ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΙΛΤΟΥ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗ ΣΤΟ ΜΠΕΛΛΩΝΕΙΟ

“ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΚΑΙ ΝΟΗΣΗ» ΤΟΥ ΟΙΑΤΗ ΟΜ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ

 

 

miltos-livaditisΟ   Δήμαρχος  Θήρας  και  ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου  του Ιδρύματος Λουκά και Ευαγγέλου Μπελλώνια  σας προσκαλούν  στη διάλεξη του Ομότιμου Καθηγητή της  Κοινωνικής  Ψυχιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου  Θράκης Δρ. Μίλτου  Λειβαδίτη (από την Οία)  με  θέμα: «Εγκέφαλος και  Νόηση – Επιστημονικές  και  φιλοσοφικές απόψεις», την Τετάρτη, 28  Σεπτεμβρίου 2016, στις  19:00 , στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο.

 

Η διάλεξη δίδεται με την ευκαιρία της πρόσφατης έκδοσης του βιβλίου του , με  τίτλο: «Νόηση και Λογικότητα ,  τα γνωστά και τα  γνώσιμα».

 

 

 

 

«Νόηση και Λογικότητα , τα γνωστά και τα γνώσιμα»

 

Σε αυτή τη μονογραφία διερευνώνται ζητήματα όπως: Τι είναι ο νους; Πώς διακρίνεται από τον υπόλοιπο κόσμο που τον περιβάλλει; Πώς διαντιδρά με αυτόν; Μέχρι ποιο βαθμό είναι γνώσιμος ο κόσμος μας; Παρουσιάζονται επιχειρήματα υπέρ και κατά των κυριότερων θεωριών που έχουν διατυπωθεί ανά τους αιώνες για τα ερωτήματα αυτά. Δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην αναλυτική φιλοσοφική μέθοδο εξέτασης και στη γνωσιακή προσέγγιση της νόησης ως υπολογιστικής επεξεργασίας πληροφοριών, δημιουργίας αναπαραστάσεων, σχεδίων προσαρμογής και δράσης που εξυπηρετούν με εύλογο τρόπο βιολογικές και ψυχολογικές σκοπιμότητες.

Αν “ο ύπνος της λογικής γεννάει τέρατα”, η εγρήγορση του νου δημιουργεί τάξη από το χάος. Οι διαπιστώσεις αυτές συνδέονται με τα κίνητρα που ώθησαν τον συγγραφέα αυτής της μονογραφίας. Ακόμα και αν ο λογικός στοχασμός δεν επιλύει οριστικά πολλά μεταφυσικά και επιστημολογικά προβλήματα, συμβάλλει συνήθως στην καλλιέργεια, ως στάσης ζωής, ενός νηφάλιου ορθολογισμού αντίθετου προς δογματικές ιδεοληψίες και προς ρηχούς ή/και καιροσκοπικούς συναισθηματισμούς, που είναι αμφότερα εξίσου επιβλαβή για άτομα και κοινωνίες  (από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *