ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΟΥΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ: “SANTORINI JURATION”

ΑΦΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΟΥΒΑΡΝΤΑΛΙΚΙΑ, ΟΛΟΙ ΧΩΡΑΝΕ!

 

 

SANTORINI_JURATIONΥπόθεση εργασίας: Αν η Santonews, συλλάβει μια φαεινή ιδέα. Βρει δηλαδή ένα δεξιοτέχνη του τζουρά (σ.σ εξάχορδο ή οκτάχορδο μουσικό όργανο, που “πάνω” του γράφτηκε το περίφημο “ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας” του Λοΐζου) και αποφασίσει να κάνει μια εκδήλωση σύνδεσης του ρεμπέτικου τραγουδιού με τη Σαντορίνη. Υλικό και ερείσματα, πάμπολλα. Πολλοί μικρασιάτες πρόσφυγες, πέρασαν από ή διέμειναν στα νησιά των Κυκλάδων. Πολλοί Σαντορινιοί, έφυγαν στα χρόνια της φτώχειας και αναμφίβολα κάποιοι συγχρωτίστηκαν με τους ρεμπέτες της εποχής. Να μη βάλουμε μέσα και το Βαμβακάρη, που ήταν Κυκλαδίτης;.

 

Πάμε παρακάτω. Συνδέουμε την εκδήλωση με τον πρωτογενή τομέα της Σαντορίνης. Διότι ως γνωστόν η ξακουστή -και ΠΟΠ πλέον- φάβα της Σαντορίνης, ήταν κάποτε “το κρέας των φτωχών”. Το ρεμπέτικο, ήταν η μουσική των φτωχών. Οπότε στην εκδήλωση, προσφέρουμε και φάβα και ανάλογα με την υπόκρουση του τζουρά, την κάνουμε “παντρεμένη” (υπόκρουση- “ΑΓΑΠΩ ΜΙΑ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΗ, 1933, ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΙΟΣ) , αρραβωνιασμένη (υπόκρουση, “Η αρραβωνιάρα”, του Απόστολου Καλδάρα) και τα συναφή.

Εγώ βέβαια, θα βάλω 50 ευρώ εισιτήριο για κάθε θαμώνα, αλλά “δε βγαίνω ρε πουλάκι μου… δε βγαίνω”.

Αφού με όλα ταύτα, θα διαφημίσω τη Σαντορίνη, δεν δικαιούμαι μιας επιχορήγησης από τον ΔΑΠΠΟΣ;. Τίποτα. Ψίχουλα. Καμμιά εικοσαριά χιλιάδες ευρώ. Και μάλιστα για να συνδέσω πολιτισμό με πρωτογενή τομέα και αθλητικό ιδεώδες, θα υποχρεώσω και κάθε θαμώνα να φέρει και δύο στροφές, ίνα αθληθεί. Δεν τα δικαιούμαι τα ψίχουλα που ζητώ;. Αφού θα σας κάνω τόσα ωραία ρε αχάριστα, και θα στείλω και 5-6.000 email (ούτε ταχυδρομικά δεν πληρώνεις πια!) σε κάθε μέσο ενημέρωσης του πλανήτη για να κάνω γνωστό το “Santorini Juration” (εκ του τζουράς). Όλο και κάποια θα τσιμπήσουν από την πρωτοτυπία της ιδέας. Εκεί να δεις διαφημισάρα. Θα πήξει το νησί στους ρεμπετόβιους. Άσε που στα διαλείμματα θα διαβάζω και αποσπάσματα από τη “Ρεμπετολογία” ή το “Εγχειρίδιο του καλού κλέφτη” του μακαρίτη του Ηλία Πετρόπουλου.

Υπολογίστε δε, πως με το φυσικό ντεκόρ των σκουπιδιών, έχουμε και το απαραίτητο λούμπεν στοιχείο και νάτην η διαφημισάρα!. Και μιας και είναι χουβαρντάς ο ΔΑΠΠΟΣ μας, δεν πιστεύω ότι θα μείνει απαθής σε μια τέτοια εκδήλωση που συνδυάζει το μουσικό, το φιλοσοφικό και το αθλητικό ιδεώδες, αναδεικνύει τον πρωτογενή τομέα της Σαντορίνης, αποκαλύπτει μια άγνωστη πτυχή του νησιού και δίνει διέξοδο στη νεολαία, που αντί να τρέχει στις καφετέριες θα τρέχει πλέον στα ρεμπετάδικα.

Έπεται και δεύτερη πρόταση της Santonews, δια διοργάνωση Διεθνούς Συνεδρίου (πάντα με τη χορηγία του χουβαρντά Δήμου).

 

 

Save

Save

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *