“ Ο LE CORBUSIER KAI H ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ”

ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΕΜΠ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΘΗΡΑΣ

 

 

Καμάρι-ΕΜΠ“Φιλοξενία φοιτητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το τριήμερο που μας πέρασε (25-28/02) η φιλοξενία 40 φοιτητών του τμήματος Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου από τον Δήμο Θήρας.

Οι φοιτητές του ΕΜΠ, αποτελούμενοι από σπουδαστές Έλληνες και Erasmus στο πτυχίο ή στο μεταπτυχιακό, συμμετείχαν στο workshop του Πολυτεχνείου «ο Le Corbusier και η Μοντέρνα Σαντορίνη», σε συνέχεια της πρώτης επίσκεψης τους τον Οκτώβριο όπου έγινε η μελέτη και η καταγραφή του αρχιτεκτονικού πλούτου της παραδοσιακής θηραϊκής αρχιτεκτονικής στους οικισμούς της Οίας, Φοινικιάς, Φηρών, Μεσαριάς, Πύργου και Εμπορείου.
Το workshop «ο Le Corbusier και η Μοντέρνα Σαντορίνη» αποτελεί μέρος της διοργάνωσης για τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Le Corbusier αλλά και έκφραση της εκπαίδευσης των σπουδαστών αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ. Σκοπός της επίσκεψης στη Σαντορίνη είναι η συλλογή πρωτογενούς και πρωτότυπου υλικού με άξονα τα ακόλουθα :
τα στοιχεία του εγγενούς μοντέρνου στη θηραϊκή αρχιτεκτονική,
τις επιρροές της θηραϊκής αρχιτεκτονικής στο έργο του Le Corbusier
την επιστροφή του μοντέρνου κινήματος στη Σαντορίνη (1956-60)
την αλλοίωση της θηραϊκής αρχιτεκτονικής – έντεχνης και μη – έως σήμερα.
Οι σπουδαστές θα αφηγηθούν με οπτικοακουστικά μέσα (και υποστηρικτικά αυτών) την επίσκεψη και τη σπουδή αυτή στη Σαντορίνη, σε παραλληλία με το φιλμ του Moholy-Nagy, το οποίο αφηγείται το ταξίδι από τη Μασσαλία στον Πειραιά και μετά στις Κυκλάδες (Σαντορίνη, Σέριφος & Ίος) το 1933 (ένα ταξίδι στα πλαίσια του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου της Μοντέρνας Αρχιτεκτονικής – CIAM : Les Congrès Internationaux d’Architecture Moderne, http://www.ciam4.com/video-en/ciam-4-filmed-by-laszlo-moholy-nagy/).

Το υλικό αυτό θα αποτελέσει τη μαγιά για την δημιουργία φιλμ 17 λεπτών (όσο και το φιλμ του Moholy – Nagy).
Με την ολοκλήρωσή του, το υλικό των φοιτητών θα εκτεθεί τους επόμενους μήνες και στη Σαντορίνη – εκτός από την Αθήνα και τα Χανιά – δημιουργώντας αφενός τη βάση για περαιτέρω μελέτη, ανάδειξη, διατήρηση και προστασία του αρχιτεκτονικού πλούτου του νησιού μας και αφετέρου ενισχύοντας την εκπαιδευτική διάσταση του προγράμματος «Σαντορίνη, προορισμός όλο τον χρόνο».
Πολλές ευχαριστίες και σε αυτό το εγχείρημα προς:
α) τα καταλύματα που φιλοξένησαν τους σπουδαστές δωρεάν – Heliotopos, Voreina Gallery Suites & Pelican Hotel,
β) το NST Travel και τον κ. Νίκο Παγώνη αλλά και στα ΚΤΕΛ και τον πρόεδρο τους κ. Μανώλη Σιγάλα που φρόντισαν για τις ασφαλείς και δωρεάν μετακινήσεις των φοιτητών στο νησί,
γ) και την Εστία Πύργου για την διάθεση των χώρων της για την μελέτη των φοιτητών”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *