Site icon Santonews

 «Ο ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΟΣ ΜΑΣ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ, ΚΟΙΜΑΤΑΙ»

Hfaisteio 1

ΦΥΤΙΚΑΣ: «Η ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ 11-12 ΜΑΣ ΩΦΕΛΗΣΕ ΠΟΛΥ. ΤΩΡΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ»

 

ΒΙΝΤΕΟ 2 ΛΕΠΤΩΝ  ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

 

«Όχι, δεν ανησυχήσαμε πολύ», ήταν η κατηγορηματική απάντηση, του Ομότιμου Καθηγητή του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλη Φυτίκα, στην ερώτηση, για το αν είχε ανησυχήσει την ομάδα του ΙΜΠΗΣ (Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου της Σαντορίνης)η ηφαιστειακή διέγερση του 11-12. «Ήμασταν στην αρχή μιας κρίσης και την παρακολουθούσαμε. Η κατάσταση έχει τέσσερα στάδια. Το πράσινο, το κίτρινο, το πορτοκαλί και το κόκκινο. Εμείς δεν φτάσαμε ούτε καν στη μέση του κίτρινου», είπε. Τόνισε μάλιστα ότι εκείνη η δραστηριότητα προσέθεσε ένα πολύτιμο απόθεμα γνώσεων στη διεθνή επιστημονική κοινότητα και εμπλούτισε όσο ποτέ τη γνώση για το ηφαίστειο της Σαντορίνης, που πλέον, είναι το πλέον μελετημένο –από κάθε άποψη- στον κόσμο.

Επανέλαβε επίσης, πως μείζονα γεγονότα όπως η λεγόμενη «Μινωική Έκρηξη», συμβαίνουν κάθε 20.000 χρόνια στα ηφαίστεια, οπότε το ενδεχόμενο ενός τέτοιου γεωλογικού Αρμαγεδδώνα, δεν πρέπει να αναμένεται πριν από τουλάχιστον 15.000 χρόνια. «Είμαι και μεγάλος, και έλεγα δεν θα προλάβω να δω μια έκρηξη στη Σαντορίνη», είπε χαριτολογώντας, σε άλλο σημείο της ομιλίας του. Αναφέρθηκε επίσης στη δράση του ΙΜΠΗΣ, ευχαριστώντας το Δήμο Θήρας για την αμέριστη στήριξη που του παρέχει, καθώς και για το εκτεταμένο και σύγχρονο δίκτυο μηχανημάτων, που μετρούν τη σεισμικότητα, τις χημικές μεταβολές, τις γεωδαιτικές παραμορφώσεις, τη θερμοκρασία και το ύψος των θαλάσσιων υδάτων (παλιρροιογράφος).

Σε αυτά προστέθηκε μια ακόμα πηγή δεδομένων, η «συμβολομετρία» που περιλαμβάνει μια σειρά δεδομένων που λαμβάνονται από τεχνητούς δορυφόρους που «σαρώνουν» την επιφάνεια της γης εντοπίζοντας τυχόν παραμορφώσεις και την παρουσίασε ο Λέκτορας του Τμήματος Γεωλογίας ΑΠΘ και επιστημονικός σύμβουλος του ΙΜΠΗΣ κ. Αντώνης Μουρατίδης.

Το γενικό συμπέρασμα της τακτικής ενημέρωσης του ΙΜΠΗΣ που έγινε στο Μπελλώνειο, παρουσία του Δημάρχου, είναι πως το ηφαίστειο, «ο συγκάτοικος μας στη Σαντορίνη», συνεχίζει αμέριμνο τον γεωλογικό του ύπνο.

Exit mobile version