ΠΑΝΔΗΜΗ ΓΙΟΡΤΗ ΒΕΝΤΕΜΑΣ 2017 ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ

ΓΛΕΝΤΙ KAI ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΣΘΠ – SANTO WINES

 

 

 

  Με μεγάλη κοσμοσυρροή και με την παρουσία δύο Υπουργών και πολλών πολιτικών προσώπων, γιορτάστηκε η φετινή, 10η Γιορτή Βεντέμας που διοργάνωσε η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων (ΕΣΘΠ – Santo Wines). Παραβρέθηκαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελος Αποστόλου ο οποίος δεσμεύτηκε πως ως το τέλος του έτους θα έχει καταργηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί που έχει αναστατώσει τον αμπελοοινικό κόσμο της χώρας, ενώ αναφέρθηκε επίσης, στο πρόβλημα της φορολόγησης των αποθεματικών των συνεταιρισμών, τονίζοντας πως προχωρά η διαδικασία αναθεώρησης αυτής της απόφασης. Ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Γιάννης Τσιρώνης, που τον διαδέχτηκε στο βήμα, είπε χαρακτηριστικά: “ θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να σώσουμε τον αμπελώνα της Σαντορίνης, τον αρχαιότερο ίσως του κόσμου, αλλά σίγουρα της Ευρώπης”.

Χαιρετισμούς απηύθυναν οι: Νίκος Συρμαλένιος Βουλευτής Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Βρούτσης Βουλευτής Κυκλάδων Ν.Δ, Νικόλαος Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος Δήμαρχος Θήρας, ενώ την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο Πρόεδρος της ΕΣΘΠ κ. Μάρκος Καφούρος. “Είναι πολύ σημαντική η στήριξη που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια, από τους παραγωγούς. Αυτοί είναι η δύναμή μας, αυτοί είναι το μυστικό της επιτυχίας. Με τη δική σας συλλογική προσπάθεια, μπορούμε να πάμε ακόμα πιο ψηλά την Ένωση, ακόμα πιο ψηλά το αμπέλι στη Σαντορίνη. Ακόμα πιο ψηλά το νησί μας και το γενικότερο καλό”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καφούρος, σημειώνοντας πως όλα τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου του νησιού εξετάστηκαν σε πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της ίδιας μέρας..

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Γιάννης Τσιρώνης,

Την παράσταση όμως “έκλεψαν” οι δημοσιογράφοι Παναγιώτης Μυτιληναίος και Μαντώ Στουρνάρα, που εκτός από χρέη παρουσιαστών, είχαν ετοιμάσει, ένα συγκινητικό οπτικοακουστικό αφιέρωμα στα 70 Χρόνια της Ένωσης.

  Ο Παναγιώτης Μυτιληναίος, είχε συνθέσει ένα πανέμορφο έμμετρο στην σαντορινιά ντοπιολαλιά και με φωνή δονούμενη από συγκίνηση αφηγήθηκε την ιστορία της αγροτιάς του νησιού. Η βιωματική και εκ βαθέων εξιστόρηση του, σε συνδυασμό με τον καλοδουλεμένο έμμετρο λόγο, συγκίνησε το ακροατήριο και κυρίως τους μεγαλύτερους ηλικία που άκουγαν τον αχό της δικής τους σκληρής ζωής μέσα από τους στίχους.

 

  Με φωνή παλλόμενη από τη συγκίνηση, ζωντάνεψε μια ολόκληρη εποχή, ξεκινώντας την έμμετρη αφήγηση με την “κόκκινη αμπελιά” που βάφτηκε με το αίμα των Βουρβουλιανών πατριωτών και ιδίως ενός από αυτούς που διέφυγε μέσα από τον αμπελώνα, μετά το περίφημο σαμποτάζ, κατά των ναζί. Στην έμμετρη “τοιχογραφία” του, ζωντάνεψαν τα σκαμμένα από τον μόχθο πρόσωπα των αγροτών, η συνεχής αγωνία για τη σοδειά της Βεντέμας, ο τρόμος του σεισμού και η σκληρή ζωή των αμπελουργών, που πάλευαν καθημερινά με την τσιγκούνα σε ποσότητα, αλλά γενναιόδωρη σε ποιότητα, τραχιά και άνυδρη γη της Σαντορίνης

  Η Μαντώ Στουρνάρα, σε ένα υπερυψωμένο βάθρο λίγα μέτρα από την κεντρική σκηνή, εναλασσόταν με το έμμετρο και αναφέρθηκε στο ιστορικό της δημιουργίας της Ένωσης. Δεν ήταν όμως μια απλή εξιστόρηση, αλλά ένα δυνατό λυρικό αφήγημα για τους κόπους και τους αγώνες των αγροτών και την απεξάρτησή τους από τις αδηφάγες διαθέσεις των οινέμπορων και μεσαζόντων της εποχής. Λουσμένη στο φως ενός μοναχικού προβολέα, μέσα στο σκοτάδι, μίλησε για τα πέτρινα χρόνια, το μόχθο και την αγωνία των αμπελουργών, μέσα στη σχεδόν κατανυκτική σιωπή των ακροατών. Στο δρώμενο συμμετείχε απαγγέλοντας το έμμετρο η κ. Γιάννα Μαυρομάτη, ενώ η ζωντανή παραδοσιακή μουσική από τους Αντώνη και Κυριάκο Πρέκα (βιολί-λαγούτο) και την Ανδριώτισσα μουσικό Κωνσταντίνα Γιανίση (κανονάκι) συμπλήρωνε ιδανικά το δρώμενο.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΘΠ κ. Μάρκος Καφούρος

  Ακολούθησε το δρώμενο του τρύγου με δύο ηλικιωμένους αγρότες να φέρνουν δυο γαϊδούρια φορτωμένα κοφίνια, τραγουδώντας καντάδες της Βεντέμας, ενώ ακολούθησε το χορευτικό των Ακρωτηριανών. Ακολούθησε πλουσιοπάροχο φαγοπότι με την εξαιρετική φάβα του κ. Ξαγοράρη (Ξέφτερα), ελιές, τοματάκι, σαρδέλες και βέβαια άφθονο κρασί ζωνατνή μουσική και γλέντι μέχρι αργά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *