροχή εισιτηρίων μεταφοράς σε συνεργασία με ακτοπλοϊκές ή αεροπορικές εταιρίες

– Απαλλαγή από φόρο μεταβίβασης έως συγκεκριμένο ύψος για μόνιμη εγκατάσταση και μόνιμη κατοικία, που θα συνοδεύεται από δέσμευση μακρόχρονης παραμονής στα νησιά

Σήμερα η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτικών ιατρών είναι ανειδίκευτοι.

Αποτέλεσμα είναι να βοηθούν ελάχιστα, να μην εμπνέουν εμπιστοσύνη στους κατοίκους και να δημιουργούν παράπλευρα προβλήματα λόγω έλλειψης πείρας όπως π.χ. στις διακομιδές. Ο μεγάλος όγκος των προβλημάτων για το σύνολο της επαρχίας θα επιλυόταν εάν η υποχρέωση για υπηρέτηση σε αγροτικό ιατρείο επιβαλλόταν να γίνεται αμέσως μετά την απόκτηση ειδικότητας.

Τότε οι ιατροί θα ήταν πολύ χρήσιμοι, διότι ανεξαρτήτως ειδικότητας, θα είχαν εμπειρία αντιμετώπισης πολύ περισσότερων περιστατικών. Εξάλλου, αυτή η επιλογή θα αύξανε τις πιθανότητες κάποιοι ιατροί να εξετάσουν την πιθανότητα μόνιμης εγκατάστασής τους στην επαρχία άρα και στα νησιά.

Νοσοκομεία.

Ειδικά θέματα για νοσοκομεία Σύρου, Νάξου και Σαντορίνης.

Στα δύο πρώτα έχουμε προβλήματα υποστελέχωσης (π.χ. στο νοσοκομείο Σύρου υπάρχει εδώ και χρόνια ένας και μοναδικός παιδίατρος, ενώ δεν υπάρχει και νεογνολόγος με τα γνωστά επακόλουθα), ενώ το νοσοκομείο Σαντορίνης δεν λειτουργεί, με αποτέλεσμα να απαξιώνεται μια πολύ μεγάλη επένδυση.

Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να συνυπολογισθεί το δημοσιονομικό κόστος από την μη λειτουργία του νοσοκομείου, ή από την μη εκμετάλλευση του συνόλου των δυνατοτήτων των νοσοκομείων.

Διακομιδές.

Οι περισσότερες διακομιδές γίνονται με πλωτά μέσα και πλοία ακτοπλοΐας. Τα πλωτά μέσα αφορούν στο λιμενικό και ιδιωτικά σκάφη.

Η δημιουργία ή μετασκευή πλωτών μέσων με τις απαραίτητες υποδομές για τους ασθενείς και τους συνοδούς ιατρούς θα κόστιζε ελάχιστα και θα μπορούσε να καλυφθεί από το κόστος των διακομιδών με ιδιωτικά πλωτά μέσα, χορηγίες και εξοικονόμηση πόρων από την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των περιστατικών.

Σε αυτόν τον τομέα εμπίπτει και το πρόβλημα των αεροδιακομιδών που γίνονται με ελικόπτερα ή και στρατιωτικά αεροσκάφη. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προτείνεται η στάθμευση ενός ελικοπτέρου σε μόνιμη βάση στις Κυκλάδες, σε νησί όπου υπάρχει υποδομή στρατιωτικών εγκαταστάσεων, όπου θα παρέχεται υποστήριξη πληρωμάτων και εφοδιασμού, χωρίς να ανατρέπεται ουσιαστικά ο σχεδιασμός της στρατιωτικής ηγεσίας.

Επίσης, θα πρέπει να εκδοθούν ξεκάθαρες οδηγίες για τις διακομιδές που γίνονται προς το νοσοκομείο Σύρου για περιστατικά που αμέσως επαναπροωθούνται προς το κέντρο.

Άλλα θέματα.

1) Προτείνεται στρατεύσιμοι ιατροί, σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο, να υπηρετούν την στρατιωτική τους θητεία στις επαρχιακές μονάδες υγείας που έχουν ανάγκες, όπως τα νησιά, και οι ΟΤΑ να αναλάβουν την ενδιαίτηση και τη σίτισή τους.

2) Ανεξάρτητα από τα πληθυσμιακά δεδομένα μονίμων κατοίκων των νησιών, θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για ενίσχυση του κέντρου υγείας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, που για τουριστικούς λόγους αυξάνεται δραματικά ο πληθυσμός”.