Site icon Santonews

 «ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ! »

Ο Π. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΚΑΙ Η Μ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΒΕΝΤΕΜΑ 2017

 

 

 

 «Όποιος δεν έχει παρελθόν, δεν μπορεί να έχει μέλλον!!

Τρεις μέρες μετά την εκδήλωση για τη γιορτή της Βεντέμας, νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε δημόσια όλους εσάς που αγκαλιάσατε αυτή την προσπάθεια που έγινε φέτος για τη ανάδειξη της  ιστορίας της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων.

Της Ένωσης,  που δεν δημιουργήθηκε χθες, αλλά η ιστορία της ξεκινάει έναν περίπου αιώνα πριν.  Περνώντας από σαράντα κύματα και σε δύσκολες εποχές (πόλεμοι, σεισμός, πέτρινα χρόνια), κατάφερνε πάντα να επιβιώνει και να αντεπεξέρχεται έχοντας έναν στόχο. Την προστασία του αμπελώνα της Θηραϊκής γης και του αγρότη που σέβεται το χώμα που πατά, το χώμα της γης που τον γέννησε.

Με αυτή τη σκέψη, έχοντας στο μυαλό μας τον Θηραίο  αγρότη, τον γερασμένο, αλλά και τον νεότερο, θεωρήσαμε πως ήταν καθήκον μας να κάνουμε μια έρευνα και να αποδώσουμε σε σας την ιστορία της Ένωσης.

Οι αφηγήσεις μας, συγκίνησαν (όπως μας λέτε), τον παλιό αγρότη, που θυμήθηκε το βράδυ του Σαββάτου την Σαντορίνη μιας άλλης, μακρινής εποχής. Για μας όμως, έχει μεγάλη σημασία αυτό που νιώσαμε από τα σχόλια των νέων αγροτών. Αυτών που νιώθουν την υποχρέωση να παραδώσουν στα παιδιά τους τη γη που τους εμπιστεύτηκαν οι πατεράδες κι οι παππούδες τους.

Το δρώμενο του αφιερώματος  τελείωσε με μια φράση: «η γη μας έθρεψε, η γη μας θρέφει, η γη θα συνεχίσει να μας θρέφει». Αυτό ήταν το έναυσμα, αυτό ήταν το κίνητρο, αυτό το μήνυμα θέλαμε να περάσουμε.

Κι όπως κάνουμε κάθε φορά που ζητείται από εμάς να συμβάλλουμε σε μια προσπάθεια για το κοινό καλό, για την ανάδειξη του πολιτισμού και της παράδοσής μας, έτσι και τώρα, χωρίς δεύτερη σκέψη, και μην υπολογίζοντας εργατοώρες και πιθανά αρνητικά σχόλια, κάναμε αυτό που είχαμε καθήκον να κάνουμε. Κι αν μας ζητηθεί, και αύριο το πρωί το ίδιο θα κάνουμε. Αφιλοκερδώς πάντα, και με την ίδια θέρμη. Για το καλό του τόπου, για την ιστορία μας και την παράδοσή μας. Μακριά από συμφέροντα, διαμάχες, αντιδικίες ….

Το καθήκον μας είναι να προσφέρουμε τη βοήθειά μας όποτε μας ζητείται . Κι αυτές τις στιγμές, δεν τις αλλάζουμε, δεν τις διαπραγματευόμαστε. Είναι αφιερωμένες στους προγόνους μας. Η ανταμοιβή μας είναι η περηφάνια που πιστεύουμε πως νιώθουν.

Όποιος δεν έχει παρελθόν, δεν μπορεί να έχει μέλλον!!
Με τιμή,

Παναγιώτης Μυτιληναίος
Μαντώ Στουρνάρα».

Exit mobile version