Site icon Santonews

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Π. ΣΑΛΙΒΕΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΕΤ

ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΤΟΥ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΤΕΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΞΩ ΓΩΝΙΑΣ

 

 

Παρασκευάς Σαλίβερος, Διοικητής Νοσοκομείου Θήρας

Μήπως επιχειρούν να μας τρελάνουν???

 

  1. Με έκπληξη πληροφορήθηκα ότι η Ελληνική εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) έδωσε ως δώρο στον Πρωθυπουργό α) τη μελέτη καταγραφής που είχε αναθέσει ο Δήμος και β) τις δικές τους προτάσεις για την ‘’αειφόρα ανάπτυξη’’ της Σαντορίνης-Θηρασίας.
  2. Στη μελέτη αυτή γίνεται μνεία του π.δ. 144/2012, το οποίο και επικροτείται, αγνοώντας την αναποτελεσματικότητα και τις αδικίες που επέφερε στους ιδιοκτήτες αμπελιών. Απλώς και μόνο σημειώνω ότι η αιτιολογία  έκδοσης κάθε π.δ. αναγράφεται στην εισηγητική έκθεση αυτού αλλά όσον αφορά στο εν λόγω π.δ., απουσιάζει κάθε αιτιολογία για την έκδοσή του.  Στην παράγραφο 4 της από 30-11-2011 πρότασης της Διεύθυνσης Χωροταξίας του ΥΠΕΚΑ όμως, όσον αφορά στα αμπέλια, είχε αναγραφεί ως μοναδική αιτιολογία η εξασφάλιση δυνατότητας επεξεργασίας και τυποποίησης αγροτικών προιόντων. Είναι πολύ άδικο να απαξιώνονται οι αμπελώνες που είχαν δηλωθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να πωλούνται σε εξευτελιστική τιμή ή να αποτελούν αντικείμενο κερδοφορίας μόνο των οινοποιών.

 

 

  Είναι  παράλογος ο ισχυρισμός ότι προστατεύεται η  γεωμορφολογία του νησιού με το να απαγορεύεται στους κατοίκους να κτίσουν στο αμπέλι τους μία αγροικία για να στεγασθούν αυτοί ή τα παιδιά τους όταν σε διπλανές ιδιοκτησίες που δεν είχαν δηλωθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ κτίζονται τεράστια τουριστικά συγκροτήματα.

 

 

  Τώρα βλέπω ότι επιδιώκεται να θωρακιστεί στο διηνεκές η απαγόρευση δόμησης κατοικίας (ούτε κοτέτσι ή στέρνα) για τους ντόπιους που έχουν μικρές εκτάσεις αμπελοχώραφων. Ζητείται η απαγόρευση δόμησης να γίνει πιο σκληρή κυρίως για τα αμπέλια και προτείνουν την απαγόρευση και αυτών των 25m2 μέσα από το Ε.Π.Σ. (προτάσεις ΕΛΛΕΤ 29 σελ).  Περαιτέρω βασική πρόταση, για να παραμείνουν τα αμπέλια απαξιωμένα στο διηνεκές σε βάρος φυσικά των ντόπιων μικροιδιοκτητών, είναι τα αμπέλια της Θήρας – Θηρασίας να καταχωρηθούν στον οργανισμό παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Και αυτό για να αποκλειστεί ενδεχόμενη στο μέλλον αναγνώριση  της κατάφωρης αδικίας απέναντι στους ντόπιους σαντορινιούς και επιτραπεί η δόμηση κατοικίας και μόνο, που καταφανέστατα δεν το θέλουν.

 

 

 

  Είναι επιβεβλημένο να προστατευθεί η γεωμορφολογία της Θήρας και της Θηρασιάς, το ιστορικό παρελθόν, η ιδιόμορφη αρχιτεκτονική και τα μνημεία όπως πχ. το ηφαίστειο με τις νησίδες του, τα πρανή της καλντέρας, η προϊστορική πολιτεία του Ακρωτηρίου, η αρχαία θήρα, οι Γουλάδες και τα Καστέλια, τα μονοπάτια κλπ.  Αυτό όμως δεν συνεπάγεται ότι είναι λογικό να βάλουμε τις αμπελιές δίπλα στα μεγαθήρια της παγκόσμιας κληρονομιάς, μόνο και μόνο για να διασφαλιστεί ότι δια παντός δεν πρόκειται να κτιστεί σπίτι ή αποθήκη σε αμπέλι.  Έ όχι και παγκόσμια κληρονομιά οι αμπελιές της Σαντορίνης. Μην ξεφτιλίζουμε τον θεσμό της Unesco.

