Site icon Santonews

ΠΩΣ ΟΙ ΑΥΛΟΚΟΛΑΚΕΣ ΑΠΟΜΟΝΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ( ΚΑΘΕ) ΗΓΕΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΟΤΑΝ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ- ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΑΝΤΟΥΣΗ

 

 

 

 

Μαντούσης Γρηγόρης, Ταξίαρχος ε.α Ελληνικής Αστυνομίας

“Σκέψεις από την αυλή των βασιλέων.

 

Σε όλα τα απολυταρχικά συστήματά διακυβέρνησης ( ολιγαρχία, μοναρχία, δεσποτισμός κλπ), ήταν απαραίτητο η δημιουργία ενός κλειστού τύπου “περιβάλλοντος”, το οποίο θα εξυπηρετούσε τις ανάγκες του άρχοντα. Οι ανάγκες αυτές, περιλάμβαναν συμβούλους, όσον αφορά τις πολιτικές, εντός αλλά και εκτός του βασιλείου. Αλλά και άτομα, που εξυπηρετούσαν τις εσωτερικές λειτουργίες του παλατιού, την διασκέδαση του άρχοντα κλπ. Αυτό το περιβάλλον, ήταν η επονομαζόμενη αυλή.

Η αυλή τις περισσότερες φορές, περιχαράκωνε τόσο πολύ τον άρχοντα, υπό την έννοια της προστασίας του, που συνήθως κατέληγε στην απομόνωσή του από την πραγματικότητα. Η περιχαράκωση αυτή επιτυγχάνονταν μέσω συνωμοσιών και κυρίως μέσω της κολακείας.

Τρανό παράδειγμα η βασιλική αυλή της Αγγλίας. Ενώ στα βιβλία των βασιλιάδων της (Βρετανική Βιβλιοθήκη στο Λονδίνο), αναφέρονται όλα τα τεκταινόμενα της κάθε περιόδου, την περίοδο που η πανώλη (μαύρος θάνατος), κατά τον 14° αιώνα, σκέπαζε ολόκληρη την Ευρώπη και ένας στους τρεις Άγγλους πέθαινε, τα βιβλία αυτά δεν αναφέρουν απολύτως τίποτε!

Η εξήγηση των ιστορικών, απλή. Η αυλή είχε απομονώσει τον βασιλιά Εδουάρδο τον Γ´, τόσο πολύ ώστε να μην γνωρίζει για το τι συνέβαινε έξω από το παλάτι! Και ήταν ένας από τους μακροβιότερους, δραστήριους και με πολλές επιτυχείς εκστρατείες, βασιλιάς!

Δυστυχώς και στις μέρες μας, που κυριαρχούν άλλου είδους διακυβερνήσεων, η περιχαράκωση των αρχόντων συνεχίζεται!.  Η εξουσία συγκεντρώνει γύρω της, πολλά είδη ανθρώπων. Συμφεροντολόγους και κόλακες, κυρίως. Αυτοί δημιουργούν μία αυλή, που τυφλώνει τους άρχοντες. Τους απομονώνουν, ώστε να θεωρούν ότι επιτελούν τεράστιο έργο, ενώ στην πραγματικότητα ουδέν πράττουν. Η κολακεία καλύπτει κάθε ανεπάρκεια!

Και συνεχίζουν να επιτελούν μία από τις βασικές λειτουργίες της αυλής, που ήταν η διασκέδαση του βασιλιά. Σήμερα γίνεται με βραβεύσεις και άλλες φανφάρες.

Η δημοκρατία είναι σίγουρα το καλύτερο πολίτευμα. Και είμαστε ευτυχείς, ως λαός, που υπήρξε ένα από τα δώρα μας στην ανθρωπότητα.

Ομως η εξουσία απαιτεί μεγάλη διαχείριση. Διαφορετικά σε παρασύρει. Σε κάνει αλαζόνα και τότε πρέπει να στηρίζεσαι σε αυλές!».

Exit mobile version