ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ: ΤΟΠΙΟ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ

ΟΙ ΟΜΙΧΛΩΔΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΔΩΝΙΔΟΣ

 

Σε ομιχλ΄λωδες τοπίο, η λειτουργία του Νοσοκομείου της Σαντορίνης

Σε ομιχλώδες τοπίο, η λειτουργία του Νοσοκομείου της Σαντορίνης

Μια ομιχλώδη απάντηση, έδωσε στις 10 Απριλίου 2014 ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης στην ερώτηση της Βουλευτού (Μαγνησίας) των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» κ. Μαρίνας Χρυσοβελώνη. Το πρώτο τμήμα της απάντησης αναλώνεται στην υπεράσπιση της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ), αλλά στο δεύτερο γίνεται η παραδοχή πως η ΑΕΜΥ δεν μπορεί να λειτουργήσει τη μονάδα της Σαντορίνης, με τα κριτήρια που είχαν τεθεί, όταν χτιζόταν το Νοσοκομείο. Αναφέρει ο κ. Υπουργός: «Το Νοσοκομείο της Σαντορίνης μετά από απαίτηση της τοπικής κοινωνίας (η έμφαση δική του) το 3008 όταν θεμελειώθηκε, περιήλθε στην περιουσία της ΑΕΜΥ για να αναπτυχθεί ο ιατρικός τουρισμός και να λειτουργήσει το Νοσοκομείο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Άρα δεν τίθεται θέμα λειτουργίας του Νοσοκομείου, εντός του ΕΣΥ (Εθνικού Συστήματος Υγείας)». Όσοι έχουν παρακολουθήσει την επιχειρηματολογία και το ιστορικό της υπόθεσης, ξέρουν ένα πράγμα: πως η ΑΕΜΥ (Δημόσια Επιχείρηση), επιλέχθηκε ως νομικό κέλυφος- δημιουργήθηκε την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων για να εισπράττονται ασφάλιστρα- προκειμένου να εξασφαλίσει πως οι έλληνες φορολογούμενοι δεν θα πληρώνουν για να μεγιστοποιούν τα κέρδη ξένων ασφαλιστικών εταιρειών.

 

Χωρίς σαφή απάντηση, έφυγαν από το Υπουργείο Οικονομικών, οι εκπρόσωποι του νησιού.

Χωρίς σαφή απάντηση.

ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

 

Το δεύτερο ενδιαφέρον σημείο της απάντησης Γεωργιάδη, είναι η δήλωσή του πως : «Δεν έχουν ξεκινήσει καμία ενέργεια μέχρι τώρα για τη μεταβίβαση του κτιρίου του Νοσοκομείου Θήρας στο ΤΑΙΠΕΔ». Αγνοεί λοιπόν τόσο ο ίδιος, όσο και οι νομικοί του σύμβουλοι – μεταξύ αυτών και ο πολύς, ομόσταυλός του στον ΛΑΟΣ κ. Αθανάσιος Πλεύρης: https://www.santonews.com/nosokomio-pros-apofigin-paradigma-tis-santorinis.santonews- πως το Νοσοκομείο χτίστηκε πάνω σε έκταση που δώρισε η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου και η Ιερά Μητρόπολη Θήρας για να γίνει Δημόσιο Νοσοκομείο. Άρα το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να διεκδικήσει την έκταση και το οίκημα, γιατί- όπως λένε οι νομικοί- αν δεν γίνει Δημόσιο Νοσοκομείο, η δωρεά επιστρέφεται «αζημίως» στον δωρητή. Άρα, μάλλον κρίμα στα λεφτά που σπαταλά το δημόσιο για τέτοιου είδους συμβουλές, καλοπληρωμένων συμβούλων.
Παρά ταύτα, ο κ. Υπουργός θα επισκεφτεί το νησί για να εξηγήσει στους κατοίκους της Σαντορίνης τι συμβαίνει και να επιλύσει οποιαδήποτε απορία έχουν. «Παρόλα αυτά», τονίζει, «εάν δεν επιτευχθεί αποτέλεσμα, τότε το Υπουργείο Υγείας και η ΑΕΜΥ Α.Ε δεν μπορούν να κρατούν κλειστό το Νοσοκομείο της Σαντορίνης, απαξιώνοντας ιατρικά μηχανήματα και κτιριακές εγκαταστάσεις 14 εκατομμυρίων ευρώ που δαπανήθηκαν από εθνικούς πόρους, δηλαδή με χρήματα όλων των ελλήνων φορολογουμένων. Τότε αναμφίβολα θα προκύψει η λύση του ΤΑΙΠΕΔ». Η παροιμία για τον οφειλέτη που πήρε και το γάιδαρο, από το δανειστή του, μάλλον ωχριά. Αλλά ίσως μια εβραϊκή λέξη από τη διάλεκτο Γίντις, είναι πιο ταιριαστή για τον τηλεπλασιέ που αναγορεύθηκε υπουργός.

 

Ο ΙΔΑΝΙΚΟΣ Chutzpah

Η λέξη Chutzpah ανήκει στην εβραϊκή διάλεκτο Γίντις και υποδηλώνει αυτόν που διαμαρτύρεται για τις συνέπειες των πράξεων του. Μια εύστοχη ερμηνεία δίνει ο Τζέιμς Ελρόι στο «Λος Άντζελες, Εμπιστευτικό». «Είναι αυτός που αφού σκοτώσει τους γονείς του, ζητά την επιείκεια του δικαστηρίου, επειδή είναι… ορφανός» γράφει. Να σημειωθεί επίσης ότι το 1972 η λέξη μπήκε στην επίσημη νομική ορολογία του ανωτάτου δικαστηρίου των ΗΠΑ. Ο κ. Υπουργός εξανίσταται γιατί το κόστους 14 εκατομμυρίων ευρώ νοσοκομείο δεν λειτουργεί. Γιατί το κράτος, του οποίου είναι λειτουργός, δεν δίνει δεκάρα. Επειδή οι κάτοικοι, πείστηκαν πως όταν ένα κράτος δαπανά 14 εκατομμύρια για μια υποδομή, θέλει να τη λειτουργήσει και όχι να την ξεφορτωθεί. Γιατί όλοι φταίνε- κάτοικοι, φορείς- εκτός από τον ίδιο. Αλλά, τότε, γιατί παρέπεμπε τους πάντες σε κάποιον κ. Σκέρτσο του Υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος κατά δήλωση των παρισταμένων δεν είχε ιδέα;. Chutzpah!. Και άραγε ο Δήμος, οι Δημοτικές παρατάξεις, τα κόμματα και κυρίως η Τοπική ΝΔ Θήρας, θα πάρουν θέση;.