Site icon Santonews

ΠΟΝΤΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΚΑΛΩΔΙΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ- ΝΑΞΟΥ

ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2023 Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

 

 

 

    “Το   έργο της διασύνδεσης Σαντορίνης-Νάξου ολοκλήρωσε ο ΑΔΜΗΕ μετά την επιτυχή πόντιση του υποβρύχιου ηλεκτρικού καλωδίου που θα διασυνδέσει τα δύο νησιά.

Το καλώδιο υψηλής τάσης 150 kV με ενσωμάτωση οπτικών ινών και συνολικό μήκος 82,5 χλμ., εγκαταστάθηκε σε μέγιστο βάθος 435 μ. και θάφτηκε για την προστασία του σε όλο το υποθαλάσσιο τμήμα της διασύνδεσης. Ο ΑΔΜΗΕ προχωρά την κατασκευή ενός ακόμη σύνθετου έργου με υψηλές τεχνικές και κατασκευαστικές απαιτήσεις, λόγω του ιδιαίτερου ανάγλυφου του βυθού μεταξύ της Σαντορίνης και της Νάξου.

 

Η νέα ηλεκτρική διασύνδεση που θα ενσωματώσει τη Σαντορίνη στο ηπειρωτικό σύστημα υψηλής τάσης, μέσω της ήδη διασυνδεδεμένης Νάξου, αποτελεί τμήμα της τέταρτης και τελευταίας φάσης της διασύνδεσης των Κυκλάδων και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023.
Στο πλαίσιο του ίδιου έργου έως το 2024 θα διασυνδεθούν επίσης η Φολέγανδρος, η Μήλος και η Σέριφος με τη Σαντορίνη και το Λαύριο, κλείνοντας έναν κύκλο επενδύσεων που ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή θωράκιση περισσότερων από 20 νησιών στις Κυκλάδες.

Η τελευταία φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων είναι ένα έργο μείζονος σημασίας για τους εθνικούς ενεργειακούς και περιβαλλοντικούς στόχους καθώς με τη λειτουργία του, υπολογίζεται ότι θα μειώσει τις ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 150 χιλιάδες τόνους και θα δημιουργήσει περιθώριο έως 730 MW για την ανάπτυξη νέων ΑΠΕ.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης –NextGeneration EU, ύψους 164,5 εκατ. ευρώ, ως μέρος της Δ’ Φάσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων”.

Ο ΑΔΜΗΕ διασυνδέει τη Σαντορίνη με τη Νάξο – YouTube

 

 

ΠΗΓΗ: slpress.gr

Exit mobile version