Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΡΑΤΩΛΟΥ

 

Δήμητρα Καρατώλου, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας & Προσωπικής Ανάπτυξης (MSc)

Δήμητρα Καρατώλου, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας & Προσωπικής Ανάπτυξης (MSc)

Γράφει η Δήμητρα Καρατώλου, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας & Προσωπικής Ανάπτυξης (MSc) www.hrpassport.gr

«Το «μικρόβιο» του επιχειρείν: το έχετε κολλήσει;

 

Ο επιχειρηματίας γεννιέται ή γίνεται; Σίγουρα οι προσλαμβάνουσες από την οικογένεια και τον κοινωνική περίγυρο, καθώς μεγαλώνουμε, παίζουν ρόλο. Αλλά μπορεί να έχουμε μεγαλώσει σε ένα άκρως συντηρητικό και ασφαλές επαγγελματικά περιβάλλον και πάλι κάτι να μας τρώει: το δαιμόνιο του επιχειρείν!

Τα τελευταία χρόνια λόγω κρίσης πολλοί σκέφτονται να ξεκινήσουν κάτι δικό τους. Μερικοί από ανάγκη βλέποντας τις ασφαλείς επιλογές να καταρρέουν, μερικοί με στόχο να κάνουν ένα όνειρο που από χρόνια είχαν πραγματικότητα. Να δώσουν σάρκα και οστά στις ιδέες τους!

Χειροπιαστά εργαλεία οργάνωσης όπως η σφυγμομέτρηση της αγοράς και του ανταγωνισμού, η διερεύνηση του κοινού-στόχου, το λεπτομερές business plan είναι εκ των ων ουκ άνευ. Όμως εξίσου σημαντικά είναι και τα λεγόμενα “soft” skills, η προσωπικότητα, οι ψυχικές αντοχές.

 

ΤΟ  ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΠΕΙΘΑΡΧΙΑΣ

 

Self-test για μελλοντικούς επιχειρηματίες… είμαι έτοιμος/η;

Να πάρω ρίσκα, να πειραματιστώ, να ξανοιχτώ, να αποτύχω, να ξανασηκωθώ, να ξαναπροσπαθήσω;

Να δουλέψω πολύ και με αυτοπειθαρχία για αυτό που θέλω να υλοποιήσω;

Να «θυσιάσω» (ή να επενδύσω;) πολύ προσωπικό χρόνο, Σαββατοκύριακα, στιγμές ανεμελιάς;

Να δεχτώ ότι η δουλειά μου, η δική ΜΟΥ δουλειά, είναι σαν ένα μωρό που θέλει συνεχώς τροφή και θα ‘ναι νοητά πάντα εκεί;

Να κάνω υπομονή μέχρι να δω τους κόπους μου να αποδίδουν; Άρα ίσως και να περιορίσω έξοδα και να αλλάξω τρόπο ζωής για ένα διάστημα;

Να φοράω και να αλλάζω καθημερινά πολλά καπέλα;

Να βρίσκω συνεχώς λύσεις, χωρίς να κάμπτομαι από τα προβλήματα;

Να δεχτώ -αν χρειαστεί- ότι η ιδέα μου δεν «τράβηξε» και θα πρέπει να βρω άλλη; Το καλό βέβαια είναι ότι άπαξ και ξυπνήσει το δαιμόνιο του επιχειρείν γεννάει ασταμάτητα ιδέες.

Να είμαι έτοιμος/η ότι ανά τακτά διαστήματα θα πρέπει να αναθεωρώ και να ξαναδημιουργώ την ταυτότητά μου; Προνοώντας, προτού η ίδια η αγορά με καταστήσει ξεπερασμένο/η.

ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ… ΞΕΒΟΛΕΜΑ

 

Επιχειρείν σημαίνει ξεβόλεμα. Ξεβόλεμα σημαίνει περιπέτεια. Και η περιπέτεια είναι απρόβλεπτη, αλλά και συναρπαστική! Δεν είναι όλα για όλους και κάθε επιλογή, εφόσον είναι συνειδητή, είναι σεβαστή. Συνήθως το να γίνεις επιχειρηματίας είναι δρόμος χωρίς γυρισμό. Το βλέπω σε άλλους ως coach, το ζω κι εγώ η ίδια ως επιχειρηματίας. Όταν ζήσεις τη μαγεία της… ζούγκλας, δύσκολα ξαναγυρνάς στην ασφάλεια του… ζωολογικού κήπου.