“ΟΦΕΙΛΕΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΕΓΚΥΨΕΙ. ΑΝ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΓΗΤΗ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΜΕ ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΑ ΧΕΡΙΑ;”

ΑΡΘΡΟ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΑΝΤΟΥΣΗ

 

 

 

Μαντούσης Γρηγόρης, Ταξίαρχος ε.α Ελληνικής Αστυνομίας

“Τα τελευταία χρόνια εντόνως ακούγονται ή διαβάζονται, αιτήματα και παράπονα για την έλλειψη αστυνομικής δύναμης στο νησί μας. Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο, ότι η έλλειψη αυτή είναι φανερή σε όλους τους τομείς:

  1. Στην ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών.
  2. Στην τροχαία διαχείριση της κυκλοφορίας.
  3. Στους τροχονομικούς ελέγχους.
  4. Στους ελέγχους επιχειρήσεων ενοικίασης οχημάτων, παροχής μεταφορικού έργου, υγειονομικού ενδιαφέροντος κλπ.

Η αταξία στους δρόμους, τα τροχαία ατυχήματα και η μεταφορά επισκεπτών από οποιονδήποτε τυχάρπαστο, αποδεικνύουν ΚΑΙ την έλλειψη αστυνομικών ελέγχων.

Ας μην επεκταθούμε στις λοιπές εστίες παραβατικότητας, όπως π.χ την εστίαση, όπου ο καθείς πουλάει ότι θέλει και ότι να ’ναι! Και βέβαια ας μην αναφερθούμε σε μεγαλύτερες κοινωνικές πληγές. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ξαφνικά γίναμε κοινωνία αγγέλων και τα ναρκωτικά εξαφανίσθηκαν! Εγώ τελευταία πάντως, διπλοκλειδώνω το βράδυ.

Είμαι αναγκασμένος να καταθέσω την προσωπική μου εμπειρία. Τον Απρίλιο του 1994, τοποθετήθηκα Διοικητής του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος. Η αστυνομική δύναμη που υπήρχε ήταν 14 νοματαίοι και η θερινή ενίσχυση, άλλοι 8 για ένα τρίμηνο. Σε δύο χρόνια η δύναμη αυξήθηκε σε 30 και η θερινή ενισχυτική έφθανε και τους 80 και μάλιστα για 5 μήνες! Πώς φθάσαμε εκεί;

Απλά : τεχνηέντως εκβιάσαμε την αθηνοκεντρική διοίκηση, σε συνεργασία με εμπνευσμένους αυτοδιοικητικούς. Κάποιοι τότε Πρόεδροι Κοινοτήτων και τοπικοί σύλλογοι επαγγελματικοί, προσέφεραν δωρεάν στέγαση στους αστυνομικούς, που θα έρχονταν ως ενίσχυση. Το τότε Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, μην μπορώντας να αρνηθεί, απέστειλε τις προαναφερόμενες ενισχύσεις. Η δωρεάν στέγαση, αν θυμάμαι καλά κράτησε για δύο χρόνια, όμως είχε γίνει η αρχή και οι ενισχύσεις συνέχισαν και τα επόμενα χρόνια.

Τα τελευταία χρόνια όμως, το σκηνικό άλλαξε. Η οικονομική κρίση και η τεράστια έλλειψη στέγης, οδήγησε στην τεράστια έλλειψη αστυνομικής παρουσίας στο νησί μας.

Δυστυχώς ποτέ το Αρχηγείο της Αστυνομίας και η πολιτική ηγεσία, δεν αντιλήφθηκαν την βαρύνουσα σημασία της αστυνομικής παρουσίας στον νησιωτικό χώρο. Ιδιαίτερα σε ένα τόπο, όπως η Σαντορίνη. Χωρίς ουσιαστική πίεση από τους τοπικούς φορείς, με παράλληλη προσφορά

Αγαπητοί συμπολίτες. Το νησί μας μεγάλωσε. Όχι σε έκταση, αλλά σε μόνιμο πληθυσμό και σε εργατικό προσωπικό, που διαμένουν από 6 έως και 8 μήνες ή και όλο το χρόνο. Οι ανάγκες σε υπαλλήλους είναι μεγάλες.

Τα σχολεία μας έχουν τα πιο πολλά παιδιά, από οποιοδήποτε κυκλαδονήσι. Χρειαζόμαστε εκπαιδευτικούς. Η υγεία μας απαιτεί στελεχωμένο νοσοκομείο. Οι άνθρωποι αυτοί, κάπου πρέπει να μείνουν. Και να μείνουν σε ανθρώπινες συνθήκες. Γιατί ο κακόμοιρος υπάλληλος, κακομοιριά θα προσφέρει. Θέλουμε τα παιδιά μας να την εισπράττουν. Οι ανήμποροι και οι ασθενείς μας να ταλαιπωρούνται; Πόσο ακόμη,πιστεύετε θα αντέξει το φιλότιμο των ελαχίστων αστυνομικών του τοπικού τμήματος;

Ναι, οφείλει η πολιτεία να εγκύψει!. Αν όμως αυτή είναι ανάλγητη; Να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια και μόνον να γκρινιάζουμε;

Την κύρια ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία μιας τοπικής κοινωνίας, την έχει η δημοτική της αρχή. Και μάλιστα σε έναν τόπο, που έχει τα κατάλληλα εργαλεία γι’ αυτό.

Χρήμα, δημοτικά ακίνητα, δημόσια ακίνητα και κτήματα αχρησιμοποίητα, που σύντομα θα χαθούν ( αφού θα περιέλθουν στο γνωστό Υπερταμείο ). Δυστυχώς, η απραξία θα μας οδηγήσει σε τέλμα. Τώρα απαιτείται να γίνουν σοβαρές παρεμβάσεις, σε λύσεις παροχής στέγης (βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες). Η απερχόμενη δημοτική αρχή απέδειξε ότι δεν προέβλεψε και δεν έπραξε. Απο έλλειψη βούλησης, από ατολμία, από ανικανότητα ; Δεν έχει καμία σημασία! Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *