“ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ”

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ “ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ” ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

 

 

SIGALAS_“Η πρόσφατη τηλεδιάσκεψη του Περιφερειακού Συμβουλίου για το ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων), αποκάλυψε για μια ακόμα φορά ότι το πραγματικό ενδιαφέρον όλων των άλλων παρατάξεων πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης, είναι η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» δίνει ιδιαίτερο βάρος στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, καθώς είναι στενά δεμένος με τους όρους διαβίωσης της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων. Πράγματι, με τον τρόπο που υλοποιείται το αντικείμενο αυτό, έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, στο περιβάλλον, στο σύνολο των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων του υπόψη τομέα και στο πενιχρό εισόδημα, όσο απόμεινε, της λαϊκής οικογένειας.

Ιδιαίτερο, φυσικά, βάρος δίνουν και οι ευρωπαϊκοί μονοπωλιακοί όμιλοι, σε συνεργασία με το εγχώριο κεφάλαιο και με το πολιτικό τους προσωπικό, ως πεδίο τοποθέτησης των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων τους και διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας τους. Πολύτιμο εργαλείο τους είναι η Οδηγία για τα Απόβλητα (του 2008), που ενσωματώθηκε αυτούσια στο Ν. 4042/2012. Το ΕΣΔΑ (Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων) έχει ενσωματώσει αυτές τις διατάξεις και το προτεινόμενο αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων) της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου στηρίχθηκε σ΄αυτό το περιεχόμενο.

Προωθείται έτσι με ταχύτερους ρυθμούς και στην περιοχή μας:

-Η ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των απορριμμάτων και η καθολική (μέσω των ΣΔΙΤ (Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα)) και ΚοινΣεπ (Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων) ιδιωτικοποίηση της επεξεργασίας και της υγειονομικής ταφής. Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης προβλέπεται μέσω της σύνδεσης του ΠΕΣΔΑ και του Επιχειρησιακού προγράμματος της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου 2014-2020, και μάλιστα με ειδική παρατήρηση στο θεματικό στόχο 6 «προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικής χρήσης των πόρων» (σελ. 563). Η προτεινόμενη διαδικασία ιδιωτικοποίησης αναγράφεται στην παρ. 7.10.6. (σελ 565) του σχετικού κειμένου, στις συμπράξεις ΣΔΙΤ (σελ. 566).

Στο παράρτημα 4, του κειμένου, που αναφέρεται στη χρηματοδότηση και στις προτεραιότητες του ΠΕΣΔΑ της ΠΝΑ, υπάρχει η διαπίστωση ότι με βάση τον προτεινόμενο υπολογισμό των 166.345.440 € διαχωρίζεται μια κατηγορία δαπανών της τάξης των 15.475.850 ευρώ που προτείνεται να καλυφθεί από πόρους εκτός Δημόσιας Συγχρηματοδότησης.

Συνυπολογίζοντας το χρηματοδοτικό κενό των 52.359.240 €, το οποίο κανείς δεν αρνείται, έχουμε ένα σύνολο χρηματοδότησης των 67.835.090€ που θα απευθύνεται σε ιδιωτικά κεφάλαια.

.

– Η επιλογή των μεθόδων επεξεργασίας των απορριμμάτων με γνώμονα το ποσοστό κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων, οδηγεί σε λύσεις επικίνδυνες για το περιβάλλον και την υγεία των λαϊκών στρωμάτων. Φυσικά το ΠΕΣΔΑ και οι ιδιωτικοποιήσεις αφορούν σε μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων δηλ. σε μεγάλα νησιά. Οι αναφορές στα μικρότερα γίνονται για την «τιμή των όπλων».

  • Η μετατόπιση του αυξημένου κόστους διαχείρισης στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας με πολλαπλασιασμό, των ανταποδοτικών τελών εξαιτίας των κερδών των επιχειρήσεων στο χώρο, ντόπιων και ξένων, που μετέχουν στο μοίρασμα της πίττας αλλά και των νέων φορομπηχτικών μέτρων και πολιτικών που έχουν ήδη δρομολογηθεί στο όνομα της ευρωενωσιακής αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» και, προκειμένου για τα σκουπίδια, «πληρώνει όσο πετάει», με ειδική αναφορά στο κείμενο του ΠΕΣΔΑ για φορολογικά μέτρα, «πληρώνω όσο πετάω – ΠΟΠ» (pay as you throw) σελ. 604.

Στον αντίποδα των κατευθύνσεων αυτών η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει επεξεργαστεί και δημοσιοποιήσει τις θέσεις της για φιλολαϊκή διαχείριση των ΑΣΑ (Αστικών Στερεών Αποβλήτων), στα λαϊκά στρώματα.

Βασική μας θέση είναι ότι η διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα, μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου, ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, με λαϊκή εξουσία και οικονομία, μπορεί να εξασφαλιστεί. Η φιλολαϊκή λύση, προϋποθέτει εξουσία και οικονομία, που καταργεί τις αιτίες που δημιουργούν και οξύνουν τα σημερινά προβλήματα, που δημιουργεί τις στέρεες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της χώρας προς το συμφέρον της εργατικής τάξης, όλων των λαϊκών στρωμάτων, δημιουργών του κοινωνικού πλούτου. Τέτοιες προϋποθέσεις είναι:

Ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός, ο ενιαίος κρατικός φορέας κατασκευών που θα υλοποιεί φιλολαϊκά έργα, η κοινωνική κρατική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, η κρατική ιδιοκτησία στη γη και στις τεχνικές υποδομές, ο εργατικός-λαϊκός έλεγχος, η εργατική λαϊκή εξουσία.

Για να ανοίξουμε αυτόν τον ελπιδοφόρο δρόμο ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών παλεύουμε για την «εδώ και τώρα» βελτίωση των όρων αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης, της ποιότητας ζωής των εργαζομένων, προβάλλοντας ένα ριζοσπαστικό πλαίσιο αιτημάτων για άμεση διεκδίκηση και πάλη και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων:

Είμαστε κάθετα αντίθετοι

– Στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο όπως το χαράτσι ταφής και το «πληρώνω όσο πετάω».

– Στην ιδιωτικοποίηση, στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης. Παλεύουμε για την απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζόμενων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *