ΠΟΣΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΕΧΕΙ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ:

ΠΟΣΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΛΕΓΟΝΤΑΙ «ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ;»

Ο Μέγας Ανατόμος Τζιοβάνι Σαντορίνη

Ο Μέγας Ανατόμος Τζιοβάνι Σαντορίνη

  Ο Τζιοβάνι Ντομένικο Σαντορίνη, υπήρξε ένας από τους μεγάλους πρωτοπόρους της σύγχρονης ιατρικής. Όπως αναφέρουν οι GarisonMorton, συγγραφείς των εγκυρότερων βιβλίων για την ιστορία της ιατρικής επιστήμης, ο Santorini υπήρξε ένας σπουδαίος ανατόμος  που με τη δουλειά του έκανε πολύ μεγάλες ανακαλύψεις, ενώ διόρθωσε και πολλά από τα λάθη των προηγούμενων από αυτόν ανατόμων.

Η θρυλική Αναταομία του Σαντορίνη

Η θρυλική Ανατομία του Σαντορίνη

 

  Γεννήθηκε στη Βενετία το 1681  και ο πατέρας του ήταν φαρμακοποιός. Σε ηλικία μόλις 20 ετών είχε πάρει το διδακτορικό τίτλο στην Ιατρική σπουδάζοντας στα Πανεπιστήμια της Πάντοβα, της Μπολόνια και της Πίζας. Ένας από τους καθηγητές του ήταν ο περίφημος Marcello Malpighi που πρώτος χρησιμοποίησε μικροσκόπιο για να μελετήσει τη δομή των ζώων και των φυτών. Το 1703, ο 23χρονος  Τζιοβάνι ξεκίνησε την ανατομία και ήταν ένας από τους πρωτοπόρους, αλλά και προπαγανδιστές της αναγκαιότητας της επιστήμης. Συνέχισε στη Βενετία μέχρι το 1728, οπότε και ανέλαβε αρχίατρος της πόλης του Spedaletto.

Ακουστικοί πόροι Σαντορίνη

Ακουστικοί πόροι Σαντορίνη

12 ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ

  Όπως λένε οι  σύγχρονοι γιατροί διακρινόταν για τη μεγάλη του προσοχή, την παρατηρητικότητα, αλλά και την τεράστια επιδεξιότητά του, καθώς έκανε ανατομία και μελέτησε περίπλοκα σημεία του ανθρώπινου σώματος, όπως οι μυς του προσώπου. Χαρακτηριστικό της αξίας που του αποδίδεται, είναι το γεγονός πως τουλάχιστον 12 σημεία του ανθρώπινου σώματος, φέρουν το όνομά του (Santorini).

Τμήμα του παγκρέατος με το όνομα Σαντορίνη

Τμήμα του παγκρέατος με το όνομα Σαντορίνη

Το πρώτο του βιβλίο, είχε τίτλο «Opuscula medica di structura», που εκδόθηκε το 1705,  αλλά η σημαντικότερη παρακαταθήκη του στην επιστήμη είναι το «Observationes anatomicae» (παρατηρήσεις ανατομίας) που έγραψε το 1724 και περιλαμβάνει τη λεπτομερή παρουσίαση διαφόρων τμημάτων του ανθρώπινου σώματος. Το λαμπρό επιστημονικό του έργο, διέκοψε ο θάνατος το 1737  και δυστυχώς το σπουδαίο έργο του «Septemdecim tabula» παρέμεινε ανέκδοτο για 38 χρόνια μετά το θάνατό του. Οι επόμενες γενιές των επιστημόνων όμως τον τίμησαν πολύ και μέχρι σήμερα θεωρείται πρωτοπόρος της ιατρικής και της ανατομίας.

Οι μύες στην άκρη του στόματος, λέγονται Σαντορίνη

Οι μύες στην άκρη του στόματος, λέγονται Σαντορίνη

Ενδεικτικά  ονόματα ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ:

Santorini’s cartilage

Santorini’s concha

Santorini’s duct

Santorini’s fissures

Santorini’s minor caruncle

Santorini’s muscle

Santorini’s vein