ΠΑΝΣΤΡΑΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ

«ΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ Σ’ ΕΔΩΣΕ Τ’ ΩΡΑΙΟ ΤΑΞΕΙΔΙ»

 

 

Λεπτομέρεια από την περίφημη "Τοιχογραφία της Άνοιξης".

Λεπτομέρεια από την περίφημη “Τοιχογραφία της Άνοιξης”.

Τη μέρα της τεσσαρακοστής επετείου από θάνατο του Σπυρίδωνος Μαρινάτου, αρχαιολόγου και ανασκαφέα του Ακρωτηρίου, επέλεξαν οι αρχαιόφιλοι του νησιού για την οριστική εκκίνηση της προσπάθειας στήριξης των εργαστηρίων που λειτουργούν δίπλα από τα ερείπια της προϊστορικής πόλης. Η πρωτοβουλία ανήκει στον Πρόεδρο της Εστίας του Πύργου κ. Ιάκωβο (Μάκη) Ζώρζο, την Ήβη Τζανετοπούλου-Χρυσού διευθύντρια του «Πολιτιστικού Χωριού -Santorini of the past» και του πολυβραβευμένου σεφ Γιώργου Χατζηγιαννάκη δημιουργού του εστιατορίου «Σελήνη».
Δίπλα τους όμως βρέθηκαν πολλοί αρχαιόφιλοι, καλλιτέχνες και εθελοντές που ξεκινούν μια εκστρατεία για τη συγκέντρωση χρημάτων προκειμένου να λειτουργήσουν τα εργαστήρια συντήρησης και αποκατάστασης τοιχογραφιών του σημαντικότερου προϊστορικού οικισμού της Ευρώπης. Στη συνάντηση –συμμετείχε και η αρχαιολόγος κ. Τάνια Δεβετζή- μπήκαν οι τελικές πινελιές για τη μεγάλη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στον Πύργο για τη μεγάλη οφειλή της Σαντορίνης προς την Ανασκαφή του Ακρωτηρίου που την έβαλε στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Ήδη, νέοι, καταρτισμένοι και ενθουσιώδεις εθελοντές όπως ο υποψήφιος διδάκτορας αρχαιολογίας Λευτέρης Ζώρζος, ο εικαστικός και επιμελητής τέχνης Κάτωνας Ασιμής και η Ήβη Τζανετοπούλου-Χρυσού, άρχισαν να δουλεύουν τα τελικά πλάνα. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες, εκτός από τα έργα τους που παραχωρούν για τη δημοπρασία, θα έρθουν σε επαφή με ομότεχνούς τους προκειμένου να γίνει η μεγαλύτερη δημοπρασία έργων τέχνης που έχει γίνει ποτέ στο νησί.
Παράλληλα θα γίνουν λαχειοφόρες αγορές, μουσική εκδήλωση και βέβαια έκθεση των προς πώληση έργων. Πίστη όλων των παρισταμένων ήταν πως αφού η πολιτεία είναι απρόθυμη ή αδύναμη να χρηματοδοτήσει αυτό το σπουδαίο έργο, οι πολίτες έχουν χρέος να συνδράμουν όσο μπορούν. Γιατί το Ακρωτήρι, δεν είναι απλά μια ανασκαφή, είναι η διαρκής υπόμνηση πως η ιστορία και η τεκμηρίωσή της, οδηγούν στο μέλλον.
ΥΓ. Ο υπότιτλος είναι παράφραση από στίχο της «Ιθάκης» του Καβάφη