ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΚΑΛΑΜΠΟΥΡΙ;

ΛΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

 

 

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ  2Μπορεί το Κέντρο Υγείας Θήρας να είναι δραματικά υποστελεχωμένο σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά φαίνεται πως αποτελεί πολύφερνη νύφη για τους πολιτικούς ταγούς μας.
Τι συμβαίνει;. Το αστείο που έγινε την προηγούμενη φορά, όταν ορίστηκαν μια διακεκριμένη γιατρός και ένας εθελοντής για τη Διοικούσα Επιτροπή, για να αποσυρθούν την επόμενη μέρα, κινδυνεύει να επαναληφθεί ως νέα φάρσα. Λες και δεν έχει τα μύρια όσα προβλήματα το Κέντρο Υγείας, οι πολιτικοί (κάποιοι τέλος πάντων), το μόνο που προσπαθούν να κάνουν είναι να ορίσουν κάποιον αρεστό τους ως Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής. Θέση τιμητική, άμισθη και επίμοχθη. Ναι αλλά, όταν προηγούνται τόσες πολιτικές μάχες, ίντριγκες και ραδιουργίες, το «κομματικό καλαμπούρι», καταντάει σαχλαμάρα.

Το θέμα είναι απλό. Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Υγείας Θήρας, παραιτήθηκε ή είναι υπό παραίτηση για προσωπικούς μάλλον λόγους. Αυτό λένε οι πληροφορίες. Μετά από αυτό, ξεκίνησε μια μάχη για το ποιος θα τοποθετηθεί στη θέση του. Οι υποψήφιοι, είναι εξαιρετικοί, αν και ο καθένας για διαφορετικούς λόγους. Αξιοθαύμαστοι, γιατί είναι πρόθυμοι να αφιερώσουν πολύ χρόνο σε ένα καθήκον δύσκολο και ακανθώδες.
Οι πληροφορίες όμως λένε, ότι –όπως γινόταν πάντα- η επιλογή δεν θα γίνει σταθμίζοντας τα προσόντα και την εμπειρία του καθενός, αλλά θα είναι κάτι σαν κομματικό «ρεγάλο». Επαναλαμβάνω, πως και οι δύο προταθέντες- και δεν είναι ζήτημα ισορροπιών αυτό- είναι φερέγγυοι και ικανοί. Η διαδικασία επιλογής είναι που μυρίζει Μαυρογιαλούρο και Γκόρτζο. Αν δεν αλλάξει σύντομα, οι καταστάσεις θα συνεχίσουν να είναι τραγελαφικές, όπως και στην προηγούμενη επιλογή.
Κι επειδή πρέπει να μιλάμε ανοιχτά, ο δρόμος είναι ένας: Ο Δήμος Θήρας, πρέπει να υποδεικνύει τον Πρόεδρο, ο Σύλλογος Στήριξης του Κέντρου Υγείας τον Αντιπρόεδρο και ο αρμόδιος Υπουργός, απλώς να επικυρώνει τις επιλογές.
Γιατί ο Δήμος Θήρας;. Μα είναι μάλλον απλό. Δίνει τουλάχιστον 70.000 έως 80.000 ευρώ για τη στοιχειώδη λειτουργία του Κ.Υ. δεν είναι προφανές πως πρέπει να έχει έναν επίσης στοιχειώδη έλεγχο για το πώς ιεραρχούνται οι ανάγκες τις οποίες θα καλύψουν αυτά τα χρήματα που προέρχονται από το Ίδρυμα Λούλας και Ευαγγέλου Νομικού;. Καλύπτει επίσης, με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ την ετήσια λειτουργία του Υγειονομικού Αεροσκάφους (που ειρήσθω εν παρόδω το 2013 πραγματοποίησε 540 πτήσεις!.Τόσο πολύ αυξήθηκαν οι έκτακτες περιπτώσεις;. Αλλά πάλι καλά που έχουμε κι αυτό το μέσο σωτηρίας).
Αν δεν καθιερωθεί αυτός ο τρόπος επιλογής, τότε πρέπει ο εκάστοτε Δήμαρχος  (δυστυχώς, ο σημερινός δεν δείχνει πως είναι σε θέση ή δεν έχει τη διάθεση να το κάνει!) να πάρει τηλέφωνο τον Υπουργό και να του πει: «Ή κάνεις το αυτονόητο, ή διακόπτω την επιχορήγηση. Μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα δεν θα κάνεις».
Ο Σύλλογος Στήριξης του Κέντρου Υγείας, από την άλλη, είναι ανοιχτός και προσανατολισμένος στο αντικείμενο. Μπορεί, είτε θεσμικά να ορίζει αυτόματα τον Πρόεδρο του ως Αναπληρωτή είτε να πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση και να υποδεικνύει κάποιο από τα μέλη του για τη θέση.
Αλλά, όπως και να έχει. Αυτό το καλαμπούρι, με τις Μαυρογιαλούρειες πολιτικές παρεμβάσεις πρέπει να τελειώνει. Πάλιωσε και ξίνισε πια.
Και για να μην θεωρηθεί πως το κείμενο και ο συντάκτης του, κρύβονται πίσω από βολικές γενικολογίες, τα ονόματα των προταθέντων για τη θέση του Προέδρου είναι: Ο  πρώην Δημοτικός Σύμβουλος κ. Εμμανουήλ Λειβαδάρος και ο Πρόεδρος της Έξω Γωνιάς, Ναύαρχος Παρασκευάς Σαλλίβερος. Έτσι λένε οι πληροφορίες. Ικανότατοι και οι δύο.