ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

 ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΕΞΟΙΚΕΙΩΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΦΥΣΙΚΟ ΠΛΟΥΤΟ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

 

 

 

 

“Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν και φέτος τα σεμινάρια Αμπελοκαλλιέργειας και Παραγωγής Οίνου για τα παιδιά του Δημοτικού. Η Επιτροπή Πολιτισμού του Δήμου Θήρας σε συνεργασία  με τους γεωπόνους, οινολόγους και οινοποιούς του νησιού πραγματοποίησαν το Φεβρουάριο σειρά σεμιναρίων για τα παιδιά της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης – και συγκεκριμένα για τα παιδιά της Τετάρτης και Πέμπτης Τάξης του Δημοτικού – με θέμα την αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή οίνου στη Σαντορίνη. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε για δεύτερη φορά στο νησί, με συντονίστρια του όλου εγχειρήματος  την κ. Ιωάννα Βαμβακούρη, οινολόγο, δημοτική σύμβουλο και πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού.

Το κάθε σεμινάριο, διάρκειας περίπου 3 ωρών,  περιελάμβανε επίσκεψη σε ένα οινοποιείο του νησιού, όπου οι 600 περίπου μαθητές – υπό την καθοδήγηση των οινολόγων και γεωπόνων – ήρθαν σε επαφή με την καλλιέργεια της αμπέλου και τη διαδικασία της παραγωγής του οίνου.

Η κάθε επίσκεψη περιελάμβανε:

α) Επίσκεψη σ’ έναν παράπλευρο αμπελώνα στο οινοποιείο και εκεί με τη βοήθεια του γεωπόνου τα παιδιά έμαθαν πως σχηματίζεται η κουλούρα και πως κλαδεύεται το αμπέλι.

β) Στον χώρο του οινοποιείου ο οινολόγος παρουσίασε την παραγωγική διαδικασία, τα στάδια της οινοποίησης καθώς και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται κατά την παραγωγή, παλαίωση και εμφιάλωση του οίνου. Τα παιδιά έμαθαν για τις ποικιλίες αμπέλου (αυτόχθονες ή μη), τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ηφαιστειακής γης και τη μοναδικότητα του σαντορινιού οινοπεδίου (terroir).

γ) Στο τέλος του προγράμματος μια ακόμα βιωματική εμπειρία περίμενε τα παιδιά, καθώς έκαναν τυφλή γευστική δοκιμή πέντε χυμών, προσπαθώντας να αναγνωρίσουν τα αρώματα και τις γεύσεις τους.

 

 

Στα παιδιά δόθηκαν παιχνίδια λέξεων για το αμπέλι και το κρασί, ενώ όλα έλαβαν βεβαίωση παρακολούθησης του σεμιναρίου, υπογεγραμμένο από το Δήμο Θήρας και την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου.

Στο εκπαιδευτικό σεμινάριο συμμετείχε το σύνολο των Δημοτικών Σχολείων του νησιού, συμπεριλαμβανομένου και του Ειδικού Σχολείου, ενώ για πρώτη φορά φέτος το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στη Θηρασιά (Κτήμα Μικρά Θήρα) για όλα τα παιδιά του νησιού (α’ βάθμιας και β’ βάθμιας εκπαίδευσης).

Η όλη πρωτοβουλία υποστηρίζεται με ιδιαίτερη θέρμη τόσο από όλα τα οινοποιεία και τους ανθρώπους που δουλεύουν σε αυτά  όσο και από τα σχολεία – δασκάλους και μαθητές. Στόχος του Δήμου Θήρας είναι να δοθεί η ευκαιρία στη νέα γενιά να έρθει σε επαφή όχι μόνο με τις παραδόσεις και την κληρονομιά του τόπου αλλά και με καινούριες κατευθύνσεις και εναλλακτικές για το τι μπορούν να κάνουν στο μέλλον.

Η πρόσφατη ένταξη της Αμπελοοινικής Παράδοσης της Σαντορίνης στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας μας δίνει ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο για να εντείνουμε τις προσπάθειες μας στο να γνωρίσει η νεότερη γενιά την παράδοσή μας ώστε να μπορέσει να τη συνεχίσει και να τη διατηρήσει.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να εκφράσουμε τις θερμότερες ευχαριστίες μας σε όλους όσους βοήθησαν στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας αυτής.

Πολλές ευχαριστίες λοιπόν, στους εθελοντές οινολόγους και γεωπόνους, χωρίς την πολύτιμη βοήθεια τους δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί  το πρόγραμμα αυτό: Κωνσταντίνα Αργυρού, Ιωάννα Βαμβακούρη, Πέτρο Βαμβακούση, Νίκο Βαρβαρήγο, Αγγελική Γεωργαντοπούλου, Μαργαρίτα Καραμολέγκου, Ηλία Ρουσσάκη και Γιώργο Σκοπελίτη.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ προς όλα τα οινοποιεία του νησιού που συμμετείχαν με ιδιαίτερη χαρά και διέθεσαν τους χώρους τους για τα σεμινάρια αυτά: Οινοποιείο Vassaltis, Οινοποιείο Βενετσάνος, Οινοποιείο Γαβαλά,  Οινοποιείο Μπουτάρη, Santo Wines, Κτήμα Μικρά Θήρα, Κτήμα Σιγάλα & Οινοποιείο Χατζηδάκη.

Ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές της Επιτροπής Πολιτισμού καθώς και την ομάδα του κ. Λευτέρη Τζούρου στο ΔΑΠΠΟΣ για την προμήθεια των υλικών του σεμιναρίου.

Τέλος, δεν θα παραλείψουμε να ευχαριστήσουμε τους διευθυντές και δασκάλους όλων των δημοτικών του νησιού μας που ανταποκρίθηκαν άμεσα, καθώς και το Σχολικό Σύμβουλο Δημοτικής Εκπαίδευσης κ. Κωνσταντίνο Κλουβάτο ο οποίος στέκεται δίπλα σε κάθε μας πρωτοβουλία”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *