ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: ΟΙ ΝΤΑΛΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΔΩΝΙΔΟΣ ΜΑΡΣΑΡΟΥΝ

"Σε αυτή την περίπτωση θα ξεκινήσω άμεσα τη μεταφορά του εξοπλισμού σε άλλα Νοσοκομεία τα οποία έχουν άμεση ανάγκη αυτού»

“Σε αυτή την περίπτωση θα ξεκινήσω άμεσα τη μεταφορά του εξοπλισμού σε άλλα Νοσοκομεία τα οποία έχουν άμεση ανάγκη αυτού».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: ΟΙ ΝΤΑΛΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΔΩΝΙΔΟΣ ΜΑΡΣΑΡΟΥΝ

   Με μια επιστολή που παρά τη σύγχρονη γλώσσα την οποία χρησιμοποιεί ο συντάκτης, το ύφος της παραπέμπει σε προπολεμικό ενωμοτάρχη επαρχιακής πολίχνης, ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, εγκαλεί την κοινωνία της Σαντορίνης, επειδή δεν έχει λέει σχέδιο  για … το πώς θα λειτουργήσει το κρατικό νοσοκομείο του νησιού.  Η συγκεκριμένη επιστολή έχει σταλεί εδώ και μέρες στο Δήμαρχο Θήρας και –άγνωστο (!) πως- διέρρευσε σε φιλικό του ΜΜΕ, όπως και η αρχική καταγγελία του κ. Αντώνη Σιγάλα κατατέθηκε σε άλλο φιλικό προς αυτόν ΜΜΕ (δηλαδή ακόμα κι αν δεν λειτουργήσει ποτέ το νοσοκομείο, θα έχει τουλάχιστον συμβάλλει καθοριστικά στην εμβάθυνση φιλικών σχέσεων στο νησί και αντί για μονάδα κοινωνικής αρωγής θα έχει ευτυχώς λειτουργήσει ως μέσο κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitterή το Facebook).

  Στην επιστολή του κ. Υπουργού αναφέρεται το δίλημμα: ή ο Δήμος παίρνει το νοσοκομείο ή το δίνουμε σε ιδιώτη. Και να ήταν μόνο αυτό;. Για να το πάρει ο δήμος πρέπει να καταθέσει άμεσα έξι εκατομμύρια ευρώ σε τράπεζα. Αν όχι, ξεχάστε το. Και το… καλυτερότερο; . Μην τυχόν και κουνηθεί κανένας σαντορινιός, γιατί οι νταλίκες ήδη μαρσάρουν για να πάρουν τον εξοπλισμό σε άλλα Νοσοκομεία τα οποία έχουν άμεση ανάγκη αυτού και «θα παραχωρήσω το κτίριο στο ΤΑIΠΕΔ για να ξεκινήσει διαδικασίες αποκρατικοποιήσεως του, έτσι ώστε ο ελληνικός λαός να ανακτήσει μέρος των χρημάτων που δαπάνησε. οποίο θα το αξιοποιήσει προς όφελος του ελληνικού λαού». Με άλλα λόγια, ένα καλό τίμημα θα μπορούσε να επιτρέψει τη λειτουργία του Νοσοκομείου με τη μορφή Μπουζουκάδικου, Εμπορικού Κέντρου, Αναψυκτηρίου ή Μουσείου Κρατικής Ασυνέπειας. (Και ας μην τονιστεί ιδιαίτερα το «θα παραχωρήσω», διότι μπορεί απλά να σημαίνει ενθουσιώδη προσήλωση και όχι αίσθημα προσωπικής ιδιοκτησίας).

ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΠΟΥΖΟΥΚΑΔΙΚΟ;

Μπορεί να γίνει το Νοσοκομείο Μπουζουκάδικο;

Μπορεί να γίνει το Νοσοκομείο Μπουζουκάδικο;

  Σε κάποιους ίσως φαίνονται εξωφρενικά και φανταστικά όλα αυτά, αλλά το www.santonews.com (που είναι μονόχνωτο επειδή δεν επιθυμεί «υψηλές» πολιτικές φιλίες), σπεύδει να παραθέσει περικοπές από την επιστολή που μετά το επίμονο φύλαγμά της και τη μετέπειτα διαρροή της, διένειμε σήμερα ο Δήμαρχος.  Γράφει ο Υπουργός:

