Ο ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΛΑΓΟΚΕΦΑΛΟΣ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Ο ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΛΑΓΟΚΕΦΑΛΟΣ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

 

 

Λαγοκέφαλος, ένας θανατηφόρος, βιομετανάστης

Λαγοκέφαλος, ένας θανατηφόρος, βιομετανάστης

Ανακοίνωση με την οποία εφιστά την  προσοχή των ψαράδων για την παρουσία «λαγοκέφαλου» στα νερά των Κυκλάδων, εξέδωσε ο Δήμος Θήρας. Το επικίνδυνο –θανατηφόρο!- ψάρι πέρασε εδώ και χρόνια τη διώρυγα του Σουέζ και αποτελεί πλέον ένα επικίνδυνο βιο-μετανάστη για τη Μεσόγειο. Έχει μάλιστα αλιευτεί και στη Σαντορίνη (το 2008), από ψαρά που έσπευσε να παραδώσει το βάρους δυο κιλών αλίευμα του στο Λιμεναρχείο Θήρας, που με τη σειρά του, το έστειλε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για μελέτη.

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

 

Ο Δήμος Θήρας ενημερώνει τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς για την παρουσία του ψαριού Λαγοκέφαλος, το οποίο συναντιέται στην ευρύτερη περιοχή και περιέχει μία δηλητηριώδη τοξίνη.

H πρώτη καταγραφή – αναφορά αλιευθέντος ατόμου του είδους Lagocephalus sceleratus στην περιοχή μας [θέση Πάνορμος Νάξου], έγινε την 01.10.2007 από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Σύμφωνα με ενημέρωση της Υπηρεσίας:

Αυτό το είδος περιέχει μία δηλητηριώδη  νευροτοξίνη, την τετραδοντοξίνη ισχυρότερη 1.250 φορές από το κυάνιο.

Αντίδοτο μέχρι σήμερα ΔΕΝ υπάρχει. {Διάλογος μελών διδακτικού  επιστημονικού  ερευνητικού – προσωπικού  στο διαδίκτυο}.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:

Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται 30 λεπτά μετά την κατάποση και ανάλογα της ποσότητας έως και (4) ώρες.

Μουδιάζουν χείλη και γλώσσα.

Παραισθήσεις (κλείσιμο ματιού) – αίσθηση ελαφρότητας (σαν να επιπλέεις).

Πονοκέφαλος – έντονος πόνος στο στομάχι – κοιλιά.

Σταδιακή παραλυσία και καθολική ακινησία.

Αυξανόμενη αναπνευστική ανεπάρκεια και καρδιακή αρρυθμία και στην συνέχεια κατάληξη.

Άλλα στοιχεία:

Το ψάρι αυτό είναι ανθεκτικό στην τοξίνη, ΔΕΝ την παράγει ούτε την εκκρίνει, την παραλαμβάνει μέσω της τροφικής αλυσίδας, αλλά το ίδιο λόγω μίας μεταλλαξης σε ένα αμινοξύ (πρωτεϊνης  της αντλίας Na –K } παρεμποδίζει την αλληλεπίδραση της με τα κανάλια  ιόντων  νατρίου και κατορθώνει να επιβιώνει.

Στην Ιαπωνία θεωρείται εξαιρετικό έδεσμα (μόνο όμως σε ειδικά εστιατόρια τα οποία διαθέτουν ειδικά εκπαιδευμένους «σεφ»  που αφαιρούν τα εσωτερικά όργανα (σπλάχνα, ιδιαίτερα συκώτι-αναπαραγωγικά όργανα..κλπ.), στο δέρμα, όπου παρατηρείται η συγκέντρωση αυτής της τοξίνης (καθηγητής Πολυχρονιάδης – Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).

Το ψάρι αυτό έχει έλθει από την Ερυθρά θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ και άρχισε να εξαπλώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο και φυσικά στην Ελλάδα και στην περιοχή μας.

Η υπηρεσία συνεχίζει από τις 01-10-2007 μέχρι και σήμερα την καταγραφή των αλιευμένων ατόμων αυτού του είδους, με μεγαλύτερο αυτό που αλιεύθηκε στον Απόλλωνα Νάξου με δίχτυα Άλτα (είδος μανωμένων διχτυών) στις 26-09-2013, από τον παράκτιο αλιέα κ. Νικολάκη Αντώνιο (ολικό βάρος 3,070 Kg, ολικό μήκος 0,70m), αλλά και τελευταία καταγραφή στις 27-09-2013 από τον ίδιο αλιέα στην ίδια θέση με ολικό μήκος 0,375 m και βάρος 0,642 Kg.

Όπως φαίνεται οι κλιματολογικές αλλαγές της Μεσογείου (αύξηση της θερμοκρασίας κλπ.) ευνοούν  την ανάπτυξη του είδους αυτού και στην περιοχή μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

Μετά τα παραπάνω καλούνται:

Α) Οι αλιείς όλων των εργαλείων να δείχνουν την δέουσα προσοχή κατά την διαλογή των αλιευμάτων για εμπορία. Όλα τα άτομα αυτού του είδους να αποστέλλονται ΑΜΕΣΑ στην υπηρεσία μας για να γίνεται η καταγραφή τους με  απαραίτητα τα στοιχεία:

1.  Όνομα – Νηολ. –Αριθμός – ΑΜΑΣ Σκάφους.

2. Ημ/νία αλιείας – είδος αλιευτικών  εργαλείων.

3. Βάθος αλιείας, περιοχή αλιείας (γεωγραφικές συντεταγμένες).

4. Ονοματεπώνυμο αλιέα (με τηλέφωνο επικοινωνίας).

Β) Οι ιχθυέμποροι να ελέγχουν για ύπαρξη  μικρών ατόμων Λαγοκέφαλου στο προς πώληση αλίευμα και ειδικά όταν εκτίθεται αλίευμα «μικρής Μαρίδας – Γόπας – Αθερίνας», που μπορεί να διαφύγει της προσοχής των αλιέων.

Γ) Οι εστιάτορες – καταναλωτές να δείχνουν επίσης την δέουσα προσοχή στην προσφορά «ως τηγανισμένων μικρών αλιευμάτων», όπως αναφέρονται πιο πάνω (μαριδάκι – γοπάκι – αθερίνα).

Για περισσότερες πληροφορίες  μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα του Τμήματος Αλιείας Νάξου της Περιφερειακής  Ενότητας Νάξου: 2285023990, 2285361455, 2285361456, 2285361456, 2285361457.