ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΜΕ ΤΟ “ΠΟΤΑΜΙ” Γ. ΠΑΠΠΑΠΑΥΛΟΥ

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Κ. ΠΑΠΠΑΠΑΥΛΟΥ

Ο κ. Παππαπαύλου

Ο κ. Παππαπαύλου

“ΟΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

 

“Είναι σε όλους μας γνωστό ότι οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου είναι οι πιο σημαντικές των μεταπολιτευτικών χρόνων. Θα κρίνουν αν η Ελλάδα θα συνεχίσει στη σημερινή πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας, του πελατειακού κράτους και της διαπλοκής, αν θα ακολουθήσει μια ανεύθυνη πορεία λαϊκισμού που οδηγεί στην καταστροφή, ή αν θα γίνει, επί τέλους, μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα.

Το Ποτάμι ζητάει την ψήφο των Ελλήνων πολιτών ώστε να βγει τρίτο κόμμα με υψηλό ποσοστό. Αυτό θα του δώσει την ευκαιρία να πάρει με αξιώσεις την τρίτη εντολή διακυβέρνησης της χώρας και να επιδιώξει κυβερνητική συνεργασία με τους δικούς του όρους. Το Ποτάμι είναι το κόμμα με τα πλέον αξιόλογα στελέχη, όλα με σημαντική επαγγελματική εμπειρία, χωρίς πελατειακά βαρίδια. Θα δώσει όλες του τις δυνάμεις ώστε το κόμμα που θα πάρει από τον ελληνικό λαό την κύρια εντολή κυβέρνησης να υποχρεωθεί να εφαρμόσει την πολιτική εκείνη που θα οδηγήσει τη χώρα μας από την χρεωκοπία στην ανάπτυξη.

 

Τέσσερις είναι οι βασικές γραμμές αυτής της πολιτικής:

PAPPAVLOU_LOGO 1) Ενίσχυση των παραγωγικών δυνάμεων 2) Καταπολέμηση του πελατειακού συστήματος και της διαπλοκής και περιορισμός της κρατικής σπατάλης 3) Κοινωνική και οικονομική υποστήριξη όσων έχουν ανάγκη. 4) Ενεργή, θετική, ισότιμη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη.

Πρωταρχικό ρόλο θα παίξει η ενίσχυση των παραγωγικών δυνάμεων που χτυπήθηκαν άγρια από τις πολιτική της υπερφορολόγησης, των παράλογων ασφαλιστικών εισφορών και της απίστευτης γραφειοκρατίας. Πρέπει να ελαττωθούν ριζικά οι φόροι, ιδιαίτερα, αλλά όχι μόνο, των εξαγωγικών επιχειρήσεων. Να δοθεί προτεραιότητα στους νέους επιχειρηματίες με φορολογικές απαλλαγές. Να εκλογικευθεί το ασφαλιστικό σύστημα και να γίνει ανταποδοτικό. Να επιταχυνθούν ριζικά οι διαδικασίες αδειοδότησης και δικαιοσύνης. Μόνο με τέτοια μέτρα θα δουλέψει η οικονομία, θα παραχθεί πλούτος, θα υπάρξουν νέες σταθερές θέσεις εργασίας, θα χρηματοδοτηθούν ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες, θα γίνει βιώσιμο το χρέος.

Το πελατειακό κράτος και η διαπλοκή ήταν και είναι η κύρια αιτία της χρεωκοπίας της χώρας. Το Ποτάμι θα επιβάλει αξιοκρατικό κράτος δικαίου, όπου τις θέσεις ευθύνης θα παίρνουν οι καλύτεροι, όλοι οι πολίτες θα είναι ίσοι απέναντι στο νόμο και θα υπάρχει πλήρης διαύγεια και έλεγχος για όλες τις δημόσιες δαπάνες. Θα αγωνιστεί ώστε να υπάρχει εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα, ελάχιστη σύνταξη και αξιοπρεπής κοινωνική περίθαλψη για όλους τους πολίτες, αρχίζοντας από εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Είναι όλα αυτά δυνατά αν περιοριστούν οι πελατειακές σπατάλες και η ανοχή στη φοροδιαφυγή της διαπλοκής. Να σημειωθεί ότι μόνο τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα, που σήμερα συγκυβερνούν, χρωστούν και αδυνατούν να πληρώσουν σχεδόν 300 εκ. ευρώ.