1.       «Λύση πρώτη, ο Δήμος Σαντορίνης μόνος ή σε συνεργασία με άλλους φορείς να αναλάβει άμεσα την ευθύνη λειτουργίας του Νοσοκομείου με οποιοδήποτε σχήμα προτείνει. Απαραίτητη προϋπόθεση υλοποίησης αποτελεί η δέσμευση σε τραπεζικό λογαριασμό τουλάχιστον έξι εκατομμυρίων ευρώ, καθώς σε αυτό το ύψος υπολογίζεται το κόστος μερικής λειτουργίας του Νοσοκομείου για ένα χρόνο» (σ.σ. από ευγένεια μάλλον δε συμπλήρωσε: «επειδή σας ξέρουμε τι μπαταχτσήδες είστε, αν δε δώσετε τα λεφτά προκαταβολικά, Νοσοκομείο δεν έχει.»).

2.        «Όπως σας είπα και στο γραφείο μου δεν προτίθεμαι να λάβω απόφαση για ΣΔΙΤ χωρίς την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Σαντορίνη, άλλωστε κανείς διαγωνισμός ΣΔΙΤ δεν θα είχε πιθανότητα ευόδωσης υπό καθεστώς απειλών φασαρίας και αντεγκλήσεων. Η τελική απόφαση για την αξιοποίηση του Νοσοκομείου πρέπει να είναι των κατοίκων της Σαντορίνης και όχι του Υπουργείου Υγείας». (σ.σ.2. Φανταστείτε γιατρό που να αποποιείται τη δική του επιστημονική ευθύνη και ιατρική εμπειρία και να ζητά από τον ασθενή να αποφανθεί για την ορθότερη μέθοδο θεραπείας που θα εφαρμόσει στην περίπτωσή του!!!).

3.        «Προς καλλίτερη ενημέρωση των πολιτών σας και για να διερευνήσετε τυχόν άλλες λύσεις, ώστε να μην μένει καμιά αμφιβολία για τις προθέσεις μου, σας δίνω μεγάλο περιθώριο χρόνου για να αποφασίσετε, τι θέλετε να κάνετε έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2013. Εάν η ως άνω προθεσμία παρέλθει άπρακτη, θα θεωρήσω ότι ο Δήμος Σαντορίνης δεν μπορεί να αναλάβει ό ίδιος την ευθύνη του Νοσοκομείου, ούτε να συμβάλει εποικοδομητικά στον διαγωνισμό, άρα δεν υφίσταται περιθώριο συναινετικής λύσης του προβλήματος. Σε αυτή την περίπτωση θα ξεκινήσω άμεσα τη μεταφορά του εξοπλισμού σε άλλα Νοσοκομεία τα οποία έχουν άμεση ανάγκη αυτού».

4.       (Συνέχεια του προηγούμενου)   «και θα παραχωρήσω το κτίριο στο ΤΑIΠΕΔ για να ξεκινήσει διαδικασίες αποκρατικοποιήσεως του, έτσι ώστε ο ελληνικός λαός να ανακτήσει μέρος των χρημάτων που δαπάνησε». (σ.σ. το κριτήριο θα είναι οικονομικό δηλαδή;. Αν για παράδειγμα ένας σταρ της νύχτας δώσει τα 5πλάσια από μια υγειονομική εταιρεία και άρα ο ελληνικός λαός ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που δαπάνησε, τότε η Σαντορίνη θα αποκτήσει ένα υπέρλαμπρο Μπουζουκάδικο, αντί Νοσοκομείου;. Ποιος στη χάρη μας!).

5.      

«Ευελπιστώ ότι θα βρεθεί κοινά αποδεκτή συναινετική λύση πέρα από τις φωνές των άκρων, που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να προξενούν θόρυβο και είμαι βέβαιος ότι και εσείς προσωπικά (σ.σ ο Δήμαρχος) θα συμβάλετε εποικοδομητικά προς αυτή την κατεύθυνση». (Άρα ο κ. Δήμαρχος, θα πρέπει να φροντίσει ώστε οι ταραξίες και αντεθνικώς δρώντες νεφροπαθείς και χρονίως πάσχοντες να σωπάσουν).

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΠΕΔΙΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ

Ο κ. Υπουργός, προτίμησε αντί της συζήτησης να απευθύνει τελεσίγραφα, να διατυπώσει απειλές και ορθώσει το δάκτυλο σαν να απευθύνεται σε απείθαρχους μαθητές.

Ο  Υπουργός, προτίμησε αντί της συζήτησης να απευθύνει τελεσίγραφα, να διατυπώσει απειλές και ορθώσει το δάκτυλο σαν να απευθύνεται σε απείθαρχους μαθητές.

   ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΔΙΚΗΘΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ η επιστολή του περιλαμβάνει και μερικές βασικές προϋποθέσεις που θα μπορούσαν αν αποτελέσουν πεδίο συζήτησης. Γράφει στην επιστολή του ότι οποιαδήποτε συμφωνία ΣΣΔΙΤ, θα έχει τις εξής πρόνοιες:

« 1. Ο κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού της Σαντορίνης θα έχουν ακώλυτη πρόσβαση στο νέο Νοσοκομείο με χρέωση ιατρικών πράξεων βάσει των τιμολογίων του ΕΟΠΠΥ, όπως υφίσταται στα Νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

2. Οι επισκέπτες άλλων χωρών και οι χρήστες του Ιατρικού Τουρισμού θα έχουν ειδικό τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών από το Νοσοκομείο.

3. Θα υπάρχει μέριμνα για την πρόσβαση, την παροχή περίθαλψης και φροντίδας για τους άνεργους, απόρους κοκ.

4. Θα υπάρχει πρόβλεψη παρουσίας στο Δ.Σ., το οποίο θα έχει την ευθύνη διοίκησης του νέου Νοσοκομείου, ενός μέλους, ως εκπρόσωπος του Δήμου Σαντορίνης».

  Η Επιστολή θα μπορούσε να αναφέρει μόνο αυτά και η συζήτηση να περιοριστεί –ή να επεκταθεί- στη διασφάλισή τους, παρ’ ότι δεν αποτελούν παραχωρήσεις, αλλά αυτονόητα δικαιώματα που κάθε έλληνας απολαμβάνει στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αλλά ο κ. Υπουργός, προτίμησε αντί της συζήτησης να απευθύνει τελεσίγραφα, να διατυπώσει απειλές και να ορθώσει το δάκτυλο σαν να απευθύνεται σε απείθαρχους μαθητές. Οι οποίοι μάλλον θα μείνουν με την απορία: Γιατί το κράτος φτιάχνει ένα έργο χωρίς να έχει ιδέα πως θα το λειτουργήσει;.

  Βέβαια ο κ. Γεωργιάδης θα επιρρίψει τις ευθύνες στους «άφρονες προηγούμενους», αλλά μάλλον θα πρέπει να του διευκρινιστεί ότι μπορεί οι Υπουργοί να εναλλάσσονται, αλλά το κράτος έχει συνέχεια στις ευθύνες του που ανταποκρίνονται σε αδιαπραγμάτευτα κοινωνικά δικαιώματα. Και αυτήν πρώτιστα καλούνται να υπηρετήσουν – εμπεδώνοντας έτσι το αίσθημα εμπιστοσύνης στην πολιτεία- και όσο μπορούν να βελτιώσουν για το μέλλον.  Και εν τέλει, ας μελετήσει και το άρθρο 101 το οποίο (για να μην το ψάχνει), αναφέρει: «Ο κοινός νομοθέτης και η Διοίκηση, όταν δρουν κανονιστικά, υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξή τους».

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

«Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

Σε συνέχεια της συναντήσεως στο γραφείο μου, αναφορικά με το θέμα του Νοσοκομείου Σαντορίνης, τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες του Υπουργείου Υγείας, σας ενημερώνω γραπτώς προς άρσιν πάσης παρεξηγήσεως.

Το Υπουργείο Υγείας αδυνατεί να αναλάβει το κόστος λειτουργίας του Νοσοκομείου Σαντορίνης και ως εκ τούτου προτείνει δύο λύσεις. Λύση πρώτη, ο Δήμος Σαντορίνης μόνος ή σε συνεργασία με άλλους φορείς να αναλάβει άμεσα την ευθύνη λειτουργίας του Νοσοκομείου με οποιοδήποτε σχήμα προτείνει. Απαραίτητη προϋπόθεση υλοποίησης αποτελεί η δέσμευση σε τραπεζικό λογαριασμό τουλάχιστον έξι εκατομμυρίων ευρώ, καθώς σε αυτό το ύψος υπολογίζεται το κόστος μερικής λειτουργίας του Νοσοκομείου για ένα χρόνο.

Ευελπιστώ ότι όλοι οι φορείς ή οι κινήσεις πολιτών που υποστηρίζουν ότι το Νοσοκομείο θα είναι υπερκερδοφόρο και ότι εξυφαίνεται κάποιο σχέδιο συνομωσίας ξεπουλήματος του, δεν θα διστάσουν να αναλάβουν το παραπάνω οικονομικό ρίσκο.

