ΩΣ ΠΟΤΕ;

ΝΕΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΑΠΟ ΒΕΓΓΑΛΙΚΑ

 

ANASTASI_VEGALIKAΔεν υπάρχει πιο γελοίο έθιμο, από αυτό της ρίψης βεγγαλικών την ώρα της Ανάστασης. Γελοίο και επικίνδυνο. Πριν από 2-3 χρόνια, ένα νεαρό παιδί έχασε τη ζωή του στον Καρτεράδο, ενώ ένα άλλο ακρωτηριάστηκε στο Φηροστεφάνι. Το φετινό Πάσχα ήταν ξανά τραγικό. Εφτά άνθρωποι τραυματίστηκαν από κάποιο βεγγαλικό (ίσως τους λεγόμενους «μπαλαφουμάδες», εκρηκτικά που με ιδιαίτερο καμάρι ετοιμάζουν κάποιοι). Μια γυναίκα, βρίσκεται στην εντατική. Ένας αμερικανός  επισκέπτης κινδυνεύει να χάσει το μάτι του. Γιατί;. Επειδή ένας βλάκας ή πολλοί βλάκες, αποφάσισαν να «τηρήσουν την παράδοση». Το Αστυνομικό Τμήμα, έχει ήδη κάνει συλλήψεις. Και λοιπόν;. Συλλαμβάνεται η βλακεία;. Μπορεί κάποιος να διανοηθεί πως δεκάδες, εκατοντάδες άνθρωποι αντί να διαβάζουν τα Ευαγγέλια, περνούν τη Μεγάλη Εβδομάδα με τον «Τσελεμεντέ του Αναρχικού»;. Κατασκευάζοντας κροτίδες, «μπαλαφουμάδες» και εκρηκτικά και επιδιδόμενοι σε ένα ανταγωνισμό τόσο βλακώδη, αλλά και τόσο οδυνηρό;.

 

Τη Μεγάλη Εβδομάδα, δεν κυριαρχουν τα Ευαγγέλια, αλλά ο "Τσελεμεντές του αναρχικού".

Τη Μεγάλη Εβδομάδα, δεν κυριαρχουν τα Ευαγγέλια, αλλά ο “Τσελεμεντές του αναρχικού”.

Αλλά πάλι, όταν το καμάρι για τις 100.000 ρουκέτες στο Βροντάδο Χίου, το σαϊτοπόλεμο της Καλαμάτας, και τα χαλκούνια του Αγρινίου, όχι μόνο περισσεύει αλλά γίνεται και τουριστική ατραξιόν, τι να περιμένει κάποιος από κάμποσους  ηλίθιους που ανακατεύουν μπαρούτι, προσδοκώντας το «μεγάλο μπαμ», που θα τους κάνει ήρωες για λίγα δευτερόλεπτα;. Και την άλλη μέρα θα κοκορεύονται στα καφενεία, για το «μπαμ» που προκάλεσαν, για τον τρόμο που δημιούργησαν στους δειλούς (τους πιστούς δηλαδή που απλά ήθελαν να νιώσουν το δέος για τον αναστηθέντα Ιησού) που αλλόφρονες προσπαθούσαν να φύγουν από τη «γραμμή του πυρός». Ποιος θα κατσαδιάσει τους μπαμπάδες που κοιτάνε με περηφάνια τους κανακάρηδές τους να εκτοξεύουν κεραυνούς, εκεί που υποτίθεται πως συντελείται η υπέρτατη τελετή της ειρήνης;. Δυστυχώς αυτή η αιματηρή βλακεία θα συνεχιστεί, όσο η ρίψη βεγγαλικών θα θεωρείται μαγκιά και όσο αντί να καταδικαστεί γίνεται δεκτή με κλισέ του τύπου «τη νύχτα, μέρα έκαναν οι πιστοί μόλις ακούστηκε το «Χριστός Ανέστη» στον ιερό ναό….» .vegalika_kamari

Και μια αναγκαία επεξήγηση για την κεντρική  φωτογραφία. Ο άντρας που βλέπετε, δεν συμμετείχε στη ρίψη βεγγαλικών. Ήταν απλά ένας θαρραλέος τύπος, που βλέποντας να πέφτει ένα καπνογόνο στον περίβολο του ναού της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας στο Καμάρι, το έπιασε και το πέταξε μακριά από τους πιστούς.