ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΥΡΩΠΗ ΥΠΟΚΛΙΘΗΚΕ ΣΤΟ ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟ

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΝΟΜΑΡΧΗ Δ. ΜΠΑΙΛΑ

 

 

“Για τον Μανώλη Γλέζο

Τον γνώρισα το 1982 σε Συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κυκλάδων, όταν ήμουν Νομαρχιακός Σύμβουλος.   Οι απόψεις που είχε για τον τρόπο εφαρμογής της Άμεσης Δημοκρατίας με εντυπωσίασαν και ήταν πολύ πιο προχωρημένες από αυτές που διαβάζοντας ιστορία είχαν δημιουργηθεί στο εφηβικό μυαλό μου.

 

 

Η πολύ συχνή παρουσία του στο Ν.Σ. στη συνέχεια, και οι απόψεις για τις αρμοδιότητες  και λειτουργία της Αυτοδιοίκησης που εξέφραζε ως εκλεγμένος πρόεδρος της Κοινότητας Απειράνθου, μεγάλωσαν ακόμη περισσότερο τον θαυμασμό μου για την προσωπικότητά  και  το ανοιχτό μυαλό του.

 

 

Σε πάρα πολλά θέματα οι απόψεις, ο τρόπος λειτουργίας, οι θέσεις και οι ιδέες , εμάς των 30ντάρηδων, φαινόνταν σκουριασμένες μπροστά στις ιδέες ενός αγωνιστή που ήταν μια γενιά [30 χρόνια], μεγαλύτερός μας.

 

 

  Η απόφασή μου, επί Δημαρχίας  Ελ. Πιταούλη, να αναλάβω το δύσκολο εγχείρημα της δημιουργίας και λειτουργίας των Συνοικιακών Συμβουλίων, είχε πηγή έμπνευσης τις απόψεις του Μανώλη Γλέζου, οι οποίες καθόρισαν και τις δικές μου απόψεις για την Αυτοδιοίκηση.

 

 

  Μετέπειτα ως Νομάρχης είχα μια άριστη συνεργασία μαζί του, και ενώ γνώριζε τον απεριόριστο θαυμασμό και σεβασμό που είχα προς το πρόσωπό του, ποτέ δεν ζήτησε κάτι παράλογο ή ιδιαίτερο.

 

 

  Κάθε χρόνο ένιωθα ιδιαίτερη τιμή που βρισκόμουν  δίπλα του, είτε σε Ν.Σ., είτε στις πίττες της ΟΝΑΣ, ή της ΕΚΥΤ, αλλά σίγουρα κάθε χρόνο στη πίττα των Απολλωνιατών, όπου ένιωθα τρομερή δυσκολία και δέος να σηκωθώ να χαιρετήσω μετά από δύο πολύ μεγάλους αγωνιστές πολιτικούς όπως ο Μανώλης Γλέζος, και ο π. πρόεδρος  της βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.

 

 

  Πιστεύω ότι οι Κυκλάδες και οι Κυκλαδίτες πρέπει να νιώθουν υπερήφανοι που γέννησαν τέτοιες προσωπικότητες, όταν ολόκληρη η Ευρώπη υποκλίθηκε μπροστά του όταν μίλησε στο Ευρωκοινοβούλιο,  και εγώ νιώθω πολύ τυχερός που τον γνώρισα, αλλά και γιατί πιστεύω ότι σε κάποιο βαθμό επηρέασε τις πολιτικές μου απόψεις για την Αυτοδιοίκηση.

 

 

  Ο Μανώλης Γλέζος ήταν άνθρωπος που μπορούσε να ανοίγει δρόμους και να διαμορφώνει χαρακτήρες, και ήρωας όχι μόνο γι΄ αυτά που έκανε, αλλά γιατί υπερασπίζονταν τις απόψεις του με πάθος και χωρίς να υπολογίζει το τίμημα που πιθανόν να πλήρωνε.

 

 

  Οι δύσκολες μέρες που ζούμε δεν θα μου επιτρέψουν να του πω από κοντά καλό ταξίδι , όμως θα τον θυμάμαι πάντα, όπως πιστεύω όλοι μας, γιατί έχουμε ανάγκη από τέτοιες μνήμες!!”. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *