ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ, ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ. ΘΕΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΝΙΓΜΟΣ

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΤΕ ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΕΥΟΝΤΕΣ

 

 

Οι κοινότητες μέσα στους Δήμους, υπάρχουν ως ο εγγύτερος προς τον πολίτη θεσμός. Χωρίς πολλές αρμοδιότητες. Χωρίς εγγυημένα κονδύλια. Τώρα, τις βγάζουν εντελώς από το παιχνίδι. Αναιρούν την μικρή ανεξαρτησία τους. Αποδιοργανώνουν την ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ κινητικότητά τους. Διαβρώνουν την πρόσβαση του δημότη-πολίτη, προς τον κοντινό του εκπρόσωπο. 

 

  Είναι για λύπηση τη κατάσταση. Τόσο πολύ, φοβούνται τη Δημοκρατία;. Αντί να τη διευρύνουν και με συμβούλια γειτονιάς, θα την περιορίσουν σε έγγραφα;. Ωραία!. Δημοκρατία, χωρίς Δημοκρατία. Δημοκρατία, αλά καρτ. Και πάνω που κάποιοι, ελπίσαμε. Μας τελείωσε, η ελπίδα. Ανακαλέστε. Τα χωριά, και οι γειτονιές, μας ανήκουν. Μόνο εμείς μπορούμε να τα φροντίσουμε. Επειδή, απλά ζούμε εκεί.

 

 

  ” Την Πέμπτη 18 Μαρτίου ολοκληρώθηκε η διαβούλευση του Υπουργείου Εσωτερικών για τον εκλογικό νόμο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η συμμετοχή στην διαβούλευση ήταν αξιόλογη αφού μέσα σε 14 μέρες έγιναν 1236 σχόλια.

 

Η συντριπτική πλειοψηφία των σχολίων της διαβούλευσης, δηλαδή το 95% αυτών, ασχολείται με το θέμα εκλογής των Κοινοτικών Συμβουλίων. Όλοι μα όλοι όσοι συμμετείχαν στην διαβούλευση αναφέρονται στη διατήρηση της ξεχωριστής εκλογής και στα θετικά αποτελέσματα της ύπαρξης ανεξάρτητων συμβουλίων που μακριά από παραταξιακές και κομματικές λογικές εκπροσωπούν τον τόπο τους. Μην ξεχνάμε ότι ο κάθε Δήμος αποτελείται από ένα σύνολο Κοινοτήτων και οι Κοινότητες είναι αυτές που εκφράζουν την βούληση των κατοίκων του τόπου. Τι είναι άλλωστε οι Δήμοι χωρίς τις Κοινότητες;

 

Η απαξίωση, η αδιαφορία αλλά και η αποσιώπηση αυτού του γεγονότος από το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών για το αποτέλεσμα της διαβούλευσης προκαλεί δυσαρέσκεια στο σύνολο των Κοινοτικών Συμβουλίων της χώρας.

 

Ο θεσμικός εταίρος, όπως ονομάζει ο Υπουργός την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, απέδειξε ότι δεν εκπροσωπεί το σύνολο των Δήμων της χώρας, αφού υπάρχουν πληθώρα ψηφισμάτων Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων που διατείνονται κατά του νομοσχεδίου. Δεν ακολουθήθηκε καμία διαδικασία διαβούλευσης σε επίπεδο Κοινοτήτων και Δήμων. Η ΚΕΔΕ κατέληξε στις αποφάσεις της, δρώντας ως “μια παρέα πλειοψηφούντων Δημάρχων” και το Υπουργείο Εσωτερικών προχωρά σε μια εκλογική μεταρρύθμιση χωρίς να ακούει την βάση του.

 

Προσβλέπουμε σε ευήκοα ώτα ακόμα και την ύστερη στιγμή.

 

Κύριε Υπουργέ,

Σας καλούμε να αναθεωρήσετε την κατεύθυνση του νομοσχεδίου. Ισχυρές κοινότητες σημαίνει ισχυροί δήμοι. Ο τρόπος εκλογής των αντιπροσώπων είναι κομβικής σημασίας για μια ισχυρή πολυεπίπεδη τοπική αυτοδιοίκηση”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *