Site icon Santonews

Ο Χ.ΝΤΟΥΜΑΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΤΟΝ ΜΑΡΙΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΣΠΕΡΣΚΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ POPAGANDA

 

 

 

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη, έδωσε ο Διευθυντής της Ανασκαφής Ακρωτηρίου Χρίστος Ντούμνας στον ενημερωτικό ιστότπο popaganda και στην Ιωάννα Κλεφτογιάννη.

Αφορμή υπήρξε η παρουσίαση του τόμου των Πρακτικών της Επιστημονικής Συνάντησης «Ακρωτήρι Θήρας. 40 Χρόνια Έρευνας». Ο Καθηγητής μιλά για τη ζωή του, αλλά και για θέματα των ημερών όπως τα ειδώλια της Συλλογής Στερν. Όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν, οι αναφορές του στο Ακρωτήρι, τον Μαρινάτο και τον Ρώσο μαικήνα Κασπέρσκι. Όλη τη συνέντευξη, μπορείτε να τη διαβάσετε στον ενεργό σύνδεσμο που παρατίθεται ΕΔΩ

 

  “Αν μάθαινε ο Σπύρος Μαρινάτος ότι είστε ψηφοφόρος του ΚΚΕ θα δημιουργούνταν ζήτημα, πιστεύετε;  Δεν το νομίζω. Παρόλο που όταν γύρισα από το Μεταπτυχιακό μου στην Αγγλία και τον βρήκα Γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων, με έψαλλε, ότι δεν έπρεπε να πάω στην Αγγλία διότι «εκεί είναι όλοι Κομμουνισταί». Όταν είχε προσκληθεί από τη Βρετανική Ακαδημία για να κάνει διάλεξη για το Ακρωτήρι συγκεντρώθηκαν φοιτητές και τον γιουχάρισαν.

Επειδή συνεργαζόταν με το καθεστώς επί Χούντας;  Ακριβώς. Αλλά, πρέπει να σας πω, ο Μαρινάτος είχε φέρει έναν αρχιτεχνίτη, Καραμήτρος λεγόταν, που είχε σκάψει στη Βραυρώνα και στις Μυκήνες. Ήταν ο κορυφαίος των τεχνιτών ανασκαφής, την εποχή που οι καθηγητές του Πανεπιστημίου με τους αρχαιολόγους της Υπηρεσίας αντάλλασσαν λιβέλους στις εφημερίδες.

[…]

 

Πρόσφατα παρουσιάσατε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών την έκδοση της Εταιρείας Στήριξης Σπουδών Προϊστορικής Θήρας, υπό τον τίτλο «Ακρωτήρι Θήρας – Μια ατέρμονη ερευνητική περιπέτεια», με αφορμή την παρουσίαση των Πρακτικών της Επιστημονικής Συνάντησης «Ακρωτήρι Θήρας. 40 Χρόνια Έρευνας». Αργήσατε;  Ναι. Κάθε 10 χρόνια οργανώνουμε συνέδριο για την ανασκαφή, με την επιστημονική ομάδα και τους συντηρητές. Και έτσι έχουμε τα 20 χρόνια έρευνας, τα 30 χρόνια έρευνας, και τα 40 χρόνια έρευνας, που δυστυχώς λόγω ανυπαρξίας μέσων, καθυστέρησε πολύ να βγει η έκδοση. Αν δείτε αυτό το συνέδριο έγινε το 2007, κι εκδόθηκε τώρα ο τόμος.

Παραμένει χορηγός σας στο Ακρωτήρι ο Ρώσος MrAntivirus Γεβγκένι Κασπέρσκι;  Εμφανίστηκε στο Ακρωτήρι το 2014. Δεν ήθελα να μπλέξω με Ρώσους ολιγάρχες, που καταλήστευσαν το λαό τους. Κι έστειλα αμέσως στην Αρχαιολογική Εταιρεία την πρότασή του, για να ελέγξουν περί τίνος πρόκειται. Ο άνθρωπος αυτός δεν έχει σχέση με τους ολιγάρχες. Επλούτισε με το μυαλό του, που διέκρινε το σοβιετικό καθεστώς εγκαίρως. Και στάλθηκε σε ειδικό πανεπιστήμιο της Μόσχας. Μπήκε στο εργαστήρι των τοιχογραφιών και είδε πώς οι συντηρητές μας βρίσκουν επαφές μεταξύ των σπαραγμάτων τους. Και μου λέει: «Συγκινήθηκα. Αυτό που κάνουν τα παιδιά, το κάνω εγώ μέσα στο μυαλό μου, συμπληρώνοντας chips». Του απαγόρευσε όμως η ρωσική κυβέρνηση να συμμετέχει οικονομικά, αφού ενεπλάκη η Ελλάδα στον πόλεμο, στέλνοντας οπλισμό στην Ουκρανία. Μου έστειλε ένα πολύ συγκινητικό μήνυμα, αμέσως μόλις του απαγορεύτηκε από τη ρωσική κυβέρνηση να επιδοτεί τις εργασίες μας, καθώς η απαγόρευση αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. «Ελπίζω να μην κρατήσει πολύ γιατί εγώ είμαι φαν της Σαντορίνης και θέλω να ξαναγυρίσω», μου έγραψε.

Καταρχάς, είναι σοκαριστικό το ότι ιδιώτες επιδοτούν τις ανασκαφικές και λοιπές εργασίες των αρχαιολογικών μας χώρων. Εκεί δεν θα έπρεπε να υπάρχουν κόκκινες γραμμές από το Κράτος;  Η κόκκινη γραμμή του ελληνικού δημοσίου είναι μία: να μην δώσει χρήματα για τις ανασκαφές.

Τι θα κάνετε, αν δεν ξαναγυρίσει ο Κασπέρσκι, στην περίπτωση που ο πόλεμος στην Ουκρανία εξελιχθεί σε ευρωπαϊκό Αφγανιστάν;  Πρέπει να ψάξουμε να βρούμε ένα ίδρυμα ελληνικό. Πρέπει να βρεθεί οπωσδήποτε κάποιος χορηγός”.

Exit mobile version