ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΤΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΤΟΥΡΑ

MIA ΝΟΣΤΑΛΓΙΚΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

 

Ο Γάλλος πρέσβης στο βήμα, ο κ. Τσίτουρας και ο Δήμαρχος Θήρας

Ο Γάλλος πρέσβης στο βήμα, ο κ. Τσίτουρας και ο Δήμαρχος Θήρας

Παρουσία του πρέσβη της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση ενός σπουδαίου λευκώματος που επιμελήθηκε ο γνωστός συλλέκτης και μαικήνας της τέχνης κ. Δημήτρης Τσίτουρας. Ο πρέσβης Jean Loup Kuhn-Delforge, έκανε το ταξίδι στο νησί όχι μόνο για να τιμήσει το φιλότεχνο κ. Τσίτουρα, αλλά κυρίως για να επιβραβεύσει έμπρακτα τις υπηρεσίες που προσφέρει ως άμισθος πρόξενος της Γαλλίας στη Σαντορίνη, θέση που έχει μακραίωνη ιστορία και ιδιαίτερη βαρύτητα στο νησί. Με το αρχαιοελληνικό «καλό κα αγαθό» ξεκίνησε την ομιλία του ο κ. Kuhn-Delforge, για να συνεχίσει στα γαλλικά (μετέφραζε ο κ. Άρης Χλωρίδης) εξαίροντας την προσφορά του κ. Τσίτουρα που ήδη έχει αναγνωριστεί και τιμηθεί από το γαλλικό κράτος.

Από αριστερά: Ε.Α. Λιγνός, Β. Μποζινέκη- Διδώνη, Μάγια Ευσταθίου, Ν_Α Ζώρζος

Από αριστερά: Ε.Α. Λιγνός, Β. Μποζινέκη- Διδώνη, Μάγια Ευσταθίου, Ν_Α Ζώρζος

Προηγήθηκε όμως η απονομή τιμητικής διάκρισης από το Δήμο Θήρας που απένειμε το μετάλλιο του Δήμου στον εκδότη του θαυμάσιου λευκώματος Αναγνωρίζοντας έτσι την πολυετή προσφορά του στο νησί. «Η Σαντορίνη και η Γαλλία είναι οι δύο μεγάλες αγάπες της ζωής μου», είπε ο κ. Τσίτουρας παρουσιάζοντας το λεύκωμα που είναι αφιερωμένο στον Εκδότη-Διευθυντή των «Θηραϊκών Νέων» κ. Μανώλη Λιγνό, ως αναγνώριση μιας πολυετούς, χρήσιμης για το νησί και εποικοδομητικής για την τέχνη και ιστορία του τόπου, φιλίας. «Μάλλον είμαι τυχερός γιατί τιμώμαι, εν ζωή», απάντησε χαριτολογώντας ο κ. Λιγνός, τονίζοντας με τη σειρά του τον εποικοδομητικό χαρακτήρα της φιλικής σχέσης και συνεργασίας με τον τιμώμενο της βραδιάς.
Μίλησε επίσης η αρχιτέκτονας κ. Βούλα Μποζινέκη- Διδώνη, υπογραμμίζοντας τις σπάνιες εικόνες που έχουν διασωθεί μέσω του σπάνιου βιβλίου που εκτός από την εκδοτική-μορφωτική σημασία, είναι τυπωμένο σε άριστο χαρτί προορισμένο για να ζήσει πολύ καιρό στις βιβλιοθήκες των φιλιστόρων της Ελλάδας.