Site icon Santonews

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΣ Β.ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

ΣΥΛΛΗΠΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΙΜΠΗΣ

 

 

 

  Σημείωση Santonews: Ο Β. Παπαζάχος, πατέρας του Γενικού Γραμματέα του ΙΜΠΗΣ Καθηγητή Κώστα Παπαζάχου, είχε στενή σχέση με τη Σαντορίνη, καθώς την είχε μελετήσει για δεκαετίες, σχετικά με την ηφαιστειότητα. Η επιστημονική συνεισφορά του, στη συστηματική κατανόηση των ηφαιστείων του νησιού, υπήρξε πολύτιμη. 

  “Με βαθιά λύπη και συγκίνηση πληροφορηθήκαμε σήμερα την είδηση του θανάτου του σεισμολόγου, Ομότιμου Καθηγητή Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαζάχου.
  Ο Βασίλης Παπαζάχος ήταν πρωτοπόρος επιστήμονας, δάσκαλος, συγγραφέας, ερευνητής, δημόσιος λειτουργός. Η δράση του στο επιστημονικό πεδίο, η καθοδήγηση συνεργατών και φοιτητών του αλλά και η υπευθυνότητα στην συνεργασία με την Πολιτεία και την κοινωνία υπήρξαν υποδειγματικές και έθεσαν ένα υψηλό πρότυπο για τις επόμενες γενιές.
Ο Βασίλης Παπαζάχος, ήταν επίσης ένας ανιδιοτελής πατριώτης και ένας στοργικός σύζυγος, πατέρας και παππούς.
  Τα μέλη του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου της Σαντορίνης εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του Βασίλη Παπαζάχου και ιδιαίτερα στο γιο του εκλιπόντος, γενικό γραμματέα του ΙΜΠΗΣ, καθηγητή Κώστα Παπαζάχο.
Ένα σύντομο βιογραφικό
  Ο εκλιπών γεννήθηκε στο Σμόκοβο Καρδίτσας, όπου τέλειωσε το Δημοτικό Σχολείο και αποφοίτησε από το 9ο νυχτερινό Γυμνάσιο Αθηνών. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πήρε διδακτορικό από το ίδιο Πανεπιστήμιο (1961). Μετεκπαιδεύτηκε στις ΗΠΑ (1961-1964) όπου έλαβε ανώτερο δίπλωμα Γεωφυσικού.
  Διορίσθηκε βοηθός στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών (1956) και επιμελητής στο ίδιο Ινστιτούτο (1961). Εκλέχτηκε παμψηφεί τακτικός Καθηγητής Γεωφυσικής στο ΑΠΘ (1977), διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής (1983-1996), Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ (1982-1987) και διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών – ΙΤΣΑΚ (1983-1999).
  Δίδαξε επί σειρά δεκαετιών 14 μαθήματα Γεωφυσικής, συνέγραψε 9 βιβλία πανεπιστημιακού επιπέδου και καθοδήγησε την εκπόνηση 16 διδακτορικών διατριβών. Συγκρότησε τρεις ερευνητικές ομάδες (1964, 1977, 1980) από σημαντικό αριθμό νέων επιστημόνων που κατέλαβαν υψηλές πανεπιστημιακές θέσεις ή στελέχωσαν ερευνητικούς ή άλλους φορείς.
  Δημοσίευσε πάνω από 200 πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Στο επιστημονικό του έργο υπάρχουν πάνω από 1000 αναφορές άλλων επιστημόνων σε διεθνείς δημοσιεύσεις. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση του πρώτου Ελληνικού δικτύου σεισμογράφων (1965), του πρώτου τηλεμετρικού δικτύου σεισμογράφων (1981) και του δικτύου επιταχυνσιογράφων του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (1981).
  Συνέβαλε στον αντισεισμικό σχεδιασμό πολλών μεγάλων τεχνικών έργων, στη διαμόρφωση της αντισεισμικής πολιτικής της χώρας και στην ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών πάνω σε θέματα αντισεισμικής προστασίας. Δημοσίευσε σειρά άρθρων πάνω σε γενικότερα θέματα έρευνας και παιδείας, συμμετείχε ενεργά σε συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου του και ανέπτυξε ευρύτερη κοινωνική δράση (μέλος διοικητικού συμβουλίου δημοτικής επιχείρησης κ.λ.π.).
Βασίλης Παπαπαζάχος και Σαντορίνη
Ο Βασίλης Παπαζάχος είχε ασχοληθεί συστηματικά με τη σεισμοηφαιστειακή δράση της Σαντορίνης. Ειδικότερα, είχε ασχοληθεί με την κατανόηση της ενεργού τεκτονικής της περιοχής του ηφαιστειακού τόξου σε εργασία με τον Δ. Παναγιωτόπουλο, αλλά και την ενδελεχή μελέτη του σεισμού της Αμοργού το 1956 με συνεργάτες του.
  Η πιο σημαντική του συνεισφορά ήταν ότι είχε πρώτος διαπιστώσει και προτείνει από το 1989 τη σχέση που συνδέει τη διάρκεια των ηφαιστειακών εκρήξεων της Σαντορίνης με τον χρόνο που μεσολαβεί ανάμεσα στις εκρήξεις, βοηθώντας στην κατανόηση αλλά και διαχείριση των επόμενων εκρήξεων τύπου “Καμένης”. Τα αποτελέσματα αυτά είχαν ανακοινωθεί στο 3ο συνέδριο Thera and the Aegean World που είχε γίνει από τον Πέτρο Νομικό και το Thera Foundation, τον Σεπτέμβριο του 1989, στη Σαντορίνη”.
Exit mobile version