ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΕΡΝΕΙ ΤΟ ΣΕΝΤΟΥΚΙ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ Ο ΔΗΜΟΣ;

ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΕΡΝΕΙ ΤΟ ΣΕΝΤΟΥΚΙ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ Ο ΔΗΜΟΣ;

 

avareΣτην τελευταία σκηνή της ταινίας «Ο Φιλάργυρος» (προβλήθηκε το 1980 και είναι βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Μολιέρου), ο αξεπέραστος Λουί Ντε Φινές, εμφανίζεται να σέρνει ένα βαρυφορτωμένο σεντούκι, γεμάτο χρυσάφι, πετράδια και κοσμήματα. Είναι ασφαλώς πάμπλουτος, αλλά μάλλον δεν του χρησιμεύουν και πολύ οι θησαυροί του, επειδή βρίσκεται σε μια άνυδρη και καυτή έρημο και κανένα πανάκριβο διαμαντικό δεν μπορεί να του σβήσει τη δίψα.

Κάτι παρόμοιο, κινδυνεύει να πάθει ο Δήμος Θήρας σέρνοντας, το δικό του σεντούκι που περιέχει –σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση- 5.230.738,46 ευρώ!. Σύμφωνα δε με την ιστοσελίδα www.reporter.gr , το Ίδρυμα Νομικού (Τελεφερίκ) «στον οικονομικό απολογισμό του ιδρύματος για το 2012 όπου φαίνεται να διατηρεί 8.000.000 περίπου ευρώ καταθέσεις προθεσμίας σε τράπεζες».

Είναι προφανές ότι ο Δήμος, πρέπει να διατηρεί ένα αποθεματικό ανάγκης. Το ίδιο και το τελεφερίκ. Επίσης, ένα ποσοστό των χρημάτων, ρέει προς κάποια μικρά έργα –γιατί μεγάλα δεν φαίνεται να γίνονται- με σταδιακή αποπληρωμή. Αλλά με τέτοια κρίση, τόσες ανεκπλήρωτες ανάγκες του νησιού και την ένδεια να καλπάζει στο χώρο της οικοδομής, το ζηλότυπο «σεντούκιασμα» αυτών των ποσών καταδεικνύει μια τέτοια έλλειψη σοβαρού προγραμματισμού που φτάνει στα όρια της πολιτικής ρηχότητας. Τα λεφτά δεν είναι σκοπός. Είναι μέσον. Εργαλείο για την ανάπτυξη, τη βελτίωση των υποδομών, την αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας και παράλληλα ισχυρή επένδυση που θα φέρει περισσότερα χρήματα στο νησί και άρα στα ταμεία του δήμου.

Φυσικά, κανένας δεν θέλει ένα υπερχρεωμένο Δήμο. Αλλά ποιος επιθυμεί ένα «Γερο-Λαδά» που γεμίζει το κεμέρι και τις στέρνες του με γρόσια, φορώντας κουρέλια εξαιτίας της τσιγκουνιάς του. Ποια μακρόπνοα έργα προγραμματίστηκαν;. Μήπως δρομολογήθηκε το δεύτερο Τελεφερίκ;. Μήπως έγιναν οι αναγκαίες αναπλάσεις στις τουριστικές περιοχές του νησιού;. Μήπως ανατέθηκε κάποια μελέτη για την αξιοποίηση της γεωθερμίας του νησιού;. Αλλά ακόμα και μικρά, χαμηλού κόστους, αλλά τόσο αναγκαία, πόσα έγιναν;.

Ένας Δήμος, δεν είναι καταθέτης. Είναι επενδυτής. Νοικοκύρης μεν και χωρίς αχρείαστα ρίσκα, αλλά παράλληλα οραματιστής και αποφασιστικός. Και το κυριότερο: όταν σε λίγους μήνες φτάσουν οι εκλογές, στους δημότες θα επιδειχθούν φωτοτυπίες βιβλιαρίων καταθέσεων ή απτές υποδομές που βελτίωσαν τη ζωή τους;.