Ο ΓΗΪΝΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ, ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΚΙΝΕΖΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ

 

 

 

“Στις νότιες και ανατολικές πλαγιές του ηφαιστείου της Σαντορίνης στο νότιο Αιγαίο, μακριά από τα σμήνη των τουριστών που συσσωρεύονται για θέα στην καλντέρα, οι χαμηλοί αμπελώνες εκτείνονται στα κύματα, ζωγραφίζοντας το τραχύ τοπίο με έντονες πινελιές πράσινου”.

 

 

 

Με αυτά τα λόγια αρχίζει το αφιέρωμα του global.chinadaily, που έκανε αφιέρωμα στην πρωτογενή παραγωγή της Σαντορίνης. Και συνεχίζει:

 

 

Η αρχαία βιομηχανία κρασιού της Σαντορίνης είναι παγκοσμίως γνωστή, καθώς το νησί παράγει μια σειρά κρασιών από δεκάδες ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών, κυρίως το Ασύρτικο.

 

 

“Η Σαντορίνη έχει μια μικρή παραγωγή αλλά δίνει πολύ ιδιαίτερες καλλιέργειες”, λέει ο Σταύρος Πελεκάνος κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος από την φροντίδα των αμπελιών του.

 

 

Ο 49χρονος συνεχίζει την παράδοση της οικογένειάς του. Αναπτύσσει την τοπική ποικιλία Ασύρτικο χρησιμοποιώντας τις ίδιες μεθόδους που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι σε αυτό το νησί τα τελευταία 3.500 χρόνια.

 

Δεν ποτίζει τα αμπέλια του, καθώς το ηφαιστειακό έδαφος προσφέρει όλα τα μέταλλα που χρειάζονται. Και τα κλαδεύει σε στρογγυλό σχήμα καλαθιού για να προστατεύει τα σταφύλια από τον ήλιο και τους δυνατούς ανέμους.

Παρά το μικρό του μέγεθος, το νησί της Σαντορίνης διαθέτει τρία προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης πιστοποιημένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση: ντοματίνια, Φάβα και κρασί.

Τα ντοματίνια της Σαντορίνης ή τοματάκι, όπως τα αποκαλούν οι ντόπιοι, ξεχωρίζουν για το σκληρό δέρμα τους, το πολύ μικρό μέγεθος και τη  γεμάτη γεύση. Μπορούν να καταναλωθούν φρέσκα ή σε πάστα ντομάτας. Η έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών διαπίστωσε ότι το Τοματάκι της Σαντορίνης έχει μια εξαιρετικά υψηλή συγκέντρωση του αντιοξειδωτικού λυκοπενίου, το οποίο βοηθά στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου.

 

 

Η Φάβα, από την άλλη πλευρά, είναι ένα είδος του οσπρίου Lathyrus clymenum που καλλιεργείται μόνο στη Σαντορίνη. Είναι γνωστό για τη βελούδινη υφή του και τη γλυκιά, γήινη γεύση του.

 

 

Πήλινα αγγεία που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών στον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου, ο οποίος καταστράφηκε από ηφαιστειακή έκρηξη γύρω στο 1500 π.Χ., βρέθηκε να περιέχει κατάλοιπα fava, του οποίου το γενετικό υλικό ήταν πανομοιότυπο με το fava που καλλιεργείται σήμερα στη Σαντορίνη.

 

 

Η Σαντορίνη γεννήθηκε μέσα από μια σειρά ηφαιστειακών εκρήξεων, η πρώτη που χρονολογείται χιλιάδες χρόνια. Αυτές οι εκρήξεις προικίζουν το νησί όχι μόνο με τη δραματική, παγκοσμίου φήμης καλντέρα του στα δυτικά, αλλά και με ένα πολύ πλούσιο υπέδαφος και ένα μικρο-κλίμα στα ανατολικά που δίνει στην παραγωγή ιδιαίτερες γεύσεις.

 

 

Το οινοποιείο της Santo Wines καλωσορίζει περισσότερους από 500.000 επισκέπτες από όλο τον κόσμο ετησίως, προσφέροντας εκδρομές, γευσιγνωσίες φαγητού και κρασιού.

 

 

“Η Σαντορίνη μπορεί να είναι διάσημη για τα ηλιοβασιλέματα και την εκπληκτική θέα στην καλντέρα, αλλά έχει επίσης μια άλλη, πιο γοητευτική πτυχή”, λέει η κυρία Κασιόλα

 

 

“Αυτό που θέλουμε να προσφέρουμε στους επισκέπτες μας είναι αυτό το μοναδικό κρασί και γαστρονομική εμπειρία, εμπλουτίζοντας τη συνολική τους εμπειρία στο νησί.”

Ο βασιλιάς των προϊόντων της Σαντορίνης είναι το κρασί, το οποίο προέρχεται από τρεις τοπικές ποικιλίες λευκών σταφυλιών - Ασύρτικο, Αθήρι και Αηδάνι”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *