ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: ΤΟ –ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗΝ- ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: ΤΟ –ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗΝ- ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

 

nosok_plevrisΕίναι πιθανό, κάποιοι να το είχαν καταλάβει. Άλλοι να ήταν απλά σκεπτικιστές ή για να τεθεί πιο σωστά: δύσπιστοι. Το σίγουρο… ερωτηματικό πάντως είναι γιατί αφού η τοπική κοινωνία της Σαντορίνης, έχει επιφορτιστεί με την ευθύνη της κατάρτισης μιας εμπεριστατωμένης πρότασης η οποία θα κατατεθεί στον Υπουργό Οικονομικών, ο στενότερος συνεργάτης του Υπουργού Υγείας, χρησιμοποιεί τη Σαντορίνη, ως παράδειγμα προς αποφυγήν.

Λίγες μέρες πριν (Athens Hilton 5-7 Δεκεμβρίου 2013) πραγματοποιήθηκε το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Υγείας με τίτλο : «Εθνικό Συνέδριο Υγείας: 30 χρόνια μετά». Εκεί ο Νομικός Σύμβουλος του Υπουργού Υγείας, πρώην  Βουλευτής (του ΛΑΟΣ) κ. Αθανάσιος Πλέυρης, αποδομώντας πλήρως το έργο του αείμνηστου Γεννηματά, χρησιμοποιεί ως παράδειγμα το «Νοσοκομείο της Σαντορίνης». Παράδειγμα προς αποφυγήν ασφαλώς.

 

«Συμβουλεύει ή κυβερνάει;».nosok_plevris2

 

 

Είπε χαρακτηριστικά, ότι η νεόδμητη μονάδα είτε θα πωληθεί μέσω ΤΑΙΠΕΔ και θα διανεμηθεί ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός που τώρα σκονίζεται σε άλλα νοσοκομεία, είτε θα λειτουργήσει ως ΣΔΙΤ. Και πάντως «δυστυχώς οι κάτοικοι του νησιού μάζεψαν υπογραφές κατά της οποιασδήποτε παρουσίας της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στο Νοσοκομείο».

Ανακύπτουν ερωτήματα: Ο κ. Πλεύρης δρα ανεξάρτητα του πολιτικού του προϊσταμένου, τον οποίο υποτίθεται πως απλώς  συμβουλεύει;. Ο κ. Άδωνις δύο μήνες πριν, δεν συμφώνησε να καταρτιστεί από τους τοπικούς φορείς μια πρόταση για τη δημιουργία τοπικής ΑΕΜΥ, προκειμένου να λειτουργήσει το Νοσοκομείο;. Ήταν μια πραγματική πρόταση ή είχε το χαρακτήρα, «πετάμε τη μπάλα στην εξέδρα» και μετά υποδυόμαστε τον Πόντιο Πιλάτο;. Γιατί αλλιώς, τι νόημα έχει η ειδική αναφορά του κ. Συμβούλου στη Σαντορίνη και το Νοσοκομείο της;.

Και βέβαια, γνωρίζει ο κ. Σύμβουλος πως το οικόπεδο στο οποίο χτίστηκε, παραχωρήθηκε από την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου και  μάλιστα μέσα στο δωρητήριο, υπάρχει και ο όρος για το δημόσιο χαρακτήρα του Νοσοκομείου, που αν παραβιαστεί συνεπάγεται την «αζημίως» επιστροφή της έκτασης στον αρχικό της ιδιοκτήτη;. Άρα τα περί ΤΑΙΠΕΔ και πώλησης, είναι ή φοβέρες ή διατύπωση γνώμης τέτοιας ποιότητας που μάλλον απάδουν της ιδιότητας ενός Νομικού Συμβούλου;.

Και εν τέλει: γιατί οι τοπικοί φορείς να υποβληθούν  στη δοκιμασία της κατάρτισης μιας εμπεριστατωμένης πρότασης, αφού κατά τον κύριο Σύμβουλο, το Νοσοκομείο της Σαντορίνης, πρέπει να εκχωρηθεί σε ιδιώτη επειδή έτσι «το νησί θα αποκτήσει ένα καλό Νοσοκομείο;». Τα ξέρουν αυτά οι τοπικοί φορείς;.