ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ: “ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΕΞΕΛΙΓΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ”

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

 

 

 Akrotiri_atlas_obscura Αφιέρωμα το Ακρωτήρι, δημοσίευσε το ταξιδιωτικό περιοδικό atlas-obscura που ειδικεύεται σε “οδηγούς για τα πιο θαυμαστά μέρη του κόσμου”, όπως περιγράφει στην επίσημη ιστοσελίδα του. Ο τίτλος του δημοσιεύματος, που επικαλείται αρκετές πηγές, είναι “Προϊστορική Πόλη του Ακρωτηρίου- Ένας οικισμός της Εποχής του Χαλκού στο ελληνικό νησί της Σαντορίνης, ίσως ήταν η ΄’έμπνευση για την Ατλαντίδα του Πλάτωνα”. Στη συνέχεια, σημειώνει ότι τα ευρήματα, είναι σε εξαιρετική κατάσταση, όπως στην Πομπηΐα, αλλά αντίθετα με αυτήν δεν έχουν βρεθεί ανθρώπινα ίχνη, κάτι που υποδηλώνει πως οι κάτοικοι είχαν την ευκαιρία να φύγουν από την πόλη, παίρνοντας μαζί τα τιμαλφή τους.

Η πόλη του Ακρωτηρίου ήταν ένα προκεχωρημένο φυλάκιο της Μινωικής Κρήτης που χρονολογείται από την τρίτη χιλιετία π.Χ. και σταδιακά εξελίχθηκε σε ένα από τα κύρια λιμάνια και  αστικά κέντρα του Αιγαίου” σημειώνει το περιοδικό και προσθέτει: “ήταν απίστευτα εξελιγμένο για την εποχή του. Τα κτίρια στην πόλη ήταν πολυώροφα και είχαν τοιχοποιίες με συνδετικό κονίαμα καθώς και ένα περίτεχνο και ιδιαίτερα εξελιγμένο αποχετευτικό σύστημα, ενώ βλέπουμε μερικές από τις πρώτες εμφανίσεις εσωτερικής τουαλέτας. Η περίτεχνη αρχιτεκτονική της πόλης και οι ζωντανές τοιχογραφίες δείχνουν ένα εξαιρετικά καλλιεργημένο οικισμό”.

 

Αφού αναφερθεί στους γνωστούς διαλόγους του Πλάτωνα “Τίμαιος” και “Κριτίας” υπογραμμίζει πως “Μερικοί μελετητές έχουν υποστηρίξει ότι η περιγραφή του Πλάτωνα για την ξαφνική εξάλειψη της Ατλαντίδας είναι παράλληλη με την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας και την επακόλουθη καταστροφή του Ακρωτηρίου. Για το “Ακρωτήρι” που είναι ένα σύγχρονο όνοματο οποίο δίνεται στον οικισμό από την κοντινή πόλη με το ίδιο όνομα, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε πως οι αρχικοί κάτοικοι αποκαλούσαν το το σπίτι τους όμως-ίσως να ήταν «Ατλαντίδα».

 

ΠΗΓΗ:atlas-obscura

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *