Πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων από τον Δήμο Θήρας

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΥΡΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

 

 

    “Η φροντίδα των αδέσποτων ζώων, ως καθρέφτης της κοινωνίας, βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο σημαντικών ενεργειών της σημερινής Δημοτικής Αρχής, από την ανάληψη των καθηκόντων της μέχρι και σήμερα, με αδιάλειπτες και αναβαθμισμένες δράσεις σε όλα τα πεδία που σχετίζονται με το επίμαχο ζήτημα. Εξίσου από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Θήρας, δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην παρακολούθηση της διαχείρισης των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς ώστε να μην επιβαρύνεται το ισοζύγιο με νέα ελεύθερα ζώα. 

 

Ενέργειες της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος 

     Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Θήρας στα πλαίσια του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων για το 2020 ολοκλήρωσε  από την  30/09/20 όλες τις απαραίτητες διαδικασίες  ένταξης  για χρηματοδότηση όλων των επιλέξιμων δαπανών αποστέλλοντας τον σχετικό φάκελο προς την διεύθυνση Αγροτικής οικονομίας.  

 

Ενημερωτικά, 180 αδέσποτα περισυνελέγησαν, στειρώθηκαν, εμβολιάσθηκαν φτάνοντας τον συνολικό αριθμό των 2.652  ταυτοποιημένων σκυλιών με microchip (διεθνή κωδικό) αλλά και χαρακτηριστικό tattoo με τον αύξοντα αριθμό του Δημοτικού μας μητρώου. 

 

     Παρά τις ιδιαίτερες φετινές  συνθήκες λόγο της πανδημίας ποσοστό περί το 50% υιοθετήθηκε ενώ το υπόλοιπο 50% επανεντάχθηκε. 

 

 

     Στα πλαίσια του ανωτέρω προγράμματος ο Δήμος μας προχώρησε σε σύμφωνο συνεργασίας και με τα δυο φιλοζωικά σωματεία SAWA και S.P.S τα οποία χρηματοδοτεί και πέραν του προγράμματος με τροφές για τα ζώα, άνω των 2.500€ ανά μήνα. 

     Η  υλοποίηση του προγράμματος στοίχισε περί τις 34.000€ με 70% επιδότηση των επιλέξιμων δαπανών. 

     Την ορθή εφαρμογή των ανωτέρω δράσεων πιστοποίησε τόσο η τριμελής επιστημονική επιτροπή των τριών κτηνιάτρων όσο και η πενταμελής επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος, επιτροπές που συστάθηκαν με Δημοτική απόφαση, βάση της σχετικής νομοθεσίας  Ν.4039/2012 και Ν.4235/2014. 

 

 

     Η στελέχωση της διεύθυνσης με εξειδικευμένο Δημοτικό υπάλληλο για την διαχείριση των αδέσποτων – μετά και την παρακολούθηση σχετικής εκπαίδευσης στην Αθήνα – όσο και ο νέος  εξοπλισμός του τμήματος με σχετική υποδομή βοήθησε στην περισυλλογή  -ακόμα και με ιδιαίτερα προβληματική συμπεριφορά  – αδέσποτων σκύλων. 

 

 

    Παρά την επιτυχή αλλά και έγκαιρη ολοκλήρωση του προγράμματος ο αριθμός των αδέσποτων στον Δήμο μας παραμένει μεγάλος ενώ η δυναμική φιλοξενίας στα καταφύγια των φιλοζωικών σωματείων είναι σε κατάσταση κορεσμού. 

 

    Οι ιδιαίτερες φετινές συνθήκες λόγο της πανδημίας λειτούργησαν αρνητικά για τις υιοθεσίες σε χώρες του εξωτερικού ,παράλληλα με τα τεχνικά προβλήματα μη έκδοσης των σχετικών διαβατηρίων από την κτηνιατρική διεύθυνση.  

     Η πιστή τήρηση της νομοθεσίας με πλατιά ενημέρωση των Δημοτών μας και πλήρη καταγραφή στο δημοτικό μας μητρώο όλων των δεσποζόμενων ζώων (πλήρης καταγραφή στοιχείων  217 δεσποζόμενων ζώων για το 2020) είναι μονόδρομος στην προσπάθεια  μας για μηδενικό αποτύπωμα των αδέσποτων στον Δήμο μας , παράλληλα με αυστηρούς ελέγχους αλλά και επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων σε όλους τους παραβάτες . 

 

     Στην προσπάθεια μας αυτή έχουμε ήδη δρομολογήσει σειρά δράσεων τόσο για την ενημέρωση των δημοτών μας , παράλληλα με την συνεργασία όλων των κτηνιάτρων του Δήμου μας αλλά και με την υπογραφή ήδη από 12/11/2020  νέου συμφώνου συνεργασίας με την οργάνωση Z.S.P που δρα εξειδικευμένα και με γνώση πάνω στο θέμα της πλήρους καταγραφής και ελέγχου των δεσποζόμενων ζώων εστιάζοντας έτσι στην πηγή του προβλήματος της παρουσίας των αδέσποτων ζώων στον Δήμο μας. 

 

     Τέλος ο Δήμος Θήρας με ειδικό κλιμάκιο εξωτερικού συνεργείου ελέγχει την ποιότητα ζωής των αδέσποτων ζώων και ειδικότερα λόγο των ευαίσθητων σημερινών συνθηκών εφαρμόζει συγκεκριμένο και ελεγχόμενο πρόγραμμα σίτισης – για σκύλους και γάτες – σε συνεργασία πάντα με τα συνεργαζόμενα φιλοζωικά σωματεία ελέγχοντας παράλληλα και επεμβαίνοντας σε περιπτώσεις προβληματικής συμπεριφοράς και σχέσης αδέσποτων αλλά και Δημοτών μας. 

 

 

Σιγάλας Δημήτριος 

Γεωπόνος- Ζωοτέχνης Τ.Ε 

Ειδικός συνεργάτης Δήμου Θήρας”.  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *