ΠΛΟΥΤΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΕ ΠΡΩΗΝ ΤΟΜΑΤΑΔΙΚΟ

Η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΧΩΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 

Νέος πολυχώρος τέχνης στην παραλία της Βλυχάδας

Νέος πολυχώρος τέχνης στην παραλία της Βλυχάδας

«Το Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης (SANTORINI ARTS FACTORY), υπό την Αιγίδα του Δήμου Θήρας και του Έτους Πολιτισμού Νοτίου Αιγαίου, εγκαινιάζοντας τη λειτουργία του το Σάββατο 12 Ιουλίου 2014, παρουσιάζει φέτος μία πληθώρα πολιτιστικών δραστηριοτήτων με παραστάσεις θεάτρου και χορού από κορυφαίους Έλληνες δημιουργούς, μουσικές συναντήσεις που εκπροσωπούν όλα τα είδη μουσικής (σύγχρονη, έντεχνη, ακουστική κ.ά..), ενώ παράλληλα θα είναι ανοιχτός προς το κοινό ο εκθεσιακός εικαστικός κύκλος με τίτλο «White, Grey and a little Red», με τη συμμετοχή σημαντικών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, που επιμελείται η ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού.
Επίσης, για πρώτη φορά στις Κυκλάδες τίθεται σε λειτουργία το νέο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός», το οποίο θα παρουσιάζει στους επισκέπτες μία ιστορική αναδρομή στον τόπο της Σαντορίνης και τις παραδόσεις της, με επίκεντρο τη διαδικασία παραγωγής και επεξεργασίας Σαντορινιάς τομάτας, στον ίδιο χώρο όπου στεγάζονται από το 1945 τα μηχανήματα του παλιού Εργοστασίου. Τέλος, στις δράσεις του “SAF” προστίθενται ένα διήμερο Mini-festival Νέων Δημιουργών και ένα Αφιέρωμα στην Ισότητα και την Ενδοοικογενειακή Βία, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.
Οι επισκέπτες του Εργοστασίου θα έχουν επίσης την ευκαιρία να επισκέπτονται το Art Shop του χώρου που θα λειτουργήσει προτείνοντας επιλεγμένα δείγματα του σύγχρονου ελληνικού design, μικρά έργα τέχνης, κοσμήματα (σε συνεργασία με την πλατφόρμα δημιουργών «A Jewel Made in Greece»), βιβλία και μουσική (σε συνεργασία με την «Μικρή Άρκτο» και την «ECM»), καθώς και τοπικά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς.
SAF – ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΗΣ

Το πρώην "τοματάδικο", ζωντανό στιγμιότυπο στην ιστορία του νησιού

Το πρώην “τοματάδικο”, ζωντανό στιγμιότυπο στην ιστορία του νησιού

Το ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΕΧΝΩΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ (SANTORINI ARTS FACTORY) φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυρήνες πολιτιστικής δράσης στο νησί της Σαντορίνης και στην ευρύτερη περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου, καθώς και ένα σταυροδρόμι πολιτισμού. Με βασική προτεραιότητα το ίδιο το νησί και τους κατοίκους του, το SAF οργανώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει άμεση πρόσβαση σε ποιοτικά καλλιτεχνικά δρώμενα, εκπαιδευτικά προγράμματα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ παράλληλα ενισχύει την προβολή του νησιού, της αρχαίας αλλά και της νεότερης ιστορίας του, τις σύγχρονες δραστηριότητες και τα υλικά και πολιτισμικά αγαθά που έχει να προσφέρει στους χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο που φιλοξενεί κάθε χρόνο.
Το SAF, μετά την ευγενική παραχώρηση από την οικογένεια Νομικού, θα στεγαστεί στον ιδιαίτερο χώρο του Παλιού Εργοστασίου Τομάτας «Δ. Νομικός» στη Βλυχάδα, που αποτελεί σταθμό στην ιστορία του τόπου. Οι χώροι του Εργοστασίου καθίστανται ιδανικοί για να φιλοξενήσουν όλες τις δραστηριότητες του SAF και να τις αναδείξουν μέσω της γοητείας και της παράδοσης που απλόχερα προσφέρονται από το νησί και το Εργοστάσιο.

Η Δομή του SAF περιλαμβάνει τους εξής τρεις κεντρικούς άξονες λειτουργίας:
ΙΣΤΟΡΙΑ-ΠΑΡΑΔΟΣΗ (ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ)
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΘΕΣΕΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Κάθε ένας από τους παραπάνω άξονες λειτουργεί τόσο ανεξάρτητα όσο και συμπληρωματικά, δημιουργώντας στο σύνολο έναν σύγχρονο πυρήνα πολιτιστικής και εκπαιδευτικής δράσης στη Σαντορίνη

 

 

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΕΧΝΩΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ-ΠΑΡΑΔΟΣΗ | ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Το Παλαιό Εργοστάσιο Τομάτας στη Βλυχάδα Σαντορίνης μετατρέπεται σε ένα από τα πλέον σύγχρονα Βιομηχανικά Μουσεία που θα προσφέρει στους επισκέπτες του μία αναδρομή στο παρελθόν, ακολουθώντας την πορεία καλλιέργειας, επεξεργασίας και παραγωγής τομάτας, ενός από τα πλέον παραδοσιακά και διάσημα προϊόντα της Σαντορίνης.
Στο Μουσείο, που θα λειτουργεί όλο το χρόνο, ο επισκέπτης θα έρχεται σε επαφή με τις παραδοσιακές μεθόδους που ακολουθούνταν από τους ντοματοποιούς της Σαντορίνης, γνωρίζοντας παράλληλα την ιστορία του τόπου, των κατοίκων και των παραδόσεών του.
Τα εκθέματα του Μουσείου περιλαμβάνουν μηχανές επεξεργασίας από το 1890, παλιά χειρόγραφα βιβλία του εργοστασίου, παλιά εργαλεία, τις πρώτες ετικέτες, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό με μαγνητοσκοπημένες αφηγήσεις ανθρώπων που εργάστηκαν στο εργοστάσιο.
———————————————————————————————–
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός»
Παραλία Βλυχάδας, Σαντορίνη | Ωράριο Λειτουργείας: 10:00 – 19:00
Τ: 22860 85147, Ε: info@tomatomuseum.gr
Τιμή εισιτηρίου: 3 € (Εξαιρούνται παιδιά έως 12 ετών)