Οι Κυκλάδες μπορούν και πρέπει να παίξουν πρωταρχικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της χώρας. Έχοντας ταξιδέψει επαγγελματικά σε περισσότερες από 60 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, είμαι βέβαιος ότι οι Κυκλάδες είναι το ωραιότερο μέρος του πλανήτη. Ο συνδυασμός φυσικής και αρχιτεκτονικής ομορφιάς, μεσογειακού κλίματος και ζωντανής, φιλόξενης κοινωνίας με πλούσιες τοπικές παραδόσεις, μέσα στο γαλάζιο του Αιγαίου, δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο. Κάθε νησί έχει τις δικές του ιδιαίτερες ομορφιές. Για παράδειγμα, η πατρίδα μου, η Σίφνος, έχει πανέμορφους οικισμούς, εκλεκτή κουζίνα, σπουδαία αγγειοπλαστική, μεγάλη πολιτιστική δραστηριότητα. Η Μήλος έχει πανέμορφες παραλίες και εξαιρετικού ενδιαφέροντος υπέδαφος. Η Άνδρος έχει μοναδική καταπράσινη φύση, αρχοντικά νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, μεγάλη εφοπλιστική και πνευματική παράδοση. Η Σύρος έχει επίσης τα σπουδαία αρχοντικά της Ερμούπολης, το πολιτιστικό πάντρεμα της ορθόδοξης και της καθολικής κοινότητας, ωραίες παραλίες, σπουδαία ζαχαροπλαστική. Η Νάξος έχει μοναδικές επιδόσεις στη γεωργία, την κτηνοτροφία, την τυροκομία. Η Μύκονος και η Σαντορίνη, με τη μοναδική τους αρχιτεκτονική ομορφιά, είναι στην κορυφή των τουριστικών προορισμών παγκοσμίως. Ανάλογης αξίας ομορφιές έχουν και η Τήνος, η Πάρος, η Αμοργός, η Τζιά, η Σέριφος, η Κύθνος, η Ίος, η Φολέγανδρος, η Ανάφη και τα άλλα μικρά Κυκλαδονήσια.

Είναι λοιπόν προφανές ότι πρώτη προσοχή πρέπει να δοθεί στον τουρισμό. Να αξιοποιήσουμε τις ιδιαιτερότητες κάθε νησιού ώστε να προσφέρουμε διαφορετικές τουριστικές υπηρεσίες, να αναπτύξουμε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο από τους 2 (Ιούλιο-Αύγουστο) στους 7 μήνες (Μάϊο-Οκτώβριο). Να διασυνδέσουμε συγκοινωνιακά πολύ καλύτερα τα κυκλαδονήσια ώστε να αυξήσουμε το διεθνές τουριστικό ενδιαφέρον των Κυκλάδων. Και να ενθαρρύνουμε την άμεση συνεργασία μεταξύ των Κυκλάδων, ώστε το τουριστικό μας προϊόν να γίνει ακόμη πιο ελκυστικό. Στη Σίφνο έχουμε κάνει την αρχή μιας τέτοιας συνεργασίας, αφού κάθε Σεπτέμβριο έρχονται πολιτιστικά σωματεία από όλα τα κυκλαδονήσια και συμμετέχουν στο γαστρονομικό φεστιβάλ Τσελεμεντέ.

