ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΜΙΑ ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ

 

Πολιτικά παιχνίδια με τις Ευρωεκλογές.

Πολιτικά παιχνίδια με τις Ευρωεκλογές.

Ένα περίεργο και εντελώς παράλογο σενάριο σχετικά με τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, είδε τις τελευταίες μέρες το φως της δημοσιότητας. Όπως είναι γνωστό, με τον «Καλλικράτη», εισήχθη η διάταξη που προέβλεπε  ότι οι εκλογές θα συμπίπτουν με τις Ευρωεκλογές. Ο Υπουργός εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης όμως, όρισε ότι οι Ευρωεκλογές θα γίνουν μαζί με το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.  Αμέσως υπήρξαν αντιδράσεις. Ο εμπνευστής του Καλλικράτη κ. Γιάννης Ραγκούσης (πρώην Δήμαρχος Πάρου και πρώην Υπουργός Εσωτερικών), έκανε λόγο για «νοσηρής έμπνευσης παραβίαση του Καλλικράτη», και «ευτελή μικροπολιτική προσπάθεια», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για « ένα πολύ φτηνό τέχνασμα μπροστά στο φόβο της εκλογικής τους ήττας στις ευρωεκλογές το οποίο δεν θέλουν να φέρουν στην πλάτη ενόψει του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών».

 

ΦΤΗΝΟΣ ΜΕΝ,  ΠΑΝΑΚΡΙΒΟΣ ΔΕ, ΤΑΚΤΙΚΙΣΜΟΣ

 

Αλλά αυτή απίθανη απόφαση, πέρα από το ότι μυρίζει πολιτικό τακτικισμό, είναι και οικονομικά επώδυνη, για τη χώρα και τους πολίτες. Όπως είναι γνωστό, αρκετοί απογράφονται και διατηρούν τα εκλογικά τους δικαιώματα στον τόπο καταγωγής τους, ακόμα κι αν μένουν αλλού. Στις περιπτώσεις λοιπόν –και είναι πολλές, ενδεικτικά Σαντορίνη, Ανάφη, Σίκινος, Φολέγανδρος, Ίος, εξέλεξαν Δημάρχους από τον πρώτο γύρο- που η αυτοδιοικητική μάχη κριθεί στην πρώτη Κυριακή, πόσοι θα υποβληθούν στο κόστος και την ταλαιπωρία να ξαναπάνε να ψηφίσουν μόνο για τις Ευρωεκλογές;.

Αλλά και το κράτος, γιατί να ξοδευτεί να κάνει διπλές εκλογές, σε περιοχές που δεν χρειάζεται αφού η πρώτη Κυριακή με τις δύο κάλπες  θα είναι αρκετή;. Γιατί να απασχοληθούν υπάλληλοι, δικαστικοί αντιπρόσωποι, όλος ο μηχανισμός τέλος πάντων, ενώ θα μπορούσαν να αποφευχθούν αυτά τα έξοδα;.

Είναι λοιπόν απλά ένας φτηνός τακτικισμός που όμως θα κοστίσει ακριβά στο κράτος. Την ώρα μάλιστα που η Ελλάδα, έπρεπε να μετράει το κάθε ευρώ. Και όπως λένε οι πολιτικοί αναλυτές, αυτό γίνεται για να αποφορτιστεί –ξεσπάσει καλύτερα- η οργή του κόσμου στον πρώτο γύρο, και στο δεύτερο είτε να μην προσέλθουν οι ψηφοφόροι, είτε να είναι πιο …ήρεμοι.