Εάν ο Δήμος αδυνατεί να αναλάβει το οικονομικό κόστος λειτουργίας του Νοσοκομείου τότε σας καλούμε να αποδεχτείτε εγγράφως και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη διενέργεια διαγωνισμού ΣΔΙΤ σύμφωνα με την πρόταση ΑΕΜΥ. Υπενθυμίζουμε ότι απαραίτητες προϋποθέσεις για την υλοποίηση ΣΔΙΤ για τη λειτουργία του Νοσοκομείου της Σαντορίνης, όπως θα ενσωματωθεί στη Διακήρυξη του Διαγωνισμού:

1. Ο κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού της Σαντορίνης θα έχουν ακώλυτη πρόσβαση στο νέο Νοσοκομείο με χρέωση ιατρικών πράξεων βάσει των τιμολογίων του ΕΟΠΠΥ, όπως υφίσταται στα Νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

2. Οι επισκέπτες άλλων χωρών και οι χρήστες του Ιατρικού Τουρισμού θα έχουν ειδικό τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών από το Νοσοκομείο.

3. Θα υπάρχει μέριμνα για την πρόσβαση, την παροχή περίθαλψης και φροντίδας για τους άνεργους, απόρους κοκ.

4. Θα υπάρχει πρόβλεψη παρουσίας στο Δ.Σ., το οποίο θα έχει την ευθύνη διοίκησης του νέου Νοσοκομείου, ενός μέλους, ως εκπρόσωπος του Δήμου Σαντορίνης.

Με τις παραπάνω προϋποθέσεις πιστεύουμε ότι διασφαλίζεται πλήρως το δικαίωμα των πολιτών της Σαντορίνης σε παροχές υγείας υψηλού επιπέδου και ταυτόχρονα προστατεύεται η δημόσια περιουσία.

Κύριε Δήμαρχε το Ελληνικό Δημόσιο έχει ξοδέψει μέχρι σήμερα 14 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία του Νοσοκομείου και την αγορά του σχετικού εξοπλισμού και είναι αδύνατο να δεχτώ ως Υπουργός Υγεία να συνεχίζεται η δια της αδρανείας καταστροφή της δημόσιας περιουσίας.

Όπως σας είπα και στο γραφείο μου δεν προτίθεμαι να λάβω απόφαση για ΣΔΙΤ χωρίς την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Σαντορίνη, άλλωστε κανείς διαγωνισμός ΣΔΙΤ δεν θα είχε πιθανότητα ευόδωσης υπό καθεστώς απειλών φασαρίας και αντεγκλήσεων. Η τελική απόφαση για την αξιοποίηση του Νοσοκομείου πρέπει να είναι των κατοίκων της Σαντορίνης και όχι του Υπουργείου Υγείας.

Προς καλλίτερη ενημέρωση των πολιτών σας και για να διερευνήσετε τυχόν άλλες λύσεις, ώστε να μην μένει καμιά αμφιβολία για τις προθέσεις μου, σας δίνω μεγάλο περιθώριο χρόνου για να αποφασίσετε, τι θέλετε να κάνετε έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2013. Εάν η ως άνω προθεσμία παρέλθει άπρακτη, θα θεωρήσω ότι ο Δήμος Σαντορίνης δεν μπορεί να αναλάβει ό ίδιος την ευθύνη του Νοσοκομείου, ούτε να συμβάλει εποικοδομητικά στον διαγωνισμό, άρα δεν υφίσταται περιθώριο συναινετικής λύσης του προβλήματος. Σε αυτή την περίπτωση θα ξεκινήσω άμεσα τη μεταφορά του εξοπλισμού σε άλλα Νοσοκομεία τα οποία έχουν άμεση ανάγκη αυτού  και θα παραχωρήσω το κτίριο στο ΤΑIΠΕΔ για να ξεκινήσει διαδικασίες αποκρατικοποιήσεως του, έτσι ώστε ο ελληνικός λαός να ανακτήσει μέρος των χρημάτων που δαπάνησε.

Ευελπιστώ ότι θα βρεθεί κοινά αποδεκτή συναινετική λύση πέρα από τις φωνές των άκρων, που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να προξενούν θόρυβο και είμαι βέβαιος ότι και εσείς προσωπικά θα συμβάλετε εποικοδομητικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Στη διάθεση σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνηση.

Μετά τιμής
Υπουργός Υγείας
Σπυρίδων Άδωνις Γεωργιάδης”