Αλλά μόνο ο τουρισμός δεν φτάνει. Θα πρέπει να ενθαρρυνθούν και άλλοι τομείς της οικονομίας, κυρίως ο πρωτογενής τομέας. Τα νησιά-πρωτοπόροι στον τομέα αυτό, η Νάξος, η Πάρος, η Σαντορίνη, η Σύρος, μπορούν να γίνουν το παράδειγμα για όλα τα άλλα νησιά, έτσι ώστε τα τοπικά αγροτικά προϊόντα να γίνουν τουλάχιστον μέρος των τουριστικών υπηρεσιών, αλλά και να φτάσουν και σε μεγαλύτερες αγορές.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ο τομέας της ενέργειας. Είναι απαράδεκτο να είμαστε ακόμα εξαρτημένοι από ακριβά, επιζήμια ορυκτά καύσιμα όταν έχουμε στη διάθεσή μας τον ήλιο και τον άνεμο του Αιγαίου. Ως Δήμος Σίφνου είμαστε σε συνεργασία με το Εμπορικό Επιμελητήριο των Κυκλάδων ώστε να υλοποιηθεί πρόγραμμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ανάλογες προσπάθειες γίνονται και από τη Συνεταιριστική Εταιρεία Σίφνου. Στόχος μας σε όλες τις Κυκλάδες πρέπει να είναι η ενεργειακή αυτονομία με ανανεώσιμες πηγές ενέργειες σε βαθμό τουλάχιστον 70%.

Αλλά εκτός από τις ευκαιρίες υπάρχουν και τα προβλήματα. Οι τελευταίες θεομηνίες που έπληξαν κυρίως την Τήνο και την Άνδρο έδειξαν πόσο ευάλωτοι είμαστε όταν οι υποδομές μας δεν έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσουν απρόοπτα. Θα πρέπει να ληφθούν άμεσα τα μέτρα εκείνα που δεν θα επιτρέψουν επανάληψη των προβλημάτων. Κοινά προβλήματα των περισσότερων Κυκλάδων, και ιδιαίτερα των Δυτικών Κυκλάδων, είναι η ύδρευση, η αποχέτευση, τα απορρίμματα. Για την αντιμετώπισή τους πρέπει να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά προγράμματα επιδότησης. Σε αρκετά νησιά υπάρχουν σοβαρές, απαράδεκτες ελλείψεις σε βασικές δημόσιες υπηρεσίες όπως η υγεία, η παιδεία και η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία. Και εδώ οι Δυτικές Κυκλάδες έχουν δυστυχώς το προβάδισμα. Τη βασική ευθύνη γι’ αυτές έχει το κεντρικό κράτος, η κυβέρνηση. Πρέπει να γίνει σεβαστή η αρχή της νησιωτικότητας και να εξασφαλισθεί ότι οι συνθήκες ζωής στα νησιά δεν θα είναι δυσμενέστερες από εκείνες στην κεντρική χώρα.
Καθώς πλησιάζουμε προς τις εκλογές οι Έλληνες πολίτες, και ανάμεσά τους οι πολίτες των Κυκλάδων, θα ακούν τις ίδιες υποσχέσεις από τους ίδιους πολιτικούς, θα εξωθούνται να αποφασίσουν ανάμεσα στην οργή και στο φόβο, θα βομβαρδίζονται από πλαστά, ξεπερασμένα διλήμματα: δεξιά-αριστερά, μνημόνιο-αντιμνημόνιο. Για το Ποτάμι το δίλημμα είναι ένα: πίσω ή μπροστά, πελατειακό, χρεωκοπημένο σύστημα ή αξιοκρατική, παραγωγική Ελλάδα; Οι ευκαιρίες είναι στα χέρια μας. Το μέλλον εξαρτάται από την απάντηση που θα δώσουμε εμείς, οι Έλληνες πολίτες. Γι’ αυτό ζητάμε την φήφο σας.

Ο Γιώργος Παπαπαύλου είναι υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων με το Ποτάμι. Εργάστηκε κυρίως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και των νέων τεχνολογιών. Ήταν δημοτικός σύμβουλος Σίφνου (2011-2014) και ασχολήθηκε ιδιαίτερα, ως σύμβουλος της μειοψηφίας, με την πιστοποίηση τοπικών αγροτικών προϊόντων και με εναλλακτικές μορφές τουρισμού και ήταν μέλος της επιτροπής αγώνα για τη βελτίωση της ακτοπλοΐας στις Δυτικές Κυκλάδες.