Ο ΝΕΟΣ (ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟΣ) ΟΔΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ–ΟΙΑΣ

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΑΝΤΟΥΣΗ

 

 

 

 

Μαντούσης Γρηγόρης, Ταξίαρχος ε.α Ελληνικής Αστυνομίας

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Τον 11/ 2005 ανατέθηκε η μελέτη του έργου στο γραφείο “Αλαβάνος και συνεργάτες” και η οποία ολοκληρώθηκε και εγκρίθηκε τον 3/ 2012.

 

Ως εν δυνάμει έργο,προτάθηκε με Διυπουργική Απόφαση το 2010, μαζί με κάποια άλλα έργα σε μικρότερα νησιά  και εντάχθηκε  για να χρημαδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, με προϋπόθεση να εκτελεστούν τα έργα από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ.

 

Τελικά το έργο δημοπρατήθηκε τον 11/ 2012, με αρχικό προϋπολογισμό 8.874.000€ και με έκπτωση 4%. Η σύμβαση υπεγράφει έναν χρόνο αργότερα τον 12/ 2013 στο ποσόν των 8.538.698€, με ημερομηνία παράδοσης τον 12/ 2015.

 

Οι παρατάσεις έως τώρα έχουν φθάσει στο τέλος του 10/ 2018.  Η διαχειριστική αρχή (Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Ν. Αιγαίου) και η διευθύνουσα του έργου (ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ), λένε ότι οι καθυστερήσεις  στο σύνολό τους, θεωρούνται δικαιολογημένες και άρα δεν υπόκεινται σε ρήτρες. Η ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ, η οποία εγκρίνει όλους τους λογαριασμούς  και τα δικαιολογητικά του αναδόχου , εικάζεται ότι θα ζητήσει και θα πάρει και νέα παράταση. Αντιθέτως η διαχειριστική αρχή, θεωρεί ότι το έργο ΠΕΡΑΤΩΘΗΚΕ!

 

Για την ολοκλήρωση του έργου προβλέπεται φωτισμός σε 9 κόμβους, εκ των οποίων έχουν ολοκληρωθεί οι 7, ενώ οι υπόλοιποι 2 αναμένουν σύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος. Δεν προβλέπεται φωτισμός σε όλο το δίκτυο. Προβλέπεται δε κατασκευή πεζοδρομίων, μόνον στις κατοικημένες περιοχές.

 

Η απορρόφηση έως τέλος 2017 είχε  φθάσει τα 6.013.000€. Το 2018 έως σήμερα έχουν πιστωθεί ακόμη 625.000€.

 

Η αρχική μελέτη του μελετητικού γραφείου  ” Αλαβάνος και συνεργάτες”, προέβλεπε ένα πλάτος του δρόμου (το σημερινό πλάτος), το οποίο αύξησε κατά πολύ στην διαπλάτυνση του η ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ ( ως διευθύνουσα  αρχή  του έργου ), κάτι που κρίθηκε υπερβολικό και το μείωσε τότε η Νομαρχία Κυκλάδων, αφού δεν θα δινόταν έγκριση των περιβαντολλογικών όρων από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

 

Όλα αυτά τα χρόνια ακούγαμε από τον εργολάβο ότι δεν προχωρούν οι χρηματοδοτήσεις, ενώ η διαχειριστική αρχή απαντούσε ότι ουδέποτε οι χρηματοδοτήσεις καθυστέρησαν (αν κατατίθοντο  λογαριασμοί απο τον ανάδοχο) ή ότι ποτέ αυτές σταμάτησαν!

 

Φωτό: Κουταλίδης Σταύρος

Διάφορες τραγελαφικές καταστάσεις διακρίναμε, κατά την διάρκεια κατασκευής του έργου. Το 2016 παραιτήθηκε η επιβλέπουσα το έργο, η οποία στην συνέχεια προσελήφθη από τον ανάδοχο! Ανάδοχος του έργου η ΝΙΚΗ ΑΕ ( συμφερόντων Καλογρίτσα ),  εντελώς ξαφνικά μετέφερε το έργο σε αλλη εταιρεία του ομίλου, την ΟΜΑΔΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ( μια χρονοβόρα διαδικασία, η οποια δημιούργησε περαιτέρω αδικαιολόγητες καθυστερήσεις ).

 

Η ουσία πάντως είναι ότι φέτος το καλοκαίρι, ο δρόμος δόθηκε στην κυκλοφορία και πλέον αποτελεί βασικό τμήμα του οδικού δικτύου του νησιού!

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ

Ο δρόμος σήμερα παρουσιάζει την εξής εικόνα :