  1. Στη σελίδα 17 της μελέτης αυτής αναγράφεται ότι ιδιαίτερες ευχαριστίες για την ουσιαστική και αμέριστη υποστήριξη κατά  την κατάρτιση της μελέτης οφείλονται,  μεταξύ άλλων, στην Τοπική Επιτροπή Σαντορίνης της ΕΛΛΕΤ, η οποία συνέδραμε αποφασιστικά στην ολοκλήρωση αυτού του έργου, με παροχή σημαντικού υλικού, δεδομένων και στοιχείων, με την επαφή με τον τόπο κατά τις επισκέψεις των μελών της ομάδας έργου στην Σαντορίνη, αλλά κυρίως με στοιχεία και απόψεις, μέσα από  ……….. τη διαρκή επαφή της με την τοπική κοινωνία. Δηλαδή υπονοείται ότι ελήφθησαν υπόψη οι απόψεις της τοπικής κοινωνίας. Ούτε καν μνημονεύονται όμως οι αποφάσεις των δύο κύριων οργανισμών του νησιού, του Δήμου Θήρας (5/2012 απόφαση του Δ.Σ.) και της Ένωσης Σ.Θ.Π. (ομόφωνη απόφαση Δ.Σ 11-01-2012) σχετικά με την αντίθεσή τους για πλήρη απαγόρευση δόμησης στα αμπέλια – χωράφια κατά την προώθηση του π.δ. 144/2012. Η πρόταση τους ήταν, να επιτρέπεται μόνο κατοικία στα όρια του αγροτεμαχίου. Μήπως οι ανωτέρω αποφάσεις δεν εξυπηρετούν τους σημερινούς μελετητές  και γι’ αυτό αποκρύφθηκαν ???     
  2. Φαίνεται ότι η υποβολή της μελέτης απ ευθείας στον Πρωθυπουργό έγινε για να <<καπελωθούν>> άπαντες μέσω του Πρωθυπουργού και να προωθηθούν de facto και αυτούσιες οι προτάσεις τους. Σε οποιαδήποτε όμως περίπτωση, δεν έπρεπε να παρουσιάζεται ειδικά η μελέτη ΄΄Προτάσεις΄΄ ότι είναι προτάσεις του Δήμου και κατά συνέπεια της τοπικής κοινωνίας.
  3. Ως προς το θέμα αυτό αγνοήθηκε ακόμη και η παρότρυνση του μελετητή κου. Βουλέλλη (βλέπε σελ. 210 της μελέτης) << Μετά την ολοκλήρωση της συλλογής των στοιχείων και τον προσδιορισμό των Δεικτών θα πρέπει να πραγματοποιηθούν κεντρικές συναντήσεις / διαβούλευση με φορείς του Δήμου, την κοινωνία των πολιτών, επιχειρηματίες της περιοχής και ειδικούς επιστήμονες / experts για τη παρουσίαση των αποτελεσμάτων των Δεικτών και την συνδυαστική αξιολόγηση τους, με στόχο την ιεράρχηση των αναγκαίων δράσεων του Δήμου>>.

 

 

  Ήταν απλά αμέλεια ή σκόπιμα δεν κλήθηκε η Ένωση Σ.Θ.Π., που εκπροσωπεί το 100% των αγροτών – αμπελουργών, να εκφράσει και να καταθέσει τις απόψεις – προτάσεις της τουλάχιστον για τον αγροτικό τομέα. Κλήθηκαν όμως διάφοροι άλλοι που αναφέρονται στη μελέτη (σελ. 41,152 μελέτη προτάσεων – δελτίο τύπου ΕΛΛΕΤ 7-7-21 σελ.4 και δελτίο τύπου της ΕΛΛΕΤ Θήρας 11-7-21). Μήπως η ομόφωνη απόφαση του Δ,Σ. της Ένωσης  Σ.Θ.Π., που ήταν αντίθετη με τη μηδενική δόμηση στα αμπέλια, έστω μόνο για κατοικία, δεν εξυπηρετεί τους σημερινούς μελετητές και έλαβαν υπόψη μόνο τις προτάσεις ιδιωτών οινοποιών?? ?”.    

 

Exit mobile version