ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ VICTORIA HISLOP

Η συγγραφέας, μαζί με το σκηνοθέτη της σειράς, στο Santorini of the past

Η συγγραφέας, μαζί με το σκηνοθέτη της σειράς, στο Santorini of the past

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ VICTORIA HISLOP

  Η Victoria Hislop, είναι η συγγραφέας φαινόμενο των τελευταίων ετών. Το πρώτο της βιβλίο «Το νησί» (Εκδόσεις Διόπτρα, 2005), πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα και μόνο στην Ελλάδα, έχει ξεπεράσει τις 135 αλλεπάλληλες εκδόσεις. Αλλά και τα υπόλοιπα έργα της, όπως, «Η Επιστροφή» (Διόπτρα, 2008), «Το Νήμα» (Διόπτρα, 2011), κάνουν τρελές πωλήσεις στη χώρα μας.

  Όσοι λοιπόν περιμένουν, πως μια τόσο πολυδιαβασμένη και διάσημη συγγραφέας, έχει την οποιαδήποτε έπαρση ή συμπεριφέρεται ως σταρ, τους περιμένει μια ευχάριστη διάψευση. Η πρώην δημοσιογράφος, δεν είναι παρά μια απλή, εμφανίσιμη γυναίκα της διπλανής πόρτας, με αφοπλιστικό χαμόγελο και μια χαριτωμένη συστολή στην ομιλία της. Όσοι βρέθηκαν στο χώρο παρουσιάσεων του «Santorini of The Past», στον Πύργο το διαπίστωσαν, από κοντά, αλλά η Χίσλοπ, τους επεφύλασσε μια ακόμα έκπληξη: μιλούσε Ελληνικά. Και μάλιστα όχι τα ελληνικά κάποιου που τα έχει μάθει σε ένα πανεπιστημιακό τμήμα, αλλά τα –ελαφρώς διστακτικά-, όμορφα και στρωτά ελληνικά αυτού που έχει πάρει το μεγαλύτερο μέρος των γνώσεών του, συνομιλώντας με τους απλούς ανθρώπους. Φυσικά, δεν θα χρειαζόταν να υποβληθεί στην κόπωση της εκμάθησης της γλώσσας, έστω κι αν το σκηνικό που εκτυλίσσονται τα βιβλία της, είναι η Ελλάδα. Αλλά η 54χρονη συγγραφέας, από το Μπρόμλεϊ του Κεντ, ακολούθησε την παράδοση των μεγάλων εγγλέζων συγγραφέων, όπως ο Λώρενς Ντάρελ ή ο Πάτρικ  Λη Φέρμορ, που δεν περιορίστηκαν να περιγράψουν τον ελληνισμό της εποχής τους, αλλά θέλησαν να τον ζήσουν σε βάθος, να τον αποκρυπτογραφήσουν και τελικά να γίνουν ένθερμοι φιλέλληνες.

ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΤΟ ΧΟΛΥΓΟΥΝΤ

Στιγμιότυπο, από το πετυχημένο σήριαλ

Στιγμιότυπο, από το πετυχημένο σήριαλ

  Στην παρουσίαση, αναφέρθηκε στο πως εμπνεύστηκε το βιβλίο, επισκεπτόμενη τη Σπιναλόγκα, που ως το 1957, αποτέλεσε τόπο αποκλεισμού για όσους είχαν προσβληθεί από τη λέπρα. «Κοιτάζοντας τα σπίτια, είδα κάποια κομμάτια από κουρτίνες. Αυτό σήμαινε πως εκείνοι οι άνθρωποι, δεν πήγαιναν εκεί για να πεθάνουν, αλλά για να ζήσουν», είπε χαρακτηριστικά. Ακολούθησαν πολλές επισκέψεις στο νησί και όπως η ίδια είπε «κάποια στιγμή δεν πλήρωνα εισιτήριο, γιατί ίσως με θεωρούσαν και λίγο τρελή που πηγαίνω τόσο συχνά εκεί». Ενδιαφέρον είχε επίσης το γεγονός, ότι ενώ είχε πολλές προτάσεις από το Χόλυγουντ και σκηνοθέτες από διάφορες χώρες για να μεταφέρουν στην οθόνη «Το Νησί», η ίδια επέλεξε την Ελλάδα και το ΜΕΓΚΑ. Όπως, είπε στην Κρήτη γνώρισε έναν άνθρωπο που είχε προσβληθεί από την ασθένεια και δεν ρισκάρισε τα θύματα αυτής της τρομερής μάστιγας, να παρουσιαστούν σαν Ζόμπι. «Ήθελα να είμαι σίγουρη ότι θα πήγαινα με αυτόν τον άνθρωπο, το Μανώλη Φουντουλάκη, να δούμε μαζί την πρεμιέρα, χωρίς να ντρέπομαι», δήλωσε.

Ακόμα και σήμερα, η Σπιναλόγκα, θεωρείται συνώνυμο της απομόνωσης και του κοινωνικού στίγματος.

Ακόμα και σήμερα, η Σπιναλόγκα, θεωρείται συνώνυμο της απομόνωσης και του κοινωνικού στίγματος.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

  Μίλησε επίσης ο σκηνοθέτης της τηλεοπτικής σειράς κ. Θοδωρής Παπαδουλάκης, που αναφέρθηκε στη θερμή συνεργασία του με τη συγγραφέα, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η σειρά η οποία έμελλε να αποδειχτεί το δημοφιλέστερο σήριαλ, από καταβολής ελληνικής ιδιωτικής τηλεόρασης. Ο ηθοποιός Νίκος Ορφανός που έπαιξε το ρόλο του γιατρού, έκανε λόγο για «μοναδική εμπειρία», σημειώνοντας το γεγονός πως όλα τα γυρίσματα έγιναν στην ύπαιθρο και πολλές φορές, υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

    Μετά τη λήξη της εκδήλωσης, η συγγραφέας υπέγραψε τα βιβλία της και σήμερα Κυριακή, θα μιλήσει στον ίδιο χώρο για τα νέα της βιβλία «Το Νήμα» και ο «Τελευταίος χορός».  Μετά την εκδήλωση θα ακολουθήσει συζήτηση με τον brand strategist Peter Economides, ιδρυτή της Felix BNI, σχετικά με την Ελλάδα και τον αέναο πολιτισμό της.