Ο “ΝΕΡΟΒΑΒΟΥΛΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΦΗΣ”

ΜΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΕΤΥΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΥΠΟ… ΒΡΟΧΗΝ

 

 

  Σάββατο μεσημεράκι. Εκεί που αρχίζει να ψιχαλίζει ξανά, εστιάζω με την κάμερα προς την Ανάφη (το μικρό βιντεάκι στο τέλος). Ένα πυκνό λευκό σύννεφο, καλύπτει τις κορυφές της. “Καλά, τι τραβάς τώρα;”, ρωτούν δύο καλοί φίλοι που κάθονται στο τραπεζάκι της πανέμορφης Καντίνας του Καμαριού (μια από τις πιο .όμορφες του κόσμου την έχουν ανακηρύξει, μεγάλες διεθνείς ιστοσελίδες).

“ Μου είπε η κυρία που είναι μέσα, πως οι παλιοί, έλεγαν πως όταν βρεθεί τέτοιο σύννεφο πάνω από την Ανάφη, τότε σίγουρα θα βρέξει”, απάντησα.

“Αααα… Ναι!”, απάντησαν και οι δύο με μια φωνή. “Το έλεγαν πάντα και συμβαίνει, θα το δεις”.

“Και ξέρεις πως το ονόμαζαν αυτό το σύννεφο;”, συμπλήρωσε ο Ματθαίος (Πρέκας) ο Γεωπόνος, “ο νεροβάβουλας, της Ανάφης. Όποτε το έβλεπαν, περίμεναν βροχή”.

Επιστημονική εξήγηση, για το φαινόμενο θα δώσει μόνο κάποιος μετεωρολόγος. Αλλά, εμένα μου κόλλησε η λέξη “βάβουλας”. Από προερχόταν;. Υπάρχει βέβαια “Η Γούβα του Βάβουλα” στον Πειραιά (απέναντι από το εργοστάσιο Κεράνης), αλλά σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το όνομά της το όφειλε σε κάποιον Χιώτη έμπορο Βαβούλα που είχε αγοράσει πολλές εκτάσεις στην περιοχή . Την περιγράφει μάλιστα και ο Κονδυλάκης στου “Άθλιους των Αθηνών” ως “Λάκκα του Βάβουλα”. Οπότε, δεν έκανε ως εξήγηση για τον “νεροβάβουλα της Ανάφης”.

Τον μίτο της λύσης, έπιασα τελικά από το “Κρητικό Λεξικό” (μια πολύ επιμελημένη ιστοσελίδα) που αναφέρει: “Βάβουλας (ο) = το έντομο κάνθαρος, βαμβακούλα, ο γνωστός μας μπαμπακίτης”. Από εκεί και πέρα η πιθανή ετυμολόγηση -μετά από πολύ ψάξιμο- είναι η εξής: Μπαμπακίτης ή βαμβακάδα που προσβάλει κυρίως τις ελιές, είναι ένα έντομο με το επιστημονικό όνομα Euphyllura olivina Costa, ενώ σε κάποιες περιοχές την ονομάζουν “Ψύλλα της Ελιάς”. Τι κάνει;. Προσβάλει την ελιά και στο προσβεβλημένο μέρος, γεννά αυγά σε αποικίες δημιουργώντας με τα βαμβακώδη εκκρίματα του, ένα μικρό λευκό σύννεφο, προστασίας, γύρω τους.

euphyllura_olivina_costa – βαμβακάδα της ελιάς. Φωτό fytokomia.gr

Είναι λοιπόν πολύ πιθανό, από αυτό το βαμβακένιο συννεφάκι του σκαθαριού να ονοματίστηκαν τα διάσπαρτα, διακριτά πυκνά σύννεφα. Οπότε, ιδού ο νεροβάβουλας της Ανάφης!.

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *