ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΟΙΑΣ»

“Συμβουλευτικό υπόμνημα

Σχετικά με: ΜΟΝΟΔΡΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΑΣ 9-4-2019

 

“Αξιότιμε Κ. Δήμαρχε της Θήρας,

Τα τελευταία χρόνια, κατα την τουριστική περίοδο, η διαδρομή των οχημάτων προς και απο την Οία τροποποιείται με μονοδρόμηση ορισμένων οδών. Η συγκεκριμένη μονοδρόμηση έχει μεν αποδειχθεί ωφέλιμη για την κίνηση στην Οία που συνήθως είναι διευθετήσιμη, αλλά έχει τα εξής μειονεκτήματα:

1. Επιβαρύνει πολύ τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις τς Φοινικιάς.

2. Η παραβατικότητα λόγω μη αστυνόμευσης δημιουργεί,

3- Κινδύνους για ατυχήματα,

4- Συμπλοκές οδηγών με απρόβλεπετες εξελίξεις

5- Εκνευρισμό και δυσφορία στους κατοίκους και οδηγούς

Εξετάσαμε ενδελεχώς τα αίτια της παραβατικότητας και καταλήξαμε ότι οι βασικές αιτίες είναι οι εξής:

– Η γνώση του οδηγού ότι δεν υπάρχει καμμία συνέπεια για την παράβαση

– Η παντελής έλλειψη παρουσίας αστυνομίας (έστω δημοτικής)

– Η μη καταχώρησης της στο GoogleMapsGPS

– Το γεγονός ότι όσοι τουρίστες φθάνουν λίγο πρίν το ηλιοβασίλεμα ανακαλύπτουν ότι πρέπει να κάνουν άλλα 4.5 χιλιόμετρα για να φθάσουν σε αυτό που ήρθαν απο μακρυά να θαυμάσουν. Αυτή η πίεση σε συνδυασμό με τα παραπάνω ωθεί πολλούς τουρίστες να συνεχίσουν αντίθετα στην απαγόρευση. Γι αυτό τον λόγο η παραβατικότητα κορυφώνεται στο δίωρο πριν το ηλιοβασίλεμα.

– Το μονοδρομημένο οδικό κομμάτι Φοινικιάς-Μπαξέ έχει καταντήσει πάρκινγκ επι της οδού κάνοντας την μονοδρόμηση εξαιρετικά επικίνδυνη για θανατηφόρα ατυχήματα όταν υπάρχει παραβάτης.

Η Πρόταση μας

Για βελτίωση της απόδοσης και την ευκολότερη αστυνόμευση της μονοδρόμησης στην ΟΙΑ, βασίζεται στην αντιμετώπιση των αιτίων της παραβατικότητας.

Περιλαμβάνει τις εξής τροποποιήσεις-διευθετήσεις:

  1. Αντιστροφή της μονοδρόμησης στην Οία. Τα οχήματα εισέρχονται απο τον επάνω δρόμο και εξέρχονται απο τον (κύριο) κάτω. Έτσι περιορίζεται κατά πολύ το εύρος της μονοδρόμησης αφήνοντας εναλλακτικές για τους οδηγούς.
  2. Απαγορευτικά να υπάρχουν μόνο στον Φούρνο για απαγόρευση εξόδου απο Οία με υποχρεωτική πορεία προς μπαξέ, και την διαδρομή απο τον Φούρνο (σημείο εξόδου) πρός το «Σαντορίνη μου».
  3. Τα απαγορευτικά να είναι πολλά και ευμεγέθη, υποστηριζόμενα απο ηλιακά FLASHALARMS που κοστίζουν ελάχιστα. Παρουσία αστυνομίας που να μοιράζει κλήσεις επί της αδείας οδήγησης (όχι του οχήματος) υποχρεωτική τουλάχιστον στις ώρες αιχμής. Διαφορετικά δηγματοληπτική παρουσία αστυνομίας και τοποθέτηση μηχανής φωτογράφησης των παραβάσεων.
  4. Η μονοδρόμηση περιορίζεται στο τμήμα εισόδου της ΟΙΑΣ που είναι πιό εύκολο να αστυνομευθεί.
  5. Ο δρόμος Φοινικιά-Μπαξές ανοίγει για διπλή κυκλοφορία.
  6. Στον οδικό άξονα Φοινικιάς-Μπαξέ τακτική επιθεώρηση των παρκαρισμένων απο τη Δημοτική αστυνομία με επιβολή διοικητικών προστίμων (Όχι συστάσεις και χαρίσματα σε ημέτερους) και απομάκρυνση παρκαρισμένων με τον γερανό όταν δημιουργούν κίνδυνο για τη διέλευση.
  7. Συμφωνία με Δήμο και αστυνομία για αποδοχή απο μέρους τους φωτογραφίών πολιτών που να απεικονίζουν εικόνες έλλειψης, ολιγωρίας ή αδιαφορίας των οργάνων τους, για διεξαγωγή ΕΔΕ.

Επειδή γνωρίζουμε την Οία, όπου διαβιούμε και εργαζόμαστε καλλίτερα απο οποιονδήποτε, πιστεύουμε ότι η υιοθέτηση των μέτρων που προτείνουμε απο τον Δήμο και τις αρχές που εμπλέκονται, θα αποδώσει άμεσα αποτελέσματα.

Είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασία που θα κάνει την Οία και τις ζωές των πολιτών της καλλίτερες περιμένουμε τις δικές σας ενέργειες”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *