Ο ΑΦΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΑΣΧΑΛΗ ΧΑΡΙΖΑΝΗ

 

 

Νεκρές μέλισσες, αντί για μέλι στο νότο της Σαντορίνης.

Νεκρές μέλισσες, αντί για μέλι στο νότο της Σαντορίνης.

Ακόμα πληρώνει η Ελλάδα την «εθνική υπερηφάνεια» της Ολυμπιάδας του 2004 και τελευταίο θύμα της είναι οι αφανισμοί των μελισσών σε πολλές περιοχές της χώρας. Ο λόγος;. Μπροστά στην πρεμούρα να φυτευτούν όσο το δυνατόν περισσότεροι φοίνικες στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, έγιναν αθρόες εισαγωγές φοινικοδέντρων από την Αίγυπτο, που όμως κουβαλούσαν μαζί τους ένα λαθρεπιβάτη. Είναι το σκαθάρι του φοίνικα (Rynchophorus ferrugineus) που προξενεί μεγάλη καταστροφή. Για να αντιμετωπιστεί εφαρμόστηκαν κάποια πολύ δραστικά φάρμακα που ανήκουν στην κατηγορία τον νέο-νικοτινοειδών. Το αποτέλεσμα όμως είναι, πως την πλήρωσαν και οι μέλισσες καθώς ολόκληροι πληθυσμοί κυριολεκτικά αφανίστηκαν.

Ο κορυφαίος ειδήμων σε θέματα μελισσών, Καθηγητής Πασχάλης Χαριζάνης

Ο κορυφαίος ειδήμων σε θέματα μελισσών, Καθηγητής Πασχάλης Χαριζάνης

Το πρόβλημα έφτασε και στη Σαντορίνη, κυρίως στη νότια πλευρά του νησιού, όπου οι ζημιές στους μελισσοκόμους είναι τεράστιες. Μετά τη σχετική ανάρτηση στη Santonews.com, επικοινωνήσαμε με τον κορυφαίο έλληνα ειδικό (και εκ των κορυφαίων του κόσμου) για τις μέλισσες κ. Πασχάλη Χαριζάνη, Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. «Δεν εκπλήσσομαι γιατί αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή όχι μόνο στο νησί σας αλλά και αλλού», είπε μιλώντας στον Top Melody 104.9 fm, «Για παράδειγμα, σήμερα είχα δύο δείγματα από την Αττική, με σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή».

 

ΚΟΨΤΕ ΤΑ ΑΝΘΗ ΤΩΝ ΦΟΙΝΙΚΩΝ!

 

low-palm-tree Ο συγκεκριμένος τύπος-κατηγορία φαρμάκων, απαγορεύτηκε μόλις έγινε αντιληπτή η καταστροφή που προκαλούσε. «Οι υπηρεσίες δεν ψεκάζουν με αυτά τα εντομοκτόνα . Ψεκάζουν όμως οι ιδιώτες που θέλουν να σώσουν τους φοίνικες τους», είπε ο κ. Χαριζάνης. Όπως φαίνεται, παρά την απαγόρευση, κάποιοι έχουν κάνει το δικό τους στοκ από τα φυτοφάρμακα και επειδή τα φοινικόδεντρα, εκτός από εντυπωσιακά είναι και πανάκριβα φυτά, δεν διστάζουν να τα εφαρμόσουν. Το άλλο πρόβλημα είναι πως η ανθοφορία των φοινικόδεντρων δεν γίνεται σε κάποια συγκεκριμένη περίοδο κι εκεί είναι που προκαλείται η γενοκτονία των μελισσών. «Επειδή οι μέλισσες δεν έχουν τίποτα άλλο να βοσκήσουν πάνε στη γύρη των φοινίκων» τόνισε ο Καθηγητής. Είναι λοιπόν η τοξική γύρη που προκαλεί τον αφανισμό των μελισσών σε ποσοστά 90 έως 100%.
Η λύση ήδη υπάρχει με την απαγόρευση των τοξικών φυτοφαρμάκων, αλλά υπάρχει μια ακόμα, απλούστερη και ακίνδυνη για τους φοίνικες. «Αρκεί να κόψουν τις ανθοταξίες», είπε ο κ. Χαριζάνης. Το μόνο δηλαδή που χρειάζεται, είναι να κόβονται άμεσα τα άνθη των φοινίκων, ώστε να μην τους πλησιάζουν οι μέλισσες. Τονίζεται πάντως πως το κυριότερο είναι η συμμόρφωση με την απαγόρευση της εφαρμογής των συγκεκριμένων νέο-νικοτινοειδών που ήδη προκάλεσαν σοβαρή ζημιά στην ελληνική μελισσοκομία.