ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΜΕ;

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΜΕ;

 

 

Μερική συμφωνία, αλλά και αρκετά ερωτηματικά για το Νοσοκομείο

Μερική συμφωνία, αλλά και αρκετά ερωτηματικά για το Νοσοκομείο

Πολύ κοντά σε συμφωνία με το Υπουργείο Υγείας, βρίσκεται ο Δήμος Θήρας και οι τοπικοί φορείς σχετικά με τη λειτουργία της Σαντορίνης. Το θέμα όμως είναι: πρόκειται για μια καλή συμφωνία ή απλά για λύση ανάγκης στη λογική του να αποφύγουμε το χειρότερο;.  Διότι οι προθέσεις του Υπουργείου Υγείας είχαν γίνει ορατές και αφορούσαν – «δει δη χρημάτων»- στην εκχώρηση του Νοσοκομείου σε ιδιώτη.  Η τοπική κοινωνία, αντιτάχθηκε σφοδρά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και προχώρησε στην επεξεργασία μιας πρότασης που θα διασφάλιζε το Δημόσιο Χαρακτήρα του Νοσοκομείο. Αυτό επιτεύχθηκε στην πρόσφατη σύσκεψη με τον κ. Άδωνη Γεωργιάδη. Ανακύπτουν όμως κάμποσα ερωτηματικά και θα είναι καλό όσοι σχετίζονται με την όλη προσπάθεια να τα δουν.  (Σημείωση: πρέπει επιτέλους, όλη η Σαντορίνη να αναγνωρίσει το σπουδαίο έργο, την κοπιώδη προσπάθεια και την πραγματική αγωνία των μελών της Επιτροπής Στήριξης του Νοσοκομείου, που με πρώτο το Μητροπολίτη, δουλεύουν άοκνα και μάλιστα ξοδεύουν από την τσέπη τους για να συμμετέχουν στις συναντήσεις στην Αθήνα).

 

ΟΙ ΑΞΟΝΕΣ

 

Σύμφωνα με τα όσα είπε μιλώντας στον Top Melody 104.9fm ο Δήμαρχος κ. Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος, η κατ’ αρχήν συμφωνία περιλαμβάνει τρεις βασικούς άξονες.

 1. Η Πολιτεία εγγυάται ότι θα συνεχίσει να καταβάλλει περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ που δίνονται σήμερα για τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Θήρας.
 2. Ο Δήμος Θήρας, θα συνεισφέρει το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ, το οποίο υπολογίζεται ότι προκύπτει από την – ήδη επιβληθείσα- αύξηση του εισιτηρίου στο Τελεφερίκ.
 3. Δρομολογείται η δημιουργία μιας δημόσιας ΑΕΜΥ (Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας) τοπικού χαρακτήρα, με αποκλειστικό αντικείμενο τη λειτουργία του Νοσοκομείου.

Υπάρχει όμως μια σειρά ερωτημάτων:

Είναι επιτυχία, ότι θα συνεχίσουν να δίνονται τα λεφτά που δίνει σήμερα το Υπουργείο;

Υπήρχε περίπτωση να «θυμώσει» ο κ. Άδωνις και να μας  κόψει τα σημερινά κονδύλια Υγείας;.

 

 • Δηλαδή, το αυτονόητο καθήκον της Πολιτείας να παρέχει αυτά τα λιγοστά κονδύλια που δίνει σήμερα τέθηκε εν αμφιβόλω;. Υπήρχε δηλαδή περίπτωση να «θυμώσει» ο κ. Άδωνις και να μας τα κόψει;. Και είναι επιτυχία να τον «πείσουμε» να συνεχίσει να τα δίνει ή μήπως θεωρείται επιτυχία το ότι δέχτηκε να τα δίνει στο Νοσοκομείο, αντί στο Κέντρο Υγείας;. Την ίδια βασική αποστολή δεν έχουν και τα δύο;. Υπήρχε εντέλει πιθανότητα, να χρηματοδοτείται ένα Κέντρο Υγείας, ως δημόσιος «φτωχός συγγενής» και 3 χιλιόμετρα παρακάτω να λειτουργεί ένα απαστράπτον Νοσοκομείο, που ναι μεν έχει χτιστεί με χρήματα του Δημοσίου, αλλά το διαχειρίζεται κάποιος ιδιώτης;.
 • Ο Δήμος θα προσφέρει περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ. Ωραία. Για πόσο και με ποιες προϋποθέσεις;. Θα είναι απλός χορηγός με ένα σταθερό ποσό ή αν το Νοσοκομείο δεν βγαίνει, θα υποχρεώνεται να βάζει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη;.
 • Αν από τα 4,5 εκατομμύρια ( αυτό είναι το τελευταίο νούμερο που ακούστηκε) που απαιτούνται για την ετήσια λειτουργία, οι εισπράξεις από τις ξένες ασφαλιστικές εταιρείες καλύψουν  μεγάλο μέρος, τότε η συνεισφορά του Δήμου θα μειώνεται ανάλογα ή θα παραμένει ίδια;.
 • Αν προκύψει κερδοφορία, τι θα γίνει;. ( Ο Δήμαρχος διατύπωσε την άποψη πως τα τυχόν κέρδη, θα διατίθενται για τη διαρκή αναβάθμιση της Μονάδας κι αυτό είναι καλό).

 

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

 

 • Τι λόγο θα έχει ο Δήμος, ως οικονομικός αιμοδότης;
 • Θα γίνει μια αυτόνομη Τοπική ΑΕΜΥ, υπό τον έλεγχο της Τοπικής Κοινωνίας ή θα είναι κάποια ακόμα ΔΕΚΟ με τους …ΔΕΚαρχους  να προέρχονται από τους πολιτικούς φίλους του εκάστοτε Υπουργού ή τους αποτυχόντες πολιτευτές των κυβερνώντων κομμάτων;.
 • Το εισιτήριο των 25 ευρώ που από 1ης Ιανουαρίου 2014 θεσμοθετείται για όλα τα νοσοκομεία της χώρας, θα ισχύει και για τους πολίτες της Σαντορίνης;. Πιο  απλά: αφού η Σαντορίνη συνολικά θα αιμοδοτεί με το 1 εκ. για τη λειτουργία, θα πρέπει και κάθε πολίτης της να δίνει το συγκεκριμένο χαράτσι;. Θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης αυτό;.
 • Τα γύρω νησιά, που σήμερα εξυπηρετούνται και ελέγχονται από το Κέντρο Υγείας – το οποίο βέβαια ελέγχεται από το Νοσοκομείο Σύρου κ.λ.π) πως θα εξυπηρετούνται στο ζήτημα της στελέχωσης των ιατρείων τους με το βασικό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό;. Πως (ή ποιος) θα καταβάλει τα ενοίκια εγκαταστάσεων, τα λειτουργικά έξοδα ή το κόστος των αναγκών επέκτασης ή ανέγερσης νέων λειτουργικότερων κτιρίων;. Το Νοσοκομείο ή μήπως το Υπουργείο Υγείας θα συνεχίσει να τα χρηματοδοτεί όπως μέχρι σήμερα;.

 

Αναμένονται απαντήσεις και φυσικά σχόλια.