  1. Πολλές  ανωφέρειες – κατωφέρειες και κλειστές ( αρκετές εξ αυτών με κακή κλίση ) στροφές. Μεγάλη δυσκολία  ορατότητας.
  2. Στενότητα του οδοστρώματος,  με έλλειψη χώρων στάσης για έκτακτη ανάγκη και στάθμευσης. Μη δυνατότητα εισόδου  σε όμορους χώρους ( χωράφια, σπίτια ή αποθήκες ). Δρόμος δηλαδή κλειστός για την εξυπηρέτηση πολλών κατοίκων. Καμμία πρόβλεψη για δημόσιες τουαλέτες σε όλο το μήκος του δρόμου.
  3. Κατάληξη του δρόμου στο κέντρο της Οίας, με τεράστια επιφόρτωση της κυκλοφοριακής ρύθμισης του χωριού.
  4. Παντελής έλλειψη κυκλοφοριακών – πληροφοριακών  πινακίδων.
  5. Ελάχιστη κάλυψη φωτισμού, που επιβαρύνει την κακή ορατότητα.
  6. Κακή διασύνδεση  με το υπάρχον οδικό δίκτυο.
  7. Οι διασταυρώσεις , ιδιαίτερα αυτές που βρίσκονται πλησίον στροφών ή ανωφερειών – κατωφερειών, αποτελούν μεγάλο κίνδυνο ατυχημάτων, λόγω κακής ορατότητας. Ειδικά στις διασταυρώσεις Καρτεράδου, Εξω Γιαλού και Βουρβούλου, για τους οδηγούς που δεν τις  γνωρίζουν ή για τους απρόσεκτους, ενώ οδηγούν σε κάθετη οδό, βρίσκονται ξαφνικά μέσα στον νέο οδικό άξονα, χωρίς να το καταλάβουν. Επιπλέον η σημερινή τους εμφάνιση και λειτουργικότητα, δεν αναδεικνύουν τα λιμανάκια Εξω Γιαλού, Βουρβούλου, Ποριού και Μαύρης Πέτρας, που λόγω του νέου δρόμου θα μπορούσαν να αποτελέσουν νέα σημεία έλξης των επισκεπτών.
  8. ´Ελλειψη εσοχών για τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων.
  9. Καμμία πρόβλεψη ποδηλατοδρόμου, αλλά και πεζοδρομίου (από την πλευρά της θάλασσας), που θα αποτελούσαν πρόσθετη αξία του νέου δρόμου, για νέες εναλλακτικές διαδρομές. Και τέλος
  10. Καμμία πρόβλεψη (εμφανώς τουλάχιστον) υδραυλικής μελέτης για την διευθέτηση των ομβρίων υδάτων, με απρόβλεπτες συνέπειες από ισχυρές βροχοπτώσεις και βέβαια καμμία σκέψη για συλλογή αυτών, με σκοπό την άρδευση  ή τον εμπλουτισμό του ήδη φτωχού και υπεραντλημένου υδροφόρου ορίζοντα.

 

Είναι όμως γεγονός ότι ο δρόμος ελάφρυνε αρκετά το φορτίο της κυκλοφορίας του μεγαλύτερου τμήματος του κεντρικού και βόρειου τμήματος του νησιού. Απάλλαξε από ένα φορτίο το κέντρο και κυρίως τα Φηρά, Φηροστεφάνι και Ημεροβίγλι, ιδιαίτερα με την λειτουργία του μικρού περιφερειακού. Δυστυχώς η είσοδος στο κέντρο, δεν συνοδεύτηκε από ρυθμίσεις. Η μοναδική είσοδος από τον περιφερειακό στα Φηρά, γίνεται από έναν δρόμο, που αποτελεί και χώρο στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ με … κάποιες λύσεις.

  1. Η προχειρότητα της κατασκευής ( ανωφέρειες και στροφές ) δημιουργεί στο μεγαλύτερο τμήμα, πολύ κακή ορατότητα. Με την συνδρομή της έλλειψης σηματοδότησης, ο δρόμος είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ! Ήδη έχουν σημειωθεί αρκετά σοβαρά ατυχήματα. Άποψή μου είναι ότι ο αριθμός των τροχαίων στο νέο δρόμο, είναι σχετικά μικρός, σε σχέση με την επικινδυνότητά του. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο δρόμος είναι ακόμη άγνωστος στην συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών, κάτι που σύντομα θα αντιστραφεί ( ιδιαίτερα όταν ο δρόμος περιληφθεί στους χάρτες του google maps).

Απαιτείται ΑΜΕΣΗ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ και ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ σε όλο το μήκος του δρόμου.

  1. Η είσοδος στα Φηρά και η αντίστοιχη στην Οία, δημιουργούν κυκλοφοριακές ανωμαλίες, όπως προανέφερα.

Απαιτείται ΑΛΛΑΓΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ. Ειδικά όμως για την Οία, πρέπει να διερευνηθεί η περίπτωση μελέτης και κατασκευή μικρού περιφερειακού, ώστε να γίνεται διάχυση της κυκλοφορίας. ´Οσον αφορά τα Φηρά, θεωρώ ότι αν γίνει σωστή  κυκλοφοριακή ρύθμιση με επαρκή σηματοδότηση , θα επιτευχθεί και εκεί διάχυση της κυκλοφορίας, αφού υπάρχει έξοδος και για Φηροστεφάνι  και Ημεροβίγλι, η οποία σήμερα χωρίς σήμανση, είναι άγνωστη για τους επισκέπτες.

  1. Η προχειρότητα της μελέτης για τις διασταυρώσεις, πρέπει να διορθωθεί επειγόντως.                                                                                                                                    Η λύση είναι η κατασκευή ΚΥΚΛΙΚΩΝ ΚΟΜΒΩΝ, όπως πλέον εφαρμόζεται σε όλο τον σύγχρονο κόσμο. Το έχω ξαναπεί: Οι κυκλικοί κόμβοι συνεισφέρουν στην βελτίωση της κυκλοφοριακής ικανότητας και της οδικής ασφάλειας και είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο βελτίωσης των γενικότερων κυκλοφοριακών συνθηκών. Επίσης  συμβάλλουν στην μείωση των σημείων εμπλοκής και της σοβαρότητας των ατυχημάτων, καθώς και στη διατήρηση χαμηλών ταχυτήτων.

ΤΕΛΟΣ : Εννοείται ότι πρέπει για την ολοκλήρωση του δρόμου, να συνεχιστεί ο δρόμος από το Πορί έως την Οία